Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.


Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

13-5-2011. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά τη συζήτηση, σύμφωνα με το άρθρο 148 του Κανονισμού της Βουλής, επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, «για τη διερεύνηση της υπόθεσης “SIEMENS” στο σύνολό της», που ανακοινώθηκε στη Βουλή στις 24-1-2011.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον Ιανουάριο του 2010 και συγκεκριμένα στις 28 Ιανουαρίου 2010, βρισκόμουν σε αυτήν εδώ τη θέση ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να αποφασίσουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη SIEMENS. Από την πλευρά της Κυβερνητικής Πλειοψηφίας την Κυβέρνηση εκπροσωπούσε ο κ. Παμπούκης.

Είχαμε πει τότε, ότι βεβαίως πρέπει να γίνει αυτή η εξεταστική επιτροπή για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που βίωσε ο τόπος. Συμφωνήσαμε όλοι. Αλλά εδώ είμαστε και παρακαλώ δείτε στα Πρακτικά τι είχε πει ο κ. Παμπούκης και τι είχα πει εγώ: Να συζητήσουμε για το μέγα σκάνδαλο και τις πτυχές του και να βρούμε την αλήθεια. Αυτό ψάχναμε. Όχι εξιλαστήρια θύματα και κυρίως όχι πολιτικά παιχνίδια και διώξεις πολιτικών αντιπάλων. Γιατί εάν γίνει αυτό και το σκάνδαλο, βεβαίως, θα συγκαλυφθεί και από την άλλη πλευρά η αποστολή της Βουλής καθίσταται εξ ορισμού ύποπτη. Θα έχει δίκιο ο κόσμος να λέει ότι η Βουλή όταν ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα, συγκαλύπτει στην ουσία το σκάνδαλο και από εκεί και πέρα η αλήθεια δεν βγαίνει.

 

Κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας -γιατί εσείς είστε που αποφασίσατε, ιδίως για ορισμένους από μας, να αφήσετε σκιές να πλανώνται- με όσα κάνατε αδικήσατε τη δουλειά σας. Έχετε καταστήσει το πόρισμα αυτό αντικείμενο συζήτησης, και εδώ και έξω, όχι για τις πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου, αλλά για ισορροπίες που θελήσατε να κρατήσετε προκειμένου να στείλετε ανθρώπους προς περαιτέρω έρευνα και βορά στον κόσμο εκείνον, ο οποίος ψάχνει για την αλήθεια. Μόνο που πρέπει να είστε βέβαιοι πως ό,τι και εάν συμβεί, επειδή η αλήθεια είναι γνωστή, δεν πρόκειται να θίξει ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το σκάνδαλο.

Αδικήσατε τη δουλειά σας, γιατί; Γιατί πράγματι έγινε δουλειά, ως ένα σημείο τουλάχιστον. Τα πράγματα πήγαν παραπέρα και ορισμένες πτυχές τις είδατε και εδώ σήμερα να τις αποκαλύπτει ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της κυβέρνησης Σημίτη.

Όταν, όμως, έρχεστε και κορωνίδα όλου αυτού του πορίσματος είναι ορισμένα ονόματα, εκ των οποίων τα περισσότερα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και τα οποία μπαίνουν ιδίως από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόνο και μόνο για να συντηρηθεί ο μύθος ότι υπάρχουν και άνθρωποι που δήθεν εμπλέκονται στο σκάνδαλο, αλλά δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, εκεί πλέον καταστήσατε αυτό το πόρισμα εργαλείο για τη δίωξη αντιπάλων και εργαλείο σπίλωσης ανθρώπων.

Δεν ταιριάζει αυτό, κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή. Έχουμε ζήσει πολλά χρόνια σε αυτήν τη Βουλή. Με πολλούς από σας είμαστε φίλοι, πέρα και έξω από πολιτικές διαφορές και οι περισσότεροι από σας, αν όχι όλοι, ξέρετε τη ζωή μας και τη διαδρομή μας. Την ξέρετε, γιατί δεν τόλμησε να την αγγίξει κανείς. Τώρα καλλιεργούνται αυτές οι σκιές και νομίζω ότι δεν σας τιμά.

Και δεν είναι αλήθεια αυτό που είπε ο κ. Γρηγοράκος ότι: «Ξέρετε, στο πόρισμα αυτό δεν μιλάμε για ανθρώπους, μιλάμε γενικότερα για την υπόθεση». Μιλάτε για ανθρώπους, κύριοι. Μιλάτε για ανθρώπους για τους οποίους ζητάτε περαιτέρω έρευνα. Ξέρετε τι θα πει να μελετάς το μέγα σκάνδαλο της «SIEMENS» και να γράφεις στο τέλος ότι ο άλφα, ο βήτα, ο γάμα και ο δέλτα παρέβησαν το καθήκον τους, δεν εξυπηρέτησαν το δημόσιο συμφέρον και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα;

Αν υπήρχαν στοιχεία, εδώ είμαστε. Αλλά στα λίγα λεπτά που μου απομένουν θα σας πω γιατί και ως προς τη δική μου περίπτωση, όπως αποδείχθηκε και από το Βύρωνα τον Πολύδωρα και για τη δική του, όπως από το Γιάννη Παπαθανασίου και όπως θα αποδειχθεί σε λίγο και για το Χρήστο Μαρκογιαννάκη όχι μόνο δεν είναι αλήθειες αυτά τα πράγματα, αλλά είναι ντροπή να τα συζητάμε αυτήν τη στιγμή και να δίνουμε στον κόσμο έστω την αίσθηση ότι εμείς μπορεί να ευθυνόμαστε έστω και κατ’ ελάχιστον γι’ αυτό το μέγα σκάνδαλο το οποίο ταλάνισε και ταλανίζει ακόμα τον τόπο, ακριβώς γιατί το συντηρούμε σε επίπεδο κάποιων ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Πρώτα-πρώτα άκουσα τον Πρόεδρο της Επιτροπής και φίλο, κ. Βαλυράκη, να τα βάζει με τη δικαιοσύνη. Καθένας κρίνει εάν έχει δίκιο ή όχι. Εγώ, όμως, θα πω κάτι, κύριε Πρόεδρε, μιας και τα βάλατε με τη δικαιοσύνη ότι καθυστέρησε. Με ποια μέσα μπορούσε η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της; Και εν πάση περιπτώσει, γιατί τάχα δεν έκανε η δικαιοσύνη τη δουλειά της; Γιατί δεν έστειλε πολιτικά πρόσωπα, εκείνα που θέλατε, στη Βουλή; Γιατί εδώ συνέβη το εξής αμίμητο. Στην υπόθεση των ομολόγων η δικαιοσύνη ερευνούσε τρία ολόκληρα χρόνια, εκ των οποίων τα δύο είναι στις μέρες σας και δεν μπορείτε να πείτε ότι ποδηγετείται από άλλους. Δεν βρήκε τίποτα. Δεν έστειλε ούτε ένα γενικό γραμματέα. Παρ’ όλα αυτά εσείς στο πόρισμά σας βάλατε πολιτικά πρόσωπα μπροστά, το Δούκα, τον Κουρή, τον οποιονδήποτε.

Το ίδιο κάνετε κι εδώ. Κανένα πολιτικό πρόσωπο, πλην των περιπτώσεων Τσουκάτου-Μαντέλη, τον οποίο Θεόδωρο Τσουκάτο, ειρήσθω εν παρόδω, τον αφήσατε τον άνθρωπο. Δεν φτάνει που τα πήρε για το ΠΑΣΟΚ και τα έδωσε, αλλά δεν είχατε πραγματικά τη στοιχειώδη γενναιότητα -γιατί ξέρω ότι συνάδελφοι εδώ έχουν γενναιότητα μέσα τους- να υπερασπιστείτε ότι ο άνθρωπος τα πήγε και τα έδωσε στο κόμμα σας. Εδώ είναι το ζήτημα. Εκτός απ’ αυτά η δικαιοσύνη δεν έστειλε τίποτε άλλο. Εσείς, όμως, εκεί. Δεν έστειλε τίποτε η δικαιοσύνη και τα βάζετε εσείς με κάποιους ανθρώπους, με τον Μαρκογιαννάκη, με τον Πολύδωρα, με τον Παπαθανασίου, με τον Παυλόπουλο.

Είδατε να υπάρχει έστω και αιχμή πουθενά σε όλη τη δικογραφία μέχρι τώρα; Ακούσατε για κάποιον από εμάς και ιδιαίτερα για εμένα να έχω καμία σχέση με κάποιο Χριστοφοράκο ή με τη «SIEMENS» ή με οτιδήποτε; Φύλλο και φτερό δεν κάνατε τους λογαριασμούς μου μέσα και από την Επιτροπή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος; Βρήκατε τίποτα; Υπάρχει έστω και η παραμικρή αιχμή; Δεν την ξέρετε τη ζωή μας;

Γράψατε αυτά που γράψατε αλλά όταν ήρθε η υπόθεση των υποβρυχίων κάνατε ακριβώς το αντίστροφο. Εκεί η δικαιοσύνη βρήκε πράγματα που δεν τολμήσατε να τα ελέγξετε και έστειλε εδώ να δούμε από πού ξεκινάει το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Εκεί βρήκατε τον κ. Τσοχατζόπουλο που είναι εύκολος στόχος. Δεν βγάζω κανένα συμπέρασμα. Η δικαιοσύνη θα το βγάλει. Τα κρύψατε όλα και λένε «να δούμε σε μια επιτροπή της Βουλής που θα την κάνουμε εξεταστική». Ενώ η δικαιοσύνη σας ζητούσε να πάτε από την αρχή δείχνοντας συγκεκριμένους ανθρώπους, συγκεκριμένα μέλη ΚΥΣΕΑ, εκεί δεν κάνατε τίποτα. Μην ανοίξουμε τίποτα. Στις άλλες που η δικαιοσύνη δεν είπε τίποτα, πήρατε την πρωτοβουλία να μας βάλετε στο κάδρο μόνοι σας. Δεν είναι κρίμα;

Και να τελειώσω για να μην σας κουράζω, γιατί αυτή η υπόθεση θα έχει συνέχεια και πιστεύω ότι θα έχουμε και άλλοτε την ευκαιρία να μιλήσουμε. Αρκεί αυτοί που έγραψαν αυτό το πόρισμα να μην ντρέπονται περισσότερο από όσο πρέπει να ντρέπονται τώρα.

Σε ό,τι με αφορά, τι μου καταλογίζετε. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, το πιστεύω και το λέω ανοιχτά μέσα στη Βουλή. Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτό το κομμάτι του πορίσματος γράφτηκε από μέλη της. Αποδεκτό μπορεί να έγινε. Επειδή σέβομαι τουλάχιστον τις γνώσεις σας, στις σχέσεις μας, τον τρόπο με τον οποίο έχουμε λειτουργήσει εδώ, το λέω αυτό. Επαναλαμβάνω ότι ξέρετε τη ζωή μας και την πορεία του καθενός. Εγώ πιστεύω ότι αυτά δεν γράφτηκαν από εσάς. Σας δόθηκαν. Απλά βάλατε την υπογραφή σας. Όχι ότι είναι λίγο αυτό. Βαρύ είναι. Δεν μπορώ να φανταστώ όμως ότι μπορεί να γράφετε πράγματα, τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Τι μου καταλογίζετε; Δεν είδατε ότι δεν παραλάβαμε ποτέ το C4Ι; Δεν είδατε όλοι σας ότι αυτή η αμαρτία που λέγεται C4Ι παραγγέλθηκε από το ΠΑΣΟΚ, εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ, έγινε με τη νομοθεσία περί εξοπλιστικών, ούτε καν με τη νομοθεσία της αστυνομίας; Αν ο Χριστοφοράκος έλεγε ότι παραγγέλθηκε μια μαϊμού ή ένα φάντασμα -όπως έλεγε- παραγγέλθηκε από εσάς. Δεν αγγίζετε όμως τους κυρίους που το παρήγγειλαν. Το είπε ο Βύρων Πολύδωρας προηγουμένως και θα το πει και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Ο κ. Κώστας Σημίτης στις απόψεις που σας έστειλε δεν είδατε τι λέει; «Χωρίς αυτό», λέει, «δεν μπορούσα να κάνω Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι’ αυτό το πήρα». Το λέει στη σελίδα έξι.

Δηλαδή, τι λέτε στο πόρισμά σας; Δεν αγγίζουμε κανέναν από αυτούς που παρήγγειλαν ένα σύστημα το οποίο ο κ. Χριστοφοράκος είπε ότι δεν υπήρχε ούτε κατά φαντασία. Ελάτε να δούμε εκείνους που το παρέλαβαν! Δηλαδή, ο Μαρκογιαννάκης που το παρέλαβε, γιατί δεν θα κάναμε Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς αυτό και το λέει ο κ. Σημίτης. Και είναι ύποπτος ο κ. Μαρκογιαννάκης και όλοι όσοι στην πορεία, είτε πληρώναμε το ΤΕΤRΑ είτε κάναμε τροποποιητικές για να βελτιώσουμε τις δικές σας αμαρτίες; Στο πόρισμά σας εμείς είμαστε ύποπτοι. Εκείνοι που παρήγγειλαν τη ρίζα της αμαρτίας είναι «άσπιλοι και αμόλυντοι». Είναι λογική αλήθειας; Πιστεύει σοβαρά κάποιος από όσους μας ακούν αυτήν την ώρα ότι ψάξατε την αλήθεια στο πόρισμα για τη «SIEMENS»;

Τι μου καταλογίσατε; Για να δείτε πραγματικά ότι κάνω αυτήν την παραχώρηση στον εαυτό μου γιατί σας σέβομαι και ξέρω τι έχουμε περάσει εδώ μέσα, όταν σας λέω ότι αποκλείεται να το γράψατε εσείς και οι συνάδελφοι που έβαλαν την υπογραφή τους. Τι μου καταλογίζετε; Μου καταλογίζετε στο πόρισμα ότι δεν έκανα καλά τα καθήκοντά μου και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα διότι στις 25 Οκτωβρίου 2008 έκανα την έβδομη τροποποιητική σύμβαση του C4Ι και είπα ότι το σύστημα εκπαίδευσης πρέπει να πάει αργότερα. Και με τον τρόπο αυτό, λέει, κατέστησα δυνατή την παραλαβή του C4Ι στο σύνολό του! Η διατύπωση είναι δική σας μέσα στο πόρισμα. Στο κάτω-κάτω δεκαπέντε γραμμές έχετε για μένα χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο πουθενά. Και φυσικά όταν ήρθα στην επιτροπή, δεν με ρωτήσατε γι’ αυτό, όπως δεν ρωτήσατε καθόλου τον κ. Παπαθανασίου.

Η απόφαση που υπέγραψα είναι εδώ, κύριοι συνάδελφοι, την οποία καταθέτω και στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Προκόπης Παυλόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα απόφαση η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ούτε αυτή δεν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε; Γι’ αυτό σας λέω ότι σέβομαι τις υπογραφές σας και γι’ αυτό λέω ότι μάλλον δεν τα γράψατε εσείς.

Εγώ τι έκανα σ’ αυτή την απόφαση; Ξέρετε ότι λόγω των δικών σας αμαρτιών και του άθλιου τρόπου με τον οποίο είχε γραφτεί η σύμβαση έπρεπε τον Οκτώβριο του 2008 να παραλάβουμε το σύστημα εκπαίδευσης του C4Ι, τη στιγμή που είχαμε πει ότι είναι ένα σαπάκι αυτό το οποίο απέμενε και δεν μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να το παραλάβουμε στο σύνολό του και εγώ και ο Μαρκογιαννάκης και δεν το παραλάβαμε ποτέ. Επειδή λοιπόν δεν μπορούσαμε να το παραλάβουμε και δεν το παραλάβαμε, τι συνέβη; Τροποποίησα τη σύμβαση και είπα ότι είναι αδύνατο να γίνει η εκπαίδευση επί ενός συστήματος που δεν είναι έτοιμο και δεν μπορεί να είναι έτοιμο. Και λέω ότι η παραλαβή του συστήματος εκπαίδευσης θα γίνει μόνο αν παραληφθεί και όποτε παραληφθεί το σύνολο του C4Ι. Δεν προστάτευσα τα συμφέροντα του δημοσίου; Τι έπρεπε να κάνω; Να μην τροποποιήσω τη σύμβαση και να το παραλάβω;

Αλλά έκανα και κάτι άλλο το οποίο παραλείψατε να το πείτε.

Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.

Τα είπα όλα και εξηγώ ότι δεν το παραλαμβάνω, γιατί δεν μπορεί να γίνει παραλαβή, αφού έχω την ομόφωνη γνώμη της Επιτροπής Παραλαβής που μου λέει: «Μη το παραλάβεις. Ποια εκπαίδευση σε ποιους ανθρώπους και επί ποίου συστήματος;». Στο τέλος, υπάρχει παράγραφος, που ξεχάσατε να το βάλετε, ω, του θαύματος! Επειδή έπρεπε να πληρώσουμε γι’ αυτό το πράγμα, παρακράτησα το ποσό των 800.000 ευρώ, που τόσο ήταν και δεν το πλήρωσε φυσικά το ελληνικό δημόσιο, ούτε ευρώ.

Ρωτώ στον Προκόπη Παυλόπουλο -και εξατομικεύω τη δική μου ευθύνη- τι καταλογίζετε; Ότι δεν παρέλαβα καθόλου το C4Ι; Ότι είπα πως δεν παραλαμβάνω ούτε καν το σύστημα εκπαίδευσης, γιατί δεν ήταν δυνατόν να παραληφθεί; Το γεγονός ότι δεν πήρε επί των ημερών μου ούτε ευρώ η «SAIC» και η «SIEMENS», γιατί παρακράτησα τις 800.000 ευρώ; Και είμαι εγώ υπόλογος και όχι εκείνοι που παρήγγειλαν το C4Ι;

Αυτή είναι η αλήθεια για τη «SIEMENS»; Μπορώ να την ανεχθώ εγώ και οι συνάδελφοι εδώ και να αφήνετε να πλανώνται αυτές οι σκιές και να αφήνετε να πλανάται ότι: «Ξέρετε, θα βρεθούν, τριάντα Βουλευτές, θα φτιάξουμε και την Προανακριτική περί ευθύνης Υπουργών, να μας πει η επιτροπή τι θα γίνει»; Δεν έχετε το θάρρος εσείς να πείτε ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη ανθρώπων γι’ αυτά τα πράγματα; Σας μένει στην ψυχή και στη συνείδησή σας η παραμικρή σκιά ότι τα πήρε κανείς από εμάς και εγώ προσωπικά για τη «SIEMENS»; Σας μένει η παραμικρή αμφιβολία ότι έκανα τη δουλειά μου και το καθήκον μου;

Με αυτόν τον τρόπο ξέρετε τι λέτε στους συναδέλφους σας; Θα το δείτε. Πρώτον, πού να βάλουν υπογραφή; Σε οτιδήποτε μπορούν να βάλουν υπογραφή θα τρέμουν τον ίσκιο τους. Και διδάσκετε και κάτι άλλο. Ελπίζω ότι η παράταξή μου, όταν γίνει Κυβέρνηση -γιατί αυτή είναι η παράταξή μου- δεν θα το ακολουθήσει, γιατί δεν ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο. Είναι ένας ωραίος τρόπος εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, όταν έχει κανείς την πλειοψηφία.

Νομίζετε ότι επειδή σπέρνετε πάνω σε ορισμένους ανθρώπους αμφιβολίες ότι η παράταξη στην οποία ανήκω και η κυβέρνηση την οποία υπηρέτησα πλήττεται. Κάνετε λάθος. Γιατί μιας και ο συνάδελφος και φίλος Βύρων Πολύδωρας έκλεισε με ένα στίχο του «Φωτεινού» του Βαλαωρίτη, επιτρέψτε μου να κλείσω με ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη από τη «Μαρία Νεφέλη» που λέει: «Τη συμφορά που συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη». Και αυτό είναι πολύ μεγάλη αλήθεια ιδίως στον χώρο της πολιτικής.

Ευχαριστώ πολύ, κύριοι συνάδελφοι.

 


[1] Σελ. 10599, http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20110513.pdf