Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.


Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

15-11-2011. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβερνήσεως.
....

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Πρωθυπουργέ, οι έκτακτες συνθήκες, και τραγικές συνάμα, μέσα από τις οποίες δημιουργήθηκε η Κυβέρνησή σας και η ιδιομορφία αυτής της Κυβέρνησης καθιστούν επιτακτική, για όσους από τους Βουλευτές παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, την αιτιολόγηση της ψήφου τους. Και αυτό είναι θέμα στοιχειώδους ειλικρίνειας και ευθύτητας από την πλευρά όλων εκείνων οι οποίοι αντιλαμβάνονται ποιες είναι οι στιγμές και υπό ποιους όρους παρέχεται αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης.

Πρώτα-πρώτα, ας δούμε την ιστορική μήτρα μέσα από την οποία δημιουργήθηκε η Κυβέρνησή σας. Δημιουργήθηκε μέσα από την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου και μην ωραιοποιούμε τα πράγματα. Αυτή η κατάρρευση ήταν σχεδόν νομοτελειακή, εάν αναλογισθεί κανείς ότι η Πλειοψηφία η οποία προέκυψε μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 και η κυβέρνηση την οποία η Πλειοψηφία αυτή στήριξε, υπήρξαν προϊόν μιας πολιτικής απάτης, της απάτης του «λεφτά υπάρχουν». Η πολιτική που ακολουθήθηκε από τον κ. Παπανδρέου και την κυβέρνησή του ήταν στον αντίποδα εκείνων τα οποία προεκλογικώς υποσχέθηκε.

Η κυβέρνηση αυτή, αφού κέρδισε όπως κέρδισε τις εκλογές, επί επτά ολόκληρους μήνες άφησε την Ελλάδα αθωράκιστη. Την κατέστησε το τέλειο θύμα της βουλιμίας των αγορών σε έναν κόσμο, ο οποίος άρχισε να νιώθει μέσα από τους κλυδωνισμούς και της ίδιας της Ευρωζώνης τις συνθήκες που προσομοιάζουν σε έναν τρίτο παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο. Εσείς τα ξέρετε πολύ καλά με την εμπειρία που έχετε στα ευρωπαϊκά fora.

Μέσα από αυτές τις συνθήκες οδηγηθήκαμε σε ένα μνημόνιο, λες και ήταν προδιαγεγραμμένη η πορεία της χώρας και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προς το μνημόνιο και προς την τρόικα. Αυτό το μνημόνιο δεν υπέστη καμία, απολύτως, διαπραγμάτευση. Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση και εσείς το γνωρίζετε. Ενέχει ένα μείγμα πολιτικής καταστροφικό για τη χώρα. Το απεδέχθη παθητικά τότε η κυβέρνηση. Και έχει τεράστια ευθύνη γιατί το απεδέχθη. Αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι εξίσου μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι εταίροι μας, οι οποίοι δεν διέγνωσαν εγκαίρως ότι αυτό το μείγμα πολιτικής οδηγούσε σε βαθύτερη ύφεση και καθιστούσε πολύ δυσκολότερη την έξοδο της χώρας προς τις αγορές.

Θεωρούμε, λοιπόν, πως ό,τι συνέβη μέχρι τις Κάννες ήταν αποτέλεσμα του ότι και τα όποια, λίγα, σημεία του μνημονίου μπορεί να ήταν θετικά, σχετικά, παραδείγματος χάριν, με αποκρατικοποιήσεις ή αναδιαρθρώσεις υπηρεσιών, δεν προχώρησαν καθόλου. Το αποτέλεσμα είναι, για να επιτευχθούν οι στόχοι που δεν επετεύχθησαν, να επιπέσει η Κυβέρνηση σε μισθούς και συντάξεις, να οδηγήσει στο στέγνωμα της αγοράς. Κορυφαία πράξη του δράματος ήταν η απίστευτη πολιτική ανευθυνότητα στις Κάννες, η οποία παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα, μέσα από αυτήν την τραγωδία του δημοψηφίσματος που πολλοί από τους Υπουργούς που είναι εδώ την χειροκροτούσαν εκείνη την εποχή -μην το ξεχνάμε- έξω από την Ευρωζώνη.

Με λίγα λόγια, η Κυβέρνηση η οποία σήμερα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων είναι το προϊόν αυτών των συνθηκών και της απαίτησης των εταίρων μας, προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση και να συνεχίσει η βοήθεια, η οποία είχε ξεκινήσει μέσω του μνημονίου, να υπάρξει συμμαχική κυβέρνηση τουλάχιστον μεταξύ της Πλειοψηφίας, η οποία στο μεταξύ είχε καταρρεύσει, και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Με απλά λόγια, κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς που γνωρίζετε πολύ καλά τα ευρωπαϊκά fora ξέρετε ότι η Κυβέρνηση η οποία σήμερα ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου δεν είναι προϊόν της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού, δεν είναι καν προϊόν -και αυτή η προσομείωση ας μη γίνεται- της ελεύθερης επιλογής των πολιτικών Αρχηγών οι οποίοι την δημιούργησαν. Είναι προϊόν ευρωπαϊκής επιβολής μέσα από συγκεκριμένους όρους, που αφορούν στην επιβίωση του τόπου. Η κυβέρνηση Ζολώτα δημιουργήθηκε από την ελεύθερη επιλογή των πολιτικών Αρχηγών, ενώ εδώ είναι γνωστό ότι αυτό το οποίο συνέβη είναι πως υπήρξε ευρωπαϊκή απαίτηση να συγκροτηθεί αυτού του είδους η συγκυβέρνηση.

Άρα, λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά σε μια Κυβέρνηση, η οποία έχει αυτά τα χαρακτηριστικά: Είναι Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, είναι μεταβατική Κυβέρνηση, η οποία έχει συγκεκριμένο ρόλο και συγκεκριμένη αποστολή. Έχει μεταβατικό χαρακτήρα και ratione temporis και ratione materiae. Ratione materiae, για να κάνει εκείνα που είναι απολύτως απαραίτητα, ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη στάση πληρωμών, στην οποία οδηγούμαστε μαθηματικά. Ratione temporis, γιατί, μόλις οριστικοποιηθούν αυτές οι απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσει η χώρα τουλάχιστον να ξεκινήσει, πρέπει να πάμε αμέσως σε εκλογές. Γιατί; Γιατί είναι θέμα δημοκρατίας -το τονίζω- και η δημοκρατία είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό αγαθό. Κανένα πολιτικό αδιέξοδο δεν ξεπερνιέται, παρά μόνο μέσα από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Αυτό ας το ξεκαθαρίσουμε όλοι μας.

Θα πρέπει, λοιπόν, αυτή η Κυβέρνηση να επιτελέσει την αποστολή της και να οδηγηθούμε τις εκλογές. Γιατί μόνο μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία θα υπάρξει η πορεία του ελληνικού λαού, η οποία θα είναι πλέον προϊόν της δικής του επιλογής και όχι προϊόν ανάγκης. Με αυτές τις προϋποθέσεις, λοιπόν, παρέχουμε την ψήφο εμπιστοσύνης.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω δύο πράγματα. Πρώτον, επιθυμώ να τονίσω ότι θα πρέπει να διευκρινισθεί στους Υπουργούς ότι είναι Υπουργοί της Κυβέρνησης Παπαδήμου. Δεν είναι συνέχεια της κυβέρνησης Παπανδρέου. Δεν ήρθαμε εδώ να ακούσουμε απολογισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου -τον τραγικό απολογισμό τον ξέρει ήδη ο ελληνικός λαός- και σε καμία περίπτωση η ψήφος εμπιστοσύνης, την οποία παρέχουμε, τουλάχιστον από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ ή ως καθαρτήριο για όλες εκείνες τις πολιτικές αστοχίες, τα τραγικά λάθη -παίρνω την επιεικέστερη εκδοχή- που μας οδήγησαν ως εδώ. Και θα πρέπει αυτό να καταστεί σαφές από σας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ότι δηλαδή θα πρέπει και στις ομιλίες τους και στις ενέργειές τους να έχουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά.

Το δεύτερο, το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι παρατηρούμε -και πάλι η δική σας εμπειρία είναι πολύτιμη υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες - ότι όσο η κρίση βαθαίνει στην Ευρώπη -γιατί η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά την Ευρωζώνη ενώ και όλη η γη κλυδωνίζεται- τόσο μεγαλύτερο γίνεται δυστυχώς, το δημοκρατικό της έλλειμμα. Και εσείς πολλές φορές το αντιμετωπίσατε στην Ευρώπη. Το χειρότερο, πραγματικά, που έχει να αντιμετωπίσει αυτή η Ευρώπη, η οποία εξελίχθηκε οικονομικά και επεκτάθηκε από πλευράς κρατών-μελών, είναι ότι παρουσιάζει ένα σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Αυτό το δημοκρατικό έλλειμμα, μέσα στις συνθήκες της κρίσης δυστυχώς γίνεται βαθύτερο. Ο τρόπος με τον οποίο θέτουν ορισμένα προαπαιτούμενα οι εταίροι μας, είναι πέρα και έξω από τη δημοκρατική αρχή που είναι βασικός θεσμικός πυλώνας της Ευρώπης, και όχι μόνο του Ελληνικού Συντάγματος. Η Ευρώπη οφείλει να τηρήσει ως κόρην οφθαλμού τη δημοκρατική αρχή. Γιατί είναι αυτή η δημοκρατική αρχή που θα την οδηγήσει με ασφάλεια στην ολοκλήρωσή της και την πλήρη νομιμοποίησή της.

Αν αυτή η αρχή απομειωθεί, κινδυνεύει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και νομίζω ότι το κορυφαίο δείγμα από τη δική σας πλευρά και μια μεγάλη συνεισφορά δική σας θα ήταν να καταστήσετε σαφές στην Ευρώπη τούτο. Ζήτησε η Ευρώπη -φαίνεται να ζητάει, μιλάω για το Eurogroup και τις δηλώσεις του κ. Όλι Ρεν- τη συνυπογραφή σε ό,τι αφορά το επερχόμενο πολυετές πρόγραμμα από τους Αρχηγούς τουλάχιστον των δύο μεγαλύτερων σε αναλογική δύναμη κομμάτων.

Γνωρίζετε, κύριε Πρωθυπουργέ, και το γνωρίζετε καλά, ότι κάτι τέτοιο είναι πρωτίστως αντίθετο προς το Σύνταγμά μας, το οποίο καθιερώνει και καθορίζει και το ρόλο του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γνωρίζετε, όμως, ότι το ίδιο το κοινοτικό δίκαιο, το κοινοτικό νομικό κεκτημένο...

…Πρωτογενές και παράγωγο δεν παρέχει καμία τέτοια αρμοδιότητα στο Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εσείς, με την εμπειρία και το κύρος που έχετε, προστατεύοντας και τη δημοκρατική νομιμότητα της Ευρώπης, οφείλετε να καταστήσετε σαφές προς όλους τους εταίρους μας, με όλο το σεβασμό στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι η δική σας παρουσία, η σύνθεση της Κυβέρνησής σας είναι προϊόν στήριξης συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων...

…Αυτή η εγγύηση, αυτή η δική σας εγγύηση, είναι εκείνη η οποία μπορεί να διασφαλίσει και το δημοκρατικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο κάποιοι το παραβιάζουν, θεωρώντας ότι αυτές τις στιγμές μπορούν να συμπεριφέρονται, όπως αυτοί νομίζουν.

Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

…………..

 


[1] Σελ. 1515,  http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20111115.pdf