Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.














Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

19-5-2011. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά τη συζήτηση επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις».
…………

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, κάθε νομοσχέδιο έχει τη μοίρα που του αξίζει, ιδίως μέσα στο Κοινοβούλιο. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το σχέδιο ήρθε ως νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και φεύγει ως νομοσχέδιο-σκούπα για μετατάξεις, για κενά του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και για κενά άλλων, προηγούμενων, μετατάξεων. Αυτό το είχαμε πει από την αρχή και γι’ αυτό καταψηφίσαμε και την αρχή του.

Αυτό το σχέδιο νόμου ήταν πρόσχημα. Η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα απολύτως ενάμιση χρόνο στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και μας έφερε μια έκθεση ιδεών. Και έφερε αυτό το σχέδιο νόμου και του φόρτωσε όλες εκείνες τις διατάξεις για τις οποίες σας μίλησα προηγουμένως. Και τονίζω ότι πρόκειται για διατάξεις που αποτελούν ομολογία της αποτυχίας του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και ομολογία της αποτυχίας όλων των ρυθμίσεων που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση για τις μετατάξεις. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης από ένα Υπουργείο, το οποίο θα έπρεπε να δίνει το παράδειγμα στα υπόλοιπα.

Χάθηκε ένα νομοσχέδιο και λόγω της ανυπαρξίας του και λόγω της όσμωσής του με ένα άλλο συνονθύλευμα διατάξεων που αφορούν αντικείμενα εντελώς άσχετα με το κύριο θέμα που ρυθμίζει. Γι’ αυτό σας είπα ότι αυτό το σχέδιο νόμου θα έχει και στην πράξη τη μοίρα που του αξίζει.

 

Και ύστερα, έρχεται η Κυβέρνηση και μιλάει στην Αξιωματική Αντιπολίτευση -άκουσα και τον κ. Γείτονα- για συναίνεση. Μα, τη συναίνεση την έχετε. Όμως, θα πρέπει να κάνετε κάτι για να υπάρχει συναίνεση. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση πάνω σε λάθη επί λαθών. Δεν μπορεί να γίνουμε συμμέτοχοι στην καταστροφή της δημόσιας διοίκησης. Να βοηθήσουμε στο να γίνει καλύτερη, ναι. Να βοηθήσουμε να πάει παραπέρα από εκεί που την άφησε η Νέα Δημοκρατία, ναι. Όμως, να τη βυθίσουμε στην ανυπαρξία; Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Αναγκαστικά, λοιπόν, επειδή δεν έχει να πει κανείς τίποτα για τα θέματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αφού δεν λέει τίποτα το σχέδιο νόμου, είμαι υποχρεωμένος να μείνω σε κάποια άλλα θέματα τα οποία αφορούν τα ζητήματα εκείνα τα οποία είναι τα κύρια, όπως, για παράδειγμα, το θέμα των υπαλλήλων και των μετατάξεων.

Θα επαναλάβω από εδώ ότι ευτυχώς που ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά όλη αυτή η προπαγάνδα της Κυβέρνησης, σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων. Και είναι προπαγάνδα η οποία αφορά και τον αριθμό, αλλά και το γεγονός, όπως λέει, ότι η Κυβέρνηση αποκάλυψε πόσοι είναι οι υπάλληλοι, μετά από την πρωτοβουλία που πήρε να κάνει την απογραφή των υπαλλήλων!

Κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, θέλω να θυμάστε ότι όταν βγήκε το αποτέλεσμα της απογραφής των πραγματικών υπαλλήλων, είχα πει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών τέσσερις φορές το χρόνο έκανε αυτήν την απογραφή για πολλά χρόνια στις μέρες μου. Και το αποτέλεσμα που έβγαλε αυτή η απογραφή απείχε μόνο κατά δέκα χιλιάδες από την τελευταία απογραφή που γινόταν αυτόματα από το Υπουργείο Εσωτερικών στο τέλος του 2009.

Και ξέρετε γιατί απείχε κατά δέκα χιλιάδες; Διότι απλά είχαν αποχωρήσει δέκα χιλιάδες άνθρωποι, αφού είχαν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης. Καταλαβαίνετε, δηλαδή, ότι εμφανίσατε αυτήν την απογραφή, ενώ γινόταν, σαν κάτι το οποίο να γινόταν για πρώτη φορά!

Ευτυχώς, λοιπόν, είπατε πόσοι είναι οι υπάλληλοι. Διότι η Κυβέρνηση έχει κάνει και κάτι άλλο, το οποίο αποτελεί αθλιότητα και για τη δημόσια διοίκηση, αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Παρατηρώ εδώ και καιρό, και κυρίως από τον καιρό που αυξάνεται η ανεργία και ιδίως η αγωνία των νέων ανθρώπων να βρουν δουλειά, την Κυβέρνηση να προσπαθεί «να τα ρίξει» στη μονιμότητα, σε εκείνους που είναι αορίστου χρόνου και να προσπαθεί να τους ξεφορτωθεί μέσα από το μνημόνιο, λέγοντας «Τι να κάνω; Αυτοί θα είναι οι προνομιούχοι;». Ποιοι προνομιούχοι, κύριοι συνάδελφοι; Ποιοι προνομιούχοι;

Είναι δυνατόν εν ονόματι κάποιων επίορκων υπαλλήλων να ρίχνουμε στον Καιάδα όλους τους άλλους υπαλλήλους; Είναι δυνατόν να ξεχνάμε την παράδοση που υπάρχει στον τόπο μας με βάση το Σύνταγμά μας; Και είναι δυνατόν σ’ αυτούς τους υπαλλήλους -τους περισσότερους από αυτούς- που εξασφάλισαν τη συνέχεια της δημόσιας διοίκησης, να τους ρίχνουμε βορά στον κόσμο που αγωνιά άνεργος αυτήν τη στιγμή, λέγοντας ότι αυτοί είναι η αιτία και ότι αν τους μειώσουμε, θα γλιτώσουμε χρήματα και ότι επομένως θα βρουν οι υπόλοιποι δουλειά μέσα από την απόλυση των άλλων;

Αυτός ο δήθεν κοινωνικός αυτοματισμός που έγκειται στο να φορτώνει τα λάθη και την αποτυχία της η Κυβέρνηση από τη μία κοινωνική τάξη στην άλλη, οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη, για την οποία υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η Κυβέρνηση.

Και έρχομαι αναγκαστικά στο τελευταίο θέμα -βέβαια τα θέματα είναι πολλά- της δικής μου παρέμβασης, το οποίο αφορά το θέμα των μετατάξεων. Και το κάνω αυτό, διότι και ο κύριος Υπουργός, ο κ. Ραγκούσης, μας κάλεσε να πάρουμε θέση για τη νέα του πρόταση που αφορά το πώς θα γίνονται οι μετατάξεις και τη σημασία που θα έχουν.

Βεβαίως και θα πάρω θέση. Όμως, εγώ θέλω να ρωτήσω την Κυβέρνηση ποια θέση έχει, γιατί εγώ δεν την ξέρω. Και ακούστε, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν την ξέρω.

Βγαίνει προχθές ο κ. Ραγκούσης, την ώρα που έχουμε διατάξεις περί μετατάξεων εδώ, και μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ανακοινώνει ότι θα κάνει νέα νομοθεσία για τις μετατάξεις, αφήνοντας ορθάνοιχτο το παράθυρο των απολύσεων. Την άλλη μέρα και μετά την κατακραυγή, ο κ. Παπανδρέου -από το βήμα του Economist- και ο κ. Πεταλωτής -στο Briefing,-έρχονται και λένε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Ξαφνικά, λοιπόν, χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου ανοίγει ξανά το «παράθυρο». Και απ’ ό,τι καταλαβαίνω, επειδή μας είπε ή υπονόησε ο κ. Ραγκούσης ότι υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους, πράγματι είχαν συνεννοηθεί προς την κατεύθυνση των μετατάξεων οι οποίες οδηγούν σε απολύσεις. Αυτό άφησε να εννοηθεί και σήμερα ο κ. Ραγκούσης εδώ. Αυτή είναι, όμως, η θέση σας ή η θέση του κ. Πεταλωτή;

Παρακαλώ, κυρία Υφυπουργέ, να πάρετε το μεσημεριανό Briefing, του κ. Πεταλωτή σήμερα, τώρα. Ξέρετε τι λέει; Λέει «πού ακούστηκε θέμα απολύσεων μέσα από μετατάξεις; Σε καμία περίπτωση. Εμείς εννοούμε ότι μέσα από αυτήν την αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ θα γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπων». Αυτά λέει ο κ. Πεταλωτής. Ο κ. Ραγκούσης ήρθε εδώ και μας είπε εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Να πάρω θέση, λοιπόν, πάνω σε τι; Εγώ θα πάρω θέση σε εκείνο το οποίο είπε εδώ ο κ. Ραγκούσης, γιατί αυτός είναι ο αρμόδιος Υπουργός. Υποθέτω ότι μέσα στην Κυβέρνηση ακόμα -έστω και αν είναι πραγματικό σκορποχώρι- ο κάθε Υπουργός δεσμεύει τον εαυτό του και την Κυβέρνηση. Είναι υποχρεωμένος κοινοβουλευτικά να το κάνει. Αυτήν τη θέση θα πάρω.

Κατά τα άλλα, θέση δεν υπάρχει, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, δεδομένου ότι ισχύει για την Κυβέρνηση αυτό που είχε πει ο Σουρής. Ο Σουρής είχε γράψει εκείνο το περίφημο δίστιχο που έλεγε, «προς αδεξίαν χριστιανήν πιανίστριαν» ότι «τόσο χριστιανικά πάνε τα δάχτυλά της, που δεν γνωρίζει η αριστερά τι πράττει η δεξιά της»!

Παίρνω, λοιπόν, σαν δεδομένο ότι θα υπάρχει αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ και ότι αυτή η αξιολόγηση θα μπορεί, ενδεχομένως, να οδηγεί ανθρώπους εκτός υπηρεσίας, δηλαδή θα απολυθούν, ύστερα από την αξιολόγηση.

Επειδή, λοιπόν, ζητάει ο κύριος Υπουργός τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, του λέμε ευθέως ότι αν αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης, η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα κατηγορηματικό «όχι», μια κατηγορηματική απόρριψη, την οποία όχι μόνο θα εκφράσουμε -αν έρθει κάτι τέτοιο στη Βουλή- αλλά δεν θα το αφήσουμε να πέσει κάτω και δικαστικώς. Γιατί τούτο είναι κοινωνικώς άδικο και καταφανώς αντισυνταγματικό.

Και θα σας πω γιατί. Πότε ανακαλύψατε, κύριοι της Κυβέρνησης, αυτήν την κατηγορία των μετατάξεων την οποία μας αναγγέλλετε τώρα; Πότε μιλήσατε για μετατάξεις αυτού του είδους;

Ξεκινήσατε τις μετατάξεις, τον καιρό που σας λέγαμε ότι πρέπει να υπάρχει ενιαίο καθεστώς, και μάλιστα δεν το αναφέρατε αυτό πουθενά. Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο για το οποίο μιλάμε τώρα εδώ, υπάρχει ρύθμιση μετατάξεων. Και σκεφθείτε την ώρα που συζητάμε μετατάξεις με συγκεκριμένες ρυθμίσεις που φέρατε με τροπολογία, ανοίγετε «παράθυρο» άλλων μετατάξεων που θα γίνουν στο μέλλον με διαδικασία ΑΣΕΠ, αλλά με δυνατότητα απόλυσης!

Ποια ισότητα υπάρχει ανάμεσα στις δύο κατηγορίες; Δηλαδή, όσοι μετατάγησαν μέχρι τώρα έχει καλώς, ενώ όσοι δεν μετατάγησαν να ανοίξει η μέγγενη της απόλυσης. Αντισυνταγματικότητα κραυγαλέα και κοινωνική αδικία απαράδεκτη την οποία την καταγγέλλουμε. Όχι απλώς δεν συμφωνούμε, αλλά την καταγγέλλουμε ευθέως.

Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι το εξής: Πώς άραγε μπορείτε να το κάνετε αυτό το πράγμα; Πώς νομίζετε μπορείτε να το κάνετε αυτό το πράγμα; Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι αδιανόητο να γίνει; Δηλαδή, τι θα κάνει το ΑΣΕΠ; Το ΑΣΕΠ τι θα αξιολογήσει; Για τους μόνιμους, δεν το συζητάμε. Για τους μόνιμους δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο λόγω του Συντάγματος και της συνταγματικής κατοχύρωσης της μονιμότητας. Αφήστε που εγώ πιστεύω ότι αυτή σιγά - σιγά, εθιμικώ δικαίω -διότι υπάρχει έθιμο και στο Σύνταγμα- επεκτείνεται και στους αορίστου χρόνου.

Εγώ όμως, σας λέω ότι πάτε να το κάνετε στους αορίστου χρόνου. Δεν το ξέρετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που έγιναν αορίστου χρόνου έγιναν μέσω ΑΣΕΠ; Δεν το γνωρίζετε; Έχουν γίνει λοιπόν μέσω ΑΣΕΠ. Τι θα αξιολογήσει δεύτερη φορά το ΑΣΕΠ; Θα πάρει τον άνθρωπο που τον αξιολόγησε για να μπει και να γίνει αορίστου χρόνου και θα του πει: «Ξέρεις, εγώ σε αξιολόγησα, αλλά τώρα δεν μου κάνεις»; Σοβαρά το λέτε αυτό; Αν υπονοείτε ότι κάποιος υπάλληλος έγινε αορίστου χρόνου παρανόμως ή κάποιος καταδικάστηκε, παραδείγματος χάριν, και δεν πρέπει πια να είναι αορίστου χρόνου, οι διαδικασίες υπάρχουν. Πρώτον, με την ανάκληση της διοικητικής πράξης. Αν δείτε ότι κάποιος παρανόμως έγινε αορίστου χρόνου, μπορείτε να κάνετε ανάκληση διοικητικής πράξης, γιατί αυτό είναι παράνομο. Υπουργείο Εσωτερικών είστε, έχετε καλούς νομικούς, ξέρετε τι σημαίνει ανάκληση.

… Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα για χιλιάδες οικογένειες. Το λέω με αγωνία αυτό το πράγμα, διότι το έχω ζήσει πεντέμισι χρόνια σε εκείνο το Υπουργείο.

Αν, λοιπόν, εννοείτε ότι υπάρχουν παράνομοι μεταξύ των αορίστου χρόνου έχετε από τη μία πλευρά τη διαδικασία της ανάκλησης, εάν παρανόμως έγιναν. Όπως, επίσης, έχετε τη δυνατότητα εάν έχουν καταδικαστεί και παραμένουν, να εφαρμόσετε τις διατάξεις που λένε αν κάποιος έχει καταδικαστεί σε ατιμωτικό αδίκημα, να φύγει από την υπηρεσία, όπως προβλέπουν και τώρα οι διατάξεις.

Τι παραπάνω θα κάνει η αξιολόγηση του ΑΣΕΠ; Κανένας δεν καταλαβαίνει από εσάς, κύριοι συνάδελφοι, ότι με αυτόν τον τρόπο –πράγμα που είχε προαναγγελθεί γιατί το ζήταγε η τρόικα-θα μειωθεί το προσωπικό, όπως και να έχει; Ενώ υπάρχει τρόπος κανένας να μην χάσει τη δουλειά του, αλλά να εφαρμόσουμε τους κανόνες του πέντε προς ένα και βεβαίως να καλύψουμε τις θέσεις εκείνες, οι οποίες είναι κενές μέσα από μετατάξεις με τους κανόνες των μετατάξεων που ξέρουμε.

Θέλετε να προσθέσετε και το ΑΣΕΠ; Αν έχουμε περισσότερους υποψήφιους σε διαφορετικές θέσεις πώς θα γίνει η κατανομή; Ανάλογα με τα προσόντα τους. Και αυτό να το δεχτούμε. Εκείνο που δεν αποδεχόμαστε είναι μέσα από την κρίση του ΑΣΕΠ να υπάρξει απόλυση έστω κι ενός υπαλλήλου.

Μην νομίζει κανείς ότι λαϊκίζουμε εδώ. Κάθε άλλο. Επιτέλους, όμως, έχουμε έννομη τάξη. Επιτέλους, έχουμε Σύνταγμα. Και επιτέλους, δεν μπορούμε να φορτώνουμε στους εργαζόμενους τα δικά μας λάθη. Και όταν λέω «τα δικά μας», είναι ευφημισμός, γιατί εννοώ τα δικά σας λάθη.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ: Εσείς κανένα λάθος δεν έχετε κάνει;

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα με συγχωρέσετε πολύ, κυρία συνάδελφε, αλλά σε ό,τι αφορά τα θέματα αυτά και σε ό,τι αφορά τα θέματα τα οποία σχετίζονται με τους υπαλλήλους, η κυβέρνηση Καραμανλή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει να επαίρεται ότι έκανε τη δουλειά της. Και ας αφήσει η Κυβέρνηση και τους λαϊκισμούς, γιατί μιλήσαμε για υπερβολές -σας το έλεγα και από την αρχή για αριθμούς ...

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:  Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Άκουγα εχθές τον κ. Λαμπρινίδη, το Βουλευτή εκείνο που κατηγορούσε τη χώρα του για τα κέντρα λαθρομεταναστών κ.λπ. και τώρα δεν μιλάει καθόλου βεβαίως. Όμως, ο κ. Λαμπρινίδης έλεγε χθες στην ΕΡΤ ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διόρισε διακόσιες χιλιάδες υπαλλήλους. Βεβαίως, μόνος του τα έλεγε μόνος του άκουγε. Με τέτοιες αθλιότητες, με τέτοιου είδους ανακρίβειες παραμυθιάζουν τον κόσμο, τους άνεργους ανθρώπους για να κατηγορήσουν μία κυβέρνηση και να πάνε να τις φορτώσουν τις δικές τους αμαρτίες. Ε, όχι!

Η θέση μας, λοιπόν, μιας και τη ζήτησε ο κ. Ραγκούσης, είναι αυτή που σας είπα. Κατηγορηματικό «όχι» σε οποιαδήποτε απόλυση για λόγους Συντάγματος, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και για λόγους ουσιαστικής δικαιοσύνης.

Και εδώ θα είμαστε, να με θυμάστε, ας έρθει αυτή η διάταξη και τότε θα δείτε εσείς οι ίδιοι, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, ότι πριν φτάσει στην Επιτροπή, θα τους έχετε πει να την πάρουν πίσω. Γιατί πρέπει να την πάρουν πίσω, γιατί δεν έχει λογική, παρά μόνο σκοπιμότητα, σκοπιμότητα σε βάρος ανθρώπων που τούτη την ώρα μαζί με όλους τους άλλους σε αυτή τη δεινή κρίση έχουν να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα του αύριο, τη χειρότερη αβεβαιότητα που μπορεί να έχει ο άνθρωπος σε αυτή την ώρα, σε αυτόν τον τόπο που πρέπει να είναι ώρα δημιουργίας όσων ανθρώπων έχουν και μπορούν να συνεισφέρουν για το καλό του τόπου.

Ευχαριστώ και για την υπέρβαση κύριε Πρόεδρε.


[1] Σελ. 10808, http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20110519.pdf