ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ΑΘΗΝΩΝ – Ν.Δ.
ΔΗΛΩΣΗ
Αθήνα, 11-9-2012
Σχετικώς με την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών σ’ Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ως προς τις αγοραπωλησίες ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά την περίοδο 2009-2011, ο Βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κατ’ επανάληψη είχα ζητήσει δια της κοινοβουλευτικής οδού στοιχεία για τους κατόχους των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις αρχές του 2009 έως το τέλος του 2011. Δεν μου είχε δοθεί όμως επαρκής απάντηση. Γι’ αυτό θεωρώ θετικό το γεγονός ότι αυτή τη φορά το Υπουργείο Οικονομικών μου απάντησε, έστω και αν τα στοιχεία δεν είναι πλήρη μ’ ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.
Από τον πίνακα που μου κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:
Πρώτον: Καθ’ όλη την περίοδο από 1/1/2010 έως την 31/12/2011, οι Ελληνικές Τράπεζες, τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία, η Τράπεζα της Ελλάδος και ιδιώτες αποταμιευτές εμφανίζονται αγοραστές πολύ μεγάλου αριθμού ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα ενώ την 31/12/2009 ο εγχώριος τομέας (συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος) κατείχε ομόλογα ονομαστικής αξίας 55,9 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2011 το ποσό είχε ανέλθει στα 86,2 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 51,2%). Σημειώνω ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάσθηκε κατά το 2010, δηλαδή κατά τη περίοδο εισόδου στο Μνημόνιο και ύστερα.
Δεύτερον: Το χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που χρησιμοποιούν ως θεματοφύλακες Ελληνικές Τράπεζες, απομειώθηκε εντυπωσιακά. Και από 141,5 δισ. ευρώ την 31/12/2009 περιορίσθηκε σε 45,9 δισ. ευρώ την 31/12/2010 και σε 35 δισ. ευρώ την 31/12/2011.
Δηλαδή, κατά την ίδια περίοδο που η τότε Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και πρωτίστως ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξόρκιζαν κάθε έννοια αναδιάρθρωσης του χρέους, οι αλλοδαπές τράπεζες «ξεφόρτωναν» τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αγόραζαν οι Ελληνικές Τράπεζες και ιδίως τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία και οι ιδιώτες αποταμιευτές που, όπως αποδεικνύεται σήμερα, υπήρξαν τα κυριότερα θύματα από τις απώλειες του PSI. Για το λόγο αυτό, και πέρα από την διερεύνηση των ευθυνών εκείνων, οι οποίοι οδήγησαν στην κατάσταση αυτή, είναι ανάγκη ν’ αντιμετωπισθεί καταλλήλως το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών των Ασφαλιστικών Ταμείων και των ιδιωτών ομολογιούχων, κατά τα πρότυπα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών ή με παρεμφερείς μεθόδους που θα επιλέξει η Κυβέρνηση.»
< Prev | Next > |
---|