Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις
18-01-2012. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015».
……..
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα -θα το επαναλάβω για μία ακόμη φορά- θυμίζει αυτό που οι Ρωμαίοι, στην εποχή της παρακμής της ρωμαϊκής νομοθεσίας, είχαν ονομάσει νόμοι «φρουτιέρες», legae saturae.
Οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, υπάρχει εδώ. Είναι παράδειγμα όχι καλής νομοθέτησης, αλλά παράδειγμα κακής νομοθέτησης. Και θυμάμαι, όταν ήμουν Υπουργός, την κριτική που μου έκαναν, αν περιείχε μία διάταξη εκτός αντικειμένου, προσέξετε όχι εκτός Υπουργείου, την εποχή εκείνη. Θυμάμαι τον κ. Παπανδρέου να μιλάει εδώ για καλή νομοθέτηση. Διόρθωση ημαρτημένων είναι αυτό το νομοθέτημα. Κι επειδή γίνεται μάλιστα με αυτόν τον τρόπο, τα ημαρτημένα γίνονται αμαρτωλά.
Είναι ντροπή να νομοθετούμε υπό αυτές τις συνθήκες, γιατί δεν μπορούμε να συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Επειδή δεν υπάρχει, λοιπόν, ούτε αρχή ούτε τέλος, αναγκαστικά θα πω ποιες είναι κατά την εκτίμησή μου -και θα το δούμε και στα άρθρα- οι κυριότερες εκείνες ρυθμίσεις που δείχνουν την προχειρότητα, αλλά και την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων. Γιατί μέσα στον ορυμαγδό της κακής νομοθέτησης έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχει Σύνταγμα. Έχουμε ξεχάσει ότι αυτές οι διατάξεις θα κριθούν από τα δικαστήρια. Τις ψηφίζουμε για το θεαθήναι τοις ανθρώποις, όταν ξέρουμε ότι οι διατάξεις αυτές θα κριθούν αντισυνταγματικές. Δεν μπορώ να μην επισημάνω τούτο, όπως δεν μπορώ να μην επισημάνω και το γεγονός του πόσο υποβαθμίζουμε, δυστυχώς, σε αυτήν τη συζήτηση τα όσα επισημαίνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Ξεκινάω, λοιπόν, από ορισμένες ρυθμίσεις -πέντε τον αριθμό-οι οποίες θεωρώ ότι χρειάζονται πραγματικά ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση που κάνουμε εδώ. Και λυπάμαι γιατί οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν είναι εδώ. Δεν υποτιμώ την παρουσία του κ. Ξυνίδη, αλλά δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να έχει γνώση του αντικειμένου, για το οποίο μιλάμε. Τι απάντηση να δώσει, τι να ακούσει και πώς να τα ακούσει;
Άρθρο 2: οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι η πλήρης απόδειξη της κατάρρευσης του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Για ποιο λόγο φέρνετε αυτές τις διατάξεις για τη διευκόλυνση της δανειοδότησης των δήμων; Γιατί έχει καταρρεύσει το οικονομικό σύστημα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και γιατί κατέρρευσε; Εδώ τα λέγαμε. Όπως έγινε ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», χωρίς οικονομικά μέσα, χωρίς καμία προετοιμασία, πάλι για το θεαθήναι τοις ανθρώποις, κατέρρευσε όλο το οικονομικό σύστημα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει καταρρεύσει. Δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα, εκτός από το να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς την καθημερινή τους λειτουργία. Εδώ φτάσαμε στο σημείο ενάμιση χρόνο τώρα να μην έχει βγει το ειδικό επιχειρησιακό Πρόγραμμα του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» «Ελλάδα» για τα οικονομικά του. Έπρεπε να είναι έτοιμο πριν ξεκινήσει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Είχε δεσμευθεί η Κυβέρνηση. Για ποια οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μιλάμε; Να γιατί καταντήσαμε εδώ να φέρνετε ρυθμίσεις για τη δανειοδότηση.
Στο άρθρο 4, σας επισημαίνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, κύριε Υπουργέ, ότι είναι εντελώς αντισυνταγματικό αυτό που κάνετε με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχων, με τις οποίες ανατρέπετε το σύστημα απόδειξης της φοροδοτικής ικανότητας. Η φοροδοτική ικανότητα είναι κρίσιμο μέγεθος στη φορολογία, γιατί βασίζεται πάνω στο άρθρο 4, παράγραφος 5, που λέει ότι οι Έλληνες φορολογούνται ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις τη φοροδοτική ικανότητα την αποδεικνύει ο τζίρος, τα καθαρά έσοδα που έχουν και τα κέρδη τους. Πάνω σ’ αυτό είναι βασισμένο και το σύστημα βιβλίων τα οποία έχουμε.
Εσείς παρακάμπτετε όλο αυτό το σύστημα και πάτε σε έμμεσες τεχνικές ελέγχων, όπου μαζί με όλες εκείνες τις ρυθμίσεις για ιδιωτικές εταιρείες, που εκχωρούν παραδοσιακή δημόσια εξουσία κατά τρόπο αντισυνταγματικό, δίνετε την αίσθηση ότι δεν υπάρχει καμία φορολογική ασφάλεια στην Ελλάδα. Δεν πάει να αποδεικνύεις τζίρο, δεν πάει να αποδεικνύεις κέρδη, δεν πάει να αποδεικνύεις τα καθαρά σου έσοδα; Μέσω των έμμεσων τεχνικών ελέγχου ανατρέπονται όλα αυτά. Έτσι, από τη φαντασίωση κάποιων. Αυτό είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό. Και με το άρθρο 78 του Συντάγματος και με το άρθρο 4, παράγραφος 5.
Στο άρθρο 6 μη θεωρηθεί ότι κρίνω τα πράγματα από συντεχνιακή λογική, επειδή είμαι δικηγόρος. Οι ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά στις δικηγορικές εταιρείες είναι ρυθμίσεις, οι οποίες υποβαθμίζουν το δικηγορικό λειτούργημα και το καταντούν εμπόρευμα. Δεν είναι εμπόρευμα, κύριοι συνάδελφοι, το δικηγορικό λειτούργημα. Ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός δικαιοσύνης. Τα έχουμε ευτελίσει όλα σ’ αυτόν τον τόπο, αλλά δεν μπορούμε να μη στεκόμαστε σε ορισμένες βασικές έννοιες. Ο τρόπος, λοιπόν, με τον οποίον μπορούν να ιδρύονται ανεξελέγκτως δικηγορικές εταιρείες και παραρτήματα, αντιμετωπίζει το δικηγορικό λειτούργημα σαν να είναι εμπόρευμα το οποίο μπορείς να το διακινείς όπως εσύ νομίζεις. Όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει συστήσει επιτροπή για να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα, ξαφνικά έρχεται ρύθμιση. Είναι δυνατόν; Δεν είναι αντισυνταγματικό αυτό το οποίο με βάση το 20, παράγραφος 1, θέλει το δικηγόρο συλλειτουργό της δικαιοσύνης και τον αντιμετωπίζει σαν έναν έμπορο γνώσεων και ενδεχομένως σαν εκμεταλλευτή των ανθρώπων. Αυτήν την εικόνα θα δώσουμε;
Γι’ αυτό λέω που είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης να συζητήσουμε σοβαρά σ’ αυτήν την Αίθουσα;
Θα αναφερθώ και σε μια άλλη συγκεκριμένη διάταξη που έχετε βάλει. Ας υποθέσουμε ότι ένας δικηγόρος, εγώ για παράδειγμα, δίνω μια συνέντευξη για μια εκκρεμή υπόθεση που δεν είναι και δική μου. Δεν ρυθμίζεται μέσα αν είναι η εκκρεμής υπόθεση του ίδιου δικηγόρου. Λέει «εφόσον υπάρχει εκκρεμής υπόθεση». Αν ένας δικηγόρος δώσει μια συνέντευξη, η οποία παρέχει πληροφορίες ή υλικό σχετικά με την υπόθεση αυτή, ο άνθρωπος αυτός θεωρείται παραβάτης των καθηκόντων του.
Ρωτώ, κύριε Πρόεδρε. Εγώ παρέστην στη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα του χαρατσιού. Και κάμποσες φορές έχω κληθεί και σαν καθηγητής να πω τη γνώμη μου για τη συνταγματικότητα. Έδωσα και συνέντευξη. Είναι σε εκκρεμή υπόθεση και είναι πληροφορία σχετικά με την εκκρεμή υπόθεση. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό; Εγώ καταλαβαίνω να μη δημοσιοποιούνται στοιχεία σε ορισμένες υποθέσεις. Και αυτό το καλύπτει όπως ξέρετε ο Κώδικας περί Δικηγόρων. Τι δουλειά έχει αυτή η διάταξη; Ποινικοποιούμε ακόμα και την έκφραση της ελεύθερης γνώμης από έναν δικηγόρο σε ένα θέμα αντισυνταγματικότητας; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Έτσι θα νομοθετήσουμε;
Στην ίδια διάταξη έχετε και διατάξεις περί εφεδρείας. Άλλη ιστορία και αυτή με την εφεδρεία. Το Γεφύρι της Άρτας. Να τελειώσουμε μ’ αυτήν την ιστορία. Κατέρρευσε αυτός ο μύθος της εφεδρείας. Δεν είναι δυνατόν αυτήν τη στιγμή να συζητάμε γι’ αυτά τα θέματα.
Φτάσαμε στο σημείο -και δεν μπορώ να μην το επισημάνω αν και είναι άλλο το θέμα- κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, να έρχεται ο κ. Ραγκούσης να μας λέει για τη Δημόσια Διοίκηση, πόσο αξιοκρατικά θα γίνονται τα πράγματα και ότι οι τοποθετήσεις διευθυντών, τμηματαρχών και όλα αυτά θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, μέσω του ΥΣΕΠ και γραπτού διαγωνισμού σε όλη την Ελλάδα! Δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αυτήν τη στιγμή ξέρετε ότι οι τοποθετήσεις των διευθυντών γίνονται με απλές υπουργικές αποφάσεις; Δεν υπάρχει υπηρεσιακό συμβούλιο. Απλές υπουργικές αποφάσεις. Αυτή είναι η διαφάνεια του κ. Παπανδρέου. Με αυτά παραπλάνησε και εξαπάτησε πολιτικά τον ελληνικό λαό. Και φτάσαμε στο σημείο της ενός ανδρός αρχής.
…Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Συγχωρέστε με αλλά είναι αντικείμενα που θα μας απασχολήσουν.
Δείτε σας παρακαλώ το άρθρο 8, κύριε Υπουργέ. Εκεί παρατείνετε τη νομιμότητα των αδειών όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Δε φτάνει που από το 2009 ήταν έτοιμος ο χάρτης των συχνοτήτων ως υπουργική απόφαση, επί δυόμισι χρόνια το Υπουργείο δεν κάνει τίποτα. Και έτσι ο χάρτης συχνοτήτων, που ήταν η βάση για να πάμε σε διαγωνισμό, δεν υπάρχει καν ακόμα, με κίνδυνο να χάσουμε μέσα στο 2012 εθνικές συχνότητες.
Δεν φτάνει αυτό. Ξέρετε ότι η παράταση -επειδή τα παρατήσατε όλα έτσι- έρχεται σε ευθεία αντίθεση με απόφαση της ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, την 3578/2010. Σας την επισημαίνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής που λέει ότι αυτό είναι καθαρή παραβίαση του κράτους δικαίου.
….Είναι δυνατόν; Γι’ αυτό λέω ότι το κάνουμε για το θεαθήναι τοις ανθρώποις. Ξέρετε ότι αυτό είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό. Και με δυόμισι χρόνια καθυστέρηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Το ξέρει ο κ. Κακλαμάνης. Το επισημάναμε τόσες φορές.
Και η τελευταία μου παρατήρηση είναι αυτή που αφορά τον τρόπο συγχωνεύσεων. Τις συγχωνεύσεις που εμείς είχαμε δρομολογήσει από το 2009 σας τις παραδώσαμε γραπτώς. Σας είπαμε ποιες υπηρεσίες είναι εκείνες που πρέπει να συγχωνευθούν και τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να γίνει. Και πήραμε το πολιτικό κόστος εμείς. Ήταν διακόσιες πενήντα συγχωνεύσεις που είχαν προγραμματιστεί από το Μάρτιο 2009. Συζητούσαμε με τον κ. Ραγκούση τις πρώτες είκοσι επτά, που ήταν κάποια ασήμαντα τμήματα της Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία συγχωνεύσατε και τα οποία δεν έχετε τελειώσει ακόμα. Το ξέρετε ότι τις συγχωνεύσεις που ξεκίνησαν το 2009 δεν τις έχετε ολοκληρώσει ακόμα; Και είναι στις είκοσι επτά ασήμαντες περιπτώσεις.
… Σας είχα πει τότε ότι ο τρόπος που γίνονται οι συγχωνεύσεις είναι με νόμο πλαίσιο, ώστε να εκδίδονταν διατάγματα για κάθε μια απ’ αυτές και όχι να γίνονται με την προχειρότητα με την οποία συζητάμε ετούτη την ώρα. Τις βάζετε να συγχωνευθούν. Δεν πρόκειται να τελειώσουν, όπως δεν τέλειωσαν και εκείνες που ήταν ασήμαντες. Κοιτάξτε το θέμα του ΕΛΟΤ.
… Η αποψίλωση ειδικά του ΕΛΟΤ από τις αρμοδιότητές του σε ό,τι αφορά στην πιστοποίηση και ο τρόπος με τον οποίο εκχωρείται άσκηση και πάλι δημόσιας περιουσίας και δημόσιας εξουσίας ανεξελέγκτως σε ιδιώτες, δεν είναι μόνο αντισυνταγματική. Πλήττει μια πλουτοπαραγωγική πηγή όπως είναι ο ΕΛΟΤ. Ξέρετε ότι έχει έσοδα ο ΕΛΟΤ, ένας κρατικός οργανισμός, απ’ όλα αυτά τα πράγματα. Ακόμα και αυτό το λίγο, αλλά σημειολογικά τόσο σημαντικό θέμα των εσόδων αυτών, γιατί ουσιαστικά το εκχωρείτε και με ποια λογική;
.. Αν υπάρχουν προβλήματα να τα διορθώσουμε. Όχι όμως αυτή η ισοπέδωση.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
……………..
[1] Σελ. 3436, http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20120118(prwi).pdf
< Prev | Next > |
---|