ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2011
Με αφορμή το σημερινό «ενημερωτικό σημείωμα» του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά «με δηλώσεις στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί της αίτησης αντισυνταγματικότητας του νόμου 3838/2010», ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Βουλευτής Α΄Αθηνών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αμήχανη, κατά την επιεικέστερη εκδοχή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μετά την –παραπεμπτική στην Ολομέλεια- απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας διατάξεων του ν. 3838/2010, έσπευσε να μου «υπενθυμίσει» δηλώσεις μου ως προς το δικαίωμα συμμετοχής αλλοδαπών –υπηκόων τρίτων χωρών στις εκλογές των αιρετών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Τους ευχαριστώ για τον κόπο που κάνουν να παρακολουθούν τις δηλώσεις μου και τους υπενθυμίζω αλλά και διευκρινίζω με τη σειρά μου:
- Πρώτον, ως εκ περισσού το έπραξαν. Διότι και ενθυμούμαι καλώς τις δηλώσεις μου και, εκ χαρακτήρος, μένω, διαχρονικώς, σταθερός στις απόψεις μου. Θα παρακαλούσα όμως να μου πουν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, πριν αποφασίσουν να δίνουν μαθήματα συνέπειας, τι υποσχόταν το Κόμμα αυτό γενικότερα προεκλογικώς και τι πράττει σήμερα. Με απλές λέξεις οι εκπρόσωποι της πολιτικής ασυνέπειας δεν νομιμοποιούνται να κρίνουν τη συνέπεια των άλλων.
- Δεύτερον, και επί της ουσίας: Είχα τότε υποστηρίξει –και υποστηρίζω πάντοτε- την δυνατότητα παραχώρησης τέτοιων εκλογικών δικαιωμάτων μόνον ως προς τους αλλοδαπούς – υπηκόους τρίτων χωρών που υπάγονται στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος. Πράγμα που δέχεται και το «ενημερωτικό σημείωμα». Όλως αντιθέτως είχα σφόδρα επικρίνει, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή –και αυτό αποδεικνύεται από τα Πρακτικά- την ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη επέκταση των δικαιωμάτων αυτών, μέσω του ν. 3838/2010, σε πλειάδα λοιπών αλλοδαπών, πράγμα που οδήγησε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην ως άνω απόφασή του. Πως, άραγε, «ξέφυγε» από την παρατηρητικότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η «λεπτομέρεια» αυτή ως προς τις απόψεις που υποστηρίζω;
- Τρίτον, η σοβαρότερη αμφισβήτηση του ν. 3838/2010 από το Δ΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά, αναμφισβήτητα, τις διατάξεις του νόμου αυτού που ρυθμίζουν το ζήτημα απονομής της ελληνικής ιθαγένειας. Γιατί, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «αποφεύγει» επιμελώς να υπενθυμίσει ποιες ήταν οι επ’ αυτών απόψεις μου κατά τη συζήτηση του ν. 3838/2010 της Βουλής; Συγκεκριμένα γιατί «αποφεύγει» να θυμηθεί τις προειδοποιήσεις μου για το πραγματικό ξεχαρβάλωμα των κανόνων που αφορούν ένα τόσο ευαίσθητο για τον Τόπο και την κοινωνία ζήτημα; Με απλές λέξεις γιατί αυτή η επιλεκτική μνήμη και αμνησία;
- Τέταρτον, τέλος, δεν θα κουραστώ να περιμένω την απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ως προς το γεγονός –που πολλάκις είχα επισημάνει κατά την ψήφιση του ν. 3838/2010 και όχι μόνον- ότι το ΠΑΣΟΚ «έσπευσε» να χορηγήσει πολιτικά δικαιώματα σε αλλοδαπούς – υπηκόους τρίτων χωρών, την ίδια στιγμή κατά την οποία αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει στοιχειωδώς το Σύνταγμα και να δώσει το δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές στους Έλληνες που ζουν έξω από την Επικράτεια.
Ας απαντήσει, λοιπόν, σ’ αυτά τα ερωτήματα ουσίας η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ας πάψει ν’ αναλώνεται σε περιττές –και ιδίως ανακριβείς- «υπενθυμίσεις». Πρωτίστως δε ας πάψει να επιτίθεται με τρόπο αντισυνταγματικό και αντιθεσμικό εναντίον της Δικαιοσύνης, κάθε φορά που οι αποφάσεις της δεν είναι αρεστές. Επιπλέον, ας αντιληφθεί το ΠΑΣΟΚ ότι η Δικαιοσύνη, από τη φύση και την αποστολή της, είναι ανεξάρτητη και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε θεραπαινίδα των αυταρχικών πολιτικών του ορέξεων».
< Prev | Next > |
---|