Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.














Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

Αγόρευση κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση (Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2004/80/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 29ης Απριλίου 2004) και άλλες διατάξεις».

Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

 

Μια εισαγωγική παρατήρηση θα ήθελα να κάνω. Ένα είναι βέβαιο, κύριε Υπουργέ. Με τη ρύθμιση την οποία φέρνετε, υπάρχει επιεικέστερη μεταχείριση και μεγαλεμπόρων ναρκωτικών, είτε το θέλετε είτε όχι. Και μη βασιστείτε -εγώ να αναγνωρίσω όλες τις καλές προθέσεις στην ερμηνεία την οποία κάνετε εσείς- στο γράμμα του νόμου. Μιλάμε για ποινικό νόμο και ξέρουν όλοι ότι η ερμηνεία του ποινικού νόμου είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με άλλους νόμους.

Όπως και να το κάνουμε και ό,τι και να δηλωθεί εδώ, από τη στιγμή που ερμηνευτικά προκύπτει πράγματι -και το λέμε όλοι- αυτή η επιεικέστερη μεταχείριση, ο δικαστής, με βάση το γεγονός ότι η αρχή της επιείκειας στο χώρο του Ποινικού Δικαίου είναι βασική αρχή, να είστε βέβαιος ότι εκεί θα τείνει περισσότερο.

Άρα, ανοίγουμε μια κερκόπορτα έναντι μεγαλεμπόρων ναρκωτικών. Αυτό είναι βέβαιο. Εγώ δεν κάνω κανένα «κυνήγι» μαγισσών, δεν καταλογίζω σε κανέναν τέτοιες προθέσεις, αλλά η αλήθεια είναι τι μήνυμα εκπέμπουμε από εδώ.

Και το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι βεβαίως ο κ. Δένδιας, τον περασμένο Μάιο, είχε φέρει τη ρύθμιση αυτή ή περίπου τη ρύθμιση αυτή. Έγινε συζήτηση και την απέσυρε. Το ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί και με εισηγήτρια τη νυν Υφυπουργό, την κυρία Τζάκρη, έλεγε αυτά τα οποία λέμε τώρα.

Από εκεί και πέρα, λοιπόν, ο Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, την εποχή εκείνη απέσυρε τη διάταξη, λέγοντας ότι πρέπει να το σκεφθεί και αυτή είναι η συνήθης δικαιολογία των Υπουργών όταν παίρνουν πίσω κάτι γιατί πείσθηκαν. Αλλά αυτό σημαίνει συνέπεια, σημαίνει πραγματικά ότι κάποιος σέβεται το διάλογο στο Κοινοβούλιο.
Το ερώτημα είναι, κύριε Υπουργέ, στο ΠΑΣΟΚ άλλα υποστηρίζατε από αυτήν τη Αίθουσα και αυτό το Βήμα τότε και άλλα υποστηρίζετε τώρα; Τι άλλαξε στο μεταξύ;

Το δεύτερο που θέλω να παρατηρήσω είναι το εξής. Γιατί πρέπει να σκεφθείτε πολύ περισσότερο αυτή τη ρύθμιση. Το λέτε στην αιτιολογική έκθεση. Λέτε αυτό που επικράτησε για να έχουμε τις σημερινές ρυθμίσεις, τις οποίες εσείς φέρατε το 2001, εσείς υπερασπιζόσασταν και το Μάιο εδώ. Αυτές οι ρυθμίσεις αποπνέουν το πνεύμα της γενικής πρόληψης. Ίσα-ίσα, σε διατάξεις που αφορούν στην καταπολέμηση της εμπορίας ναρκωτικών στη σημερινή κοινωνία και στη σημερινή νεολαία, αυτή η γενική πρόληψη πρέπει να είναι και να παραμένει το σύνθημα σε ό,τι αφορά τους κανόνες δικαίου.

Δηλαδή, ο παραδειγματισμός. Γιατί, τι μας λέτε περίπου; Αυτή η αρχή της γενικής πρόληψης, που σημαίνει ότι είμαι αυστηρός στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο και μόνο για να αποτρέψω κάποιον να κάνει κάτι στο μέλλον, αυτό πρέπει να υποχωρήσει. Γιατί να υποχωρήσει; Να υποχωρήσει, κύριε Υπουργέ -το λέτε και στην αιτιολογική έκθεση- διότι από τη μια πλευρά έχουν γεμίσει οι φυλακές και από την άλλη, τι να κάνουμε, είναι άνθρωποι και εκείνοι που έχουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να τα δούμε.

Προσαρμοζόμαστε, δηλαδή, στην αρρωστημένη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί του σωφρονιστικού συστήματος και της ποινικής μεταχείρισης και αποκρούουμε τη γενική πρόληψη που είναι βασική αρχή στο χώρο του Ποινικού Δικαίου και αποτελεί την πεμπτουσία της ποινής στο ποινικό μας σύστημα. Προσαρμοζόμαστε, δηλαδή, στην άρρωστη συγκυρία και αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα μακροπρόθεσμα, όπως το κάναμε μέχρι σήμερα

Είναι λύση αυτή; Είναι λύση, δηλαδή, το να καθόμαστε να αναγνωρίζουμε την αρρώστια που υπάρχει στον τομέα αυτό, αλλά τι να κάνουμε, δεν θα πάρουμε μέτρα να την προλάβουμε σε άλλες περιπτώσεις, αλλά θα κάνουμε ευκαιριακά κάτι τώρα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το οποίο ήδη υπάρχει;

Τελειώνω με μία φράση. Νομίζω ότι όταν νομοθετούμε σε τόσο σοβαρά θέματα, σε δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, όπως είναι οι σημερινές, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν μπορούμε μόνο να προσαρμοζόμαστε στη συγκυρία.

Θα σας θυμίσω κάτι, κύριε Υπουργέ, γιατί ξέρω ότι σας αρέσουν καμία φορά και τέτοιες αναφορές που διανθίζουν τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Θα σας πω μια φράση του Πωλ Μπουρζέ που είναι σημαντική, έχει μείνει στην ιστορία και μας αφορά όλους, ιδίως δε τους νομοθετούντες. Είχε πει ότι: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε όπως σκεφτόμαστε. Αλλιώς, αργά ή γρήγορα θα μάθουμε να σκεφτόμαστε, όπως ζούμε». Και αυτό είναι πολύ κακό, ιδίως για ρυθμίσεις οι οποίες έχουν τόσο μεγάλη σημασία και κυρίως εκπέμπουν ένα μήνυμα μέσα από το Κοινοβούλιο στη σύγχρονη εποχή.

Ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

……………