ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Βουλευτή Α΄Αθηνών
Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου
στην «REAL NEWS» και
στην δημοσιογράφο κα Χρύσα Ταβουλάρη
(28/2/2010)
1. Πόσο πολιτικά ώριμο είναι σε τέτοιες συνθήκες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ανταγωνίζονται σε εξεταστικές κι όχι σε προτάσεις για την έξοδο από την κρίση?
Το ΠΑΣΟΚ –με αποκλειστικώς δική του ευθύνη και όχι η Νέα Δημοκρατία- επέλεξε τον ολισθηρό δρόμο των Εξεταστικών Επιτροπών, ιδίως δε εκείνης για την Οικονομία, τορπιλίζοντας, στην κυριολεξία, το πολιτικό και οικονομικό κλίμα που έπρεπε να υπάρχει σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Αντιθέτως, με την υπεύθυνη στάση του Προέδρου της, κ. Α. Σαμαρά, η Νέα Δημοκρατία εξ αρχής υπερασπίσθηκε το κλίμα συναίνεσης, στηρίζοντας τα όποια σωστά μέτρα της Κυβέρνησης και, κυρίως, προτείνοντας σειρά μέτρων, χωρίς μάλιστα σημαντικό κόστος για το κοινωνικό σύνολο, για την έξοδο από την κρίση. Αντί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να εκτιμήσει αυτή την υπεύθυνη στάση του κ. Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησε τον πολιτικά ανεύθυνο δρόμο και της Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία. Και το χειρότερο είναι ότι η πρότασή του αυτή δεν έχει καμία σχέση, όπως όλοι καταλαβαίνουν, με την εμπέδωση της διαφάνειας. Είναι εντελώς προσχηματική, και μάλιστα διπλά προσχηματική. Και τούτο, πρώτον, διότι ο κ. Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, αφού είπαν συνειδητά ψέματα στον Ελληνικό Λαό προ των εκλογών, τώρα πια ξέρουν ότι η ώρα της αλήθειας έφθασε και ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν όσα, ανεύθυνα, υπόσχονταν προεκλογικώς. Επιχειρούν, λοιπόν, να ρίξουν τα βάρη στην Κυβέρνηση Καραμανλή. Δεύτερον, η προσχηματικότητα της πρότασης του ΠΑΣΟΚ φαίνεται και από το ότι αφού έχασαν, μετά τις εκλογές, πολύτιμο χρόνο για να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα, ξέρουν ότι οδήγησαν τη Χώρα στον σημερινό οικονομικό κατήφορο. Με την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή προσπαθούν να συγκαλύψουν και αυτό το μοιραίο λάθος τους.
2. Που στοχεύει η ΝΔ με την εξεταστική για έρευνα από το 1981?
Διευκρινίζω ότι μιλάμε για Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να ερευνηθεί όλη η περίοδος από το 1981, δηλαδή όταν μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ ως σήμερα. Τονίζω δε ότι παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία –χωρίς όμως ίχνος ρεμβασισμού- αφού το ΠΑΣΟΚ προηγουμένως επέλεξε την ανεύθυνη τακτική της διπλά προσχηματικής πρότασης για την Εξεταστική Επιτροπή που προανέφερα. Εφόσον, λοιπόν, θέλουν Εξεταστική Επιτροπή για τη διαφάνεια και την αλήθεια στην Οικονομία μας πρέπει, άρα, ν’ αποκαλυφθεί η αντικειμενική αλήθεια και όλη η αλήθεια. Συνεπώς, πρέπει να γυρίσουμε στο 1981 και να δούμε, πρωτίστως, την πορεία της πρωτοφανούς διόγκωσης του δημόσιου χρέους, που αποτελεί «θηλιά στο λαιμό του Ελληνικού Λαού», κατά τη ρήση του ίδιου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου. Και όλοι θ’ αντιληφθούν ότι αυτή τη θηλιά την διαμόρφωσαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να δούμε επίσης την πορεία των δημοσιονομικών ελλειμμάτων καθ’ όλη αυτήν την περίοδο, και ιδίως κατά την περίοδο ένταξης της Χώρας στην ευρωζώνη. Πρέπει να δούμε, επίσης, τι έπραξε το ΠΑΣΟΚ στον τομέα αυτόν το 2004. Κυρίως, όμως, πρέπει να δούμε και τι συνέβη μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 ως το τέλος του έτους αυτού. Πως, δηλαδή, μέσα σε 3 μήνες, εκτινάχθηκε κατά 4 μονάδες το δημοσιονομικό μας έλλειμμα και πως διαμορφώθηκαν οι επαχθέστατες συνθήκες δανεισμού που επικρατούν σήμερα. Τότε θα γίνει σαφές –όσο και αν το ΠΑΣΟΚ και τα φερέφωνά του προσπαθούν να το κρύψουν- ότι προεκλογικώς ο κ. Γ. Παπανδρέου κατασυκοφαντούσε, ιδίως στα διεθνή fora, τη Χώρα μας, αμφισβητούσε ακόμη και τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και υποσχόταν στους πάντες τα πάντα, λέγοντας, μάλιστα, ότι είχε συνεννοηθεί με τους υπεύθυνους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν φτιάξει το «κυβερνητικό πρόγραμμά του»! Θυμίζω, λοιπόν, ότι ο μεν κ. Καραμανλής είπε την αλήθεια στον Ελληνικό Λαό για την κατάσταση της Οικονομίας και για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν αμέσως. Και ως τότε, η Οικονομία μας είχε αντέξει καλλίτερα από άλλες χώρες της Ε.Ε. Ο κ. Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είπαν συνειδητά ψέματα, υποστήριζαν πως «χρήματα υπάρχουν» και διαβεβαίωναν ότι η κατάσταση της Οικονομίας δεν αποτελεί άλλοθι για την μη πραγματοποίηση των προεκλογικών τους δεσμεύσεων! Έχασαν, λοιπόν, τρεις, ολόκληρους μήνες δέσμιοι της ανετοιμότητάς τους και των ανακριβειών τους, χωρίς να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, μέσα στη δίνη μιας παγκόσμιας κρίσης στην οποία δεν έχεις την πολυτέλεια να χάσεις ούτε μια μέρα.
3. Έτσι κι αλλιώς στο μικροσκόπιο μπαίνει πολιτικά η κυβέρνηση Καραμανλή της οποίας είσαστε κορυφαίος υπουργός. Που νομίζετε ότι είναι το αδύνατο σημείο της διακυβέρνησης Καραμανλή?
Κάθε Κυβέρνηση, σε μια περίοδο μάλιστα πεντέμισι χρόνων, εμφανίζει και αδύνατα σημεία. Όμως, η αλήθεια είναι ότι τα πλεονεκτήματα της διακυβέρνησης της Χώρας επί Καραμανλή είναι απείρως περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Αναφέρω ενδεικτικά τις, τεράστιας εθνικής σημασίας, αποφάσεις για το «όχι» στο σχέδιο Ανάν, τον αναπροσανατολισμό της ενεργειακής μας πολιτικής, το veto στο Βουκουρέστι. Αλλά και στην ίδια την Οικονομία μας, η πολιτική Καραμανλή υπήρξε υπεύθυνη και ορθή. Ως το τέλος του 2007, μειώθηκε δραστικά και το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος που άφησε το ΠΑΣΟΚ. Μόνον όταν ξέσπασε η παγκόσμια κρίση άρχισαν και πάλι να αυξάνονται αλλά, χάρις στην έγκαιρη πολιτική της Κυβέρνησης Καραμανλή, οι επιδόσεις μας σ’ αυτά τα μεγέθη, αλλά και ως προς την ανεργία, ήταν καλλίτερες από άλλες χώρες. Μεσολάβησαν, δυστυχώς, οι πολιτικώς ανεύθυνες τακτικές του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές, για να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε.
4. Κάποιοι μέσα στην ΝΔ βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή θέτουν θέμα και ποινικών ευθυνών πως το σχολιάζετε?
Κατά πάγια τακτική μου δεν σχολιάζω δηλώσεις συναδέλφων μου. Καθένας μας κρίνεται από την κοινή γνώμη και για τα λόγια και για τις πράξεις του.
5. Ο Κ. Καραμανλής σιωπά γιατί?
Ο κ. Καραμανλής, με το ήθος που τον διακρίνει, στηρίζει τον νέο Πρόεδρο κ. Α. Σαμαρά και την Νέα Δημοκρατία στην όλη μεγάλη προσπάθεια ταχείας ανασυγκρότησής της. Και για τον κ. Καραμανλή μιλάει το κυβερνητικό του έργο, στο οποίο αναφέρθηκα ήδη ακροθιγώς και το οποίο δεν πρόκειται να συκοφαντήσουν κάποιοι, όσες μεθόδους και αν χρησιμοποιήσουν. Ανήκει όμως σε όλους μας στη Νέα Δημοκρατία, και για λόγους ιστορικής αλήθειας και για λόγους πολιτικής ευθύνης, να υπερασπισθούμε τα μεγάλα και θετικά της Κυβέρνησης Καραμανλή. Το παράδειγμα της υπεράσπισης αυτής και της αντιμετώπισης της ψευδολογίας του κ. Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ έδωσε, επανειλημμένα, ο νέος αρχηγός της Νέα Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαράς, ορθώνοντας το πολιτικό του ανάστημα και αποδεικνύοντας το μέγεθος και την ποιότητα της πολιτικής υπευθυνότητας που τον διακρίνει.
6. Η ΝΔ έχει μπροστά της 4 εξεταστικές που αφορούν διακυβέρνηση ΝΔ, θα αντέξει παίζοντας άμυνα?
Όσες Εξεταστικές Επιτροπές και αν κάνει το ΠΑΣΟΚ η Νέα Δημοκρατία θ’ αντέξει, κυρίως διότι δεν έχει τίποτα να κρύψει. Και σε καμία περίπτωση δεν παίζει άμυνα. Όλως αντιθέτως βγαίνει –και θα βγαίνει κάθε μέρα περισσότερο- στην επίθεση και για να λάμψει η αλήθεια και για ν’ αναδειχθούν οι μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ, διαχρονικώς.
7. Πάμε για άρση της μονιμότητας? Υπό ποιους όρους θα συμφωνούσατε?
Το ύφος των δηλώσεων, ιδίως δε οι ασάφειες των δηλώσεων ορισμένων μεγαλοπαραγόντων της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, αφήνουν να φανεί ότι η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «φλερτάρει» με την άμεση ή έμμεση κατάργησή της. Η Νέα Δημοκρατία είναι αντίθετη με την κατάργηση της μονιμότητας. Το Σύνταγμα είναι σαφές, καθιερώνει την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Μένουμε πιστοί στο γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Άλλωστε, είναι μύθος το ότι φταίει η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων για την κακοδαιμονία της Δημόσιας Διοίκησης. Η μονιμότητα δεν είναι προνόμιο του δημόσιου υπαλλήλου, είναι πρωτίστως καθεστώς εγγυήσεων, οι οποίες επιβάλουν στους δημοσίους υπαλλήλους περισσότερες ευθύνες από άλλους. Πέραν τούτου, εκείνο που προέχει είναι ν’ αξιοποιούμε τους υπαλλήλους ανάλογα με τις ικανότητές τους και να τους δίνουμε κίνητρα ν’ αποδίδουν περισσότερο και όχι να τους αντιμετωπίζουμε με κομματικά κριτήρια, όπως το έκαναν διαχρονικά οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τους θυμίζω την τεράστια πρόοδο που έγινε με τον σύγχρονο και αξιοκρατικό κώδικα δημοσίων υπαλλήλων, που ψήφισε η Κυβέρνηση Καραμανλή.
8. Έρχεται νέο πακέτο μέτρων. Είναι αναπόφευκτο?
Έτσι ανεύθυνα και με όρους πανικού που συμπεριφέρεται η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς. Άρα, αν το πακέτο αυτό γίνει αναπόφευκτο, τούτο θα οφείλεται αποκλειστικώς και μόνο στα λάθη του κ. Γ. Παπανδρέου και της Κυβέρνησής του. Συνακόλουθα, ό,τι δεινά προκύψουν, περαιτέρω, για το κοινωνικό σύνολο θα ευθύνεται ο κ. Γ. Παπανδρέου και η Κυβέρνησή του.
9. Θα ήταν ίσως καλύτερα τα πράγματα αν η κυβέρνηση της ΝΔ είχε τολμήσει να πάρει μέτρα το καλοκαίρι του 2008, τα οποία άλλωστε είχαν προταθεί από το τότε οικονομικό επιτελείο?
Η Κυβέρνηση Καραμανλή, αμέσως μόλις ξέσπασε η παγκόσμια κρίση –την οποία, επαναλαμβάνω, αμφισβητούσε τότε ο κ. Παπανδρέου!- άρχισε να παίρνει, χωρίς να χάσει ούτε μια μέρα, τα αναγκαία μέτρα. Γι’ αυτό, όπως προανέφερα, ως τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, η Χώρα μας είχε αντέξει την κρίση καλλίτερα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν, λοιπόν, ακούω κάποιους ν’ ανατρέχουν στο 2008 και να μιλάνε για μέτρα, που αν, δήθεν, είχαν ληφθεί τότε, θα είχαμε αντιμετωπίσει τη σημερινή συγκυρία, θα ήθελα να τους επισημάνω το αυτονόητο: Αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει την ιδιομορφία να είναι τόσο απρόβλεπτη και υδραργυρική ώστε κάθε μακροπρόθεσμη πρόβλεψη να είναι, το λιγότερο, παρακινδυνευμένη. Ας αναλογισθούν π.χ. πόσες φορές από τότε η ίδια η Ε.Ε. αλλά και τα παγκόσμια οικονομικά fora αναθεώρησαν –σχεδόν μήνα-μήνα- τις προβλέψεις τους και τα μέτρα που πρότειναν. Τότε ίσως πάψουν να παριστάνουν τους μετά Χριστόν προφήτες και να νίπτουν τας χείρας των ως Πόντιοι Πιλάτοι.
< Prev | Next > |
---|