ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Υποψήφιου Βουλευτή Α΄ Αθήνας Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου
στην εφημερίδα «ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
και στην δημοσιογράφο κα Κατερίνα Κατσαβού
(Κυριακή 29/4/2012)
1. Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε από την επικοινωνία σας με τους πολίτες, δεδομένης της απαξίωσης στο σύνολο του πολιτικού συστήματος που έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις;
Είναι αναμενόμενο οι πολίτες να μεταφράζουν την πρωτοφανώς επώδυνη κοινωνική πραγματικότητα σ’ έντονη δυσπιστία -αν όχι απαξία- για το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίσθηκε, διαχρονικώς, τις τύχες της Χώρας. Οι ευθύνες όμως αφενός δεν πρέπει να κατανέμονται κατά ισοπεδωτικό τρόπο, με δεδομένο το γεγονός ότι δεν ευθυνόμαστε όλοι το ίδιο. Αφετέρου δε βαρύνουν και όσους δεν κυβέρνησαν, στο μέτρο που εμπόδισαν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει. Γνωρίζει ότι, παρά τα όποια λάθη και της δικής μας διακυβέρνησης, χαράξαμε κορυφαίες εθνικές επιλογές που εγγυώνταν τη γεωπολιτική μας θέση και την αναπτυξιακή μας προοπτική. Αντιθέτως –και μεταξύ άλλων φυσικά- το «λεφτά υπάρχουν» ηχεί ακόμα στ’ αυτιά όλων, τη στιγμή που βιώνουμε τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε τη συσπείρωση της Παράταξης ν’ ανεβαίνει σταδιακά. Είναι, πλέον, ουσιαστική η λαϊκή ανταπόκριση στο προσκλητήριο νίκης και αυτοδυναμίας.
2. Ο Αντώνης Σαμαράς ζητά καθαρή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία. Πιστεύετε ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, η Χώρα θα ξαναπάει σε εκλογές;Θέλω να πιστεύω ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας θα επιτευχθεί. Όχι βεβαίως γιατί το επιβάλλει ο κομματικός εγωισμός μας. Αλλά γιατί είναι εθνική ανάγκη να κυβερνηθεί η Χώρα με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σ’ αυτό έχει δίκιο ο κ. Κώστας Καραμανλής. Αλλά –καθ’ υπόθεση εργασίας- και ελλείψει αυτοδυναμίας, οι νέες εκλογές προσθέτουν, παρά επιλύουν, προβλήματα. Και τούτο διότι δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που δεν συνάδει με την κρισιμότητα της περίστασης. Στις 6 Μαΐου πρέπει να δοθεί οριστική λύση, ακόμη κι αν αυτή έγκειται στην παροχή της λεγόμενης «ψήφου ανοχής». Είναι μια πρακτική με κοινοβουλευτική παράδοση στην Ευρώπη και κατοχύρωση στο Ελληνικό Σύνταγμα, που επιτρέπει στο νικητή των εκλογών να εφαρμόσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Αν τα υπόλοιπα κόμματα –ιδίως δε το ΠΑΣΟΚ- δεν την παράσχουν, αναλαμβάνουν πλήρως τη βαρύτατη ιστορική ευθύνη για ό, τι επακολουθήσει, μέσα από το χάος που θα δημιουργήσει νέα προσφυγή στις κάλπες. Ας το αναλογισθεί αυτό ο κ. Ευ. Βενιζέλος.
3. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά εφόσον η ΝΔ είναι το πρώτο Κόμμα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Το υπαινίχθηκα προηγουμένως. Η εντολή που θα λάβει ο κ. Α. Σαμαράς δεν θα είναι εντολή συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. «Ευλόγως» ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί τη διάχυση της ευθύνης ως προς την καταστροφική πολιτική του Κόμματός του. Όμως, όχι μόνον οι ευθύνες δεν θα διαχυθούν, αλλά η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει χρέος να τις καταλογίσει. Ας μην ερμηνεύουν κάποιοι κακόβουλα τη λύση Παπαδήμου ως θεμέλιο και δίαυλο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Η Κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι «πλυντήριο πολιτικών ανομημάτων». Ήταν, δυστυχώς, για τη ΝΔ πολιτικώς επώδυνη πράξη εθνικής ευθύνης για την αποτροπή της πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας μας. Και όχι μόνο. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Κυβέρνηση Παπαδήμου δεν συνεφωνήθη, αλλά επεβλήθη. Σήμερα είναι ώρα ν’ αρθεί οριστικά η δυσαρμονία της Βουλής που διαλύθηκε με την πραγματική βούληση του Ελληνικού Λαού.
4. Πολιτεύεστε επί σειρά ετών στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών όπου είναι εξαιρετικά έντονο το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης σε κεντρικά σημεία της πόλης. Το αδιέξοδο στο πρόβλημα αυτό, θεωρείτε ότι οδηγεί τη «Χρυσή Αυγή» σε ποσοστά που επιτρέπουν την είσοδό της στη Βουλή, σύμφωνα και πάλι με τις δημοσκοπήσεις;
Απλή ανάγνωση του ευρωπαϊκού εκλογικού χάρτη μαρτυρά ότι η ενίσχυση των άκρων δεν είναι φαινόμενο αποκλειστικά ελληνικό. Πρόκειται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, για θυμική αντίδραση των πολιτών στο πολιτικό και, ιδίως, στο δημοκρατικό έλλειμμα της Ε.Ε. Η έκρηξη του λαθρομεταναστευτικού προβλήματος αποτελεί για την Ελλάδα πρόσθετο παράγοντα που ευνοεί την ακραία ρητορική. Ωστόσο, η ρητορική αυτή παραγνωρίζει την εθνική και την κοινωνική συνθετότητα του προβλήματος, εκτρέπεται δε σε πρακτικές βίας που δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατική ευαισθησία του Ελληνικού Λαού. Ας αναλογισθούν εκείνοι που ρέπουν προς τη «Χρυσή Αυγή» ότι πρόκειται για ένα βαθύτατα αντιδημοκρατικό Κόμμα, με ναζιστικές καταβολές, το οποίο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ίδια τη Δημοκρατία. Τα πεπραγμένα του τέλους της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης είναι ιδιαιτέρως διδακτικά.
5. Για πρώτη φορά η ΝΔ διανύει προεκλογική περίοδο έχοντας στα «δεξιά» της, εκτός από το ΛΑΟΣ, το νέο κόμμα του Πάνου Καμμένου. Σας προβληματίζει η παρουσία των «Ανεξάρτητων Ελλήνων»;
Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν ν’ αρθρώνουν πολιτικές προτάσεις βασιζόμενοι, αποκλειστικώς και μόνο, σ’ επικοινωνιακά τεχνάσματα. Δεν αμφισβητώ βεβαίως τον πατριωτισμό των μέχρι πρότινος συναγωνιστών μου. Αμφισβητώ όμως ευθέως και την πολιτική τους σοβαρότητα και την ύπαρξη στοιχειώδους πρότασης διακυβέρνησης για το μέλλον του Τόπου. Η Χώρα δεν έχει ανάγκη από Κόμματα διαμαρτυρίας. Αντιθέτως, έχει ανάγκη από βιώσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από τη σημερινή δεινή οικονομική και κοινωνική κρίση. Κανένας όμως από τους, μέχρι πρότινος, ιδεολογικώς συγγενείς προς τη Νέα Δημοκρατία νεότευκτους πολιτικούς σχηματισμούς δεν έχει να παρουσιάσει κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί, λοιπόν, ν’ αποτελεί λύση.
6. Ποιο είναι το σχόλιό σας για την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές;
Είναι ενδεικτική του πολιτικού του ήθους, της παραταξιακής του συνείδησης και της εθνικής του ευθύνης. Πέραν τούτου δικαιώνει όλους εκείνους που αναγνωρίζουν την ηγετική του φυσιογνωμία. Γιατί χαρακτηριστικό ενός ηγέτη είναι ότι δίνει μάχες και ως απλός στρατιώτης, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Γι’ αυτό έχει θέσει ο κ. Κώστας Καραμανλής το μεγάλο πολιτικό του κεφάλαιο στη διάθεση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, της Παράταξης και της Πατρίδας.
7. Στις πιο κρίσιμες εθνικές εκλογές από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, ποιο μήνυμα στέλνετε στους πολίτες;
Πρώτον, να συμμετάσχουν μαζικά. Η αποχή ευνοεί, με καταστροφικές συνέπειες, τις εκτροπές και τ’ άκρα. Δεύτερον, να βάλουν κατά μέρος το θυμικό και να δώσουν ψήφο λογικής. Να τιμωρήσουν, αλλά και να εξασφαλίσουν βιώσιμη και λυτρωτική για τον Τόπο κυβερνητική προοπτική. Τέλος, να κλείσουν τ’ αυτιά στον άκριτο λαϊκισμό και την καταστροφική δημαγωγία. Να σκεφθούν αν τα εύηχα και τα ευχάριστα είναι και ρεαλιστικά. Αποδείχθηκε, άλλωστε, ότι το 2009 δεν ήταν.
< Prev | Next > |
---|