Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.


Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

6-4-2012. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση - Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ».
………
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υφυπουργέ, έτσι που τε-λειώνει αυτή η βουλευτική περίοδος και με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο χρειάζεται να κάνουμε έναν απολογισμό των όσων δήθεν «μεταρρυθμίσεων» έγιναν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Όπως τόνισα και στην επιτροπή -το επαναλαμβάνω και τώρα-στην ουσία το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα συνονθύλευμα διατάξεων που από τη μια πλευρά αφορούν διόρθωση ημαρτημένων του «Καλλικράτη». Και από την άλλη εντάσσουν και στην ελληνική έννομη τάξη την κοινοτική Οδηγία 2009/50/ΚΕ ως προς τους όρους εργασίας -την μπλε κάρτα δηλαδή- ατόμων με υψηλή εξειδίκευση που προέρχονται από τρίτες χώρες, δηλαδή χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή δεν έχει ενιαία αρχή, είμαι αναγκασμένος επί της αρχής να μιλήσω για τα δύο αυτά θέματα χωριστά. Και ξεκινάω από το θέμα του «Καλλικράτη».

Σ’ αυτήν την Αίθουσα είχαμε τονίσει πολλές φορές όταν ερχόταν ο «Καλλικράτης» ότι είναι μία δήθεν «μεταρρύθμιση», μία ψευδομεταρρύθμιση η οποία ήρθε απλώς και μόνο για να επιβεβαιώσει τη λογική ΠΑΣΟΚ: Όταν δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε, όταν στερούμεθα πολιτικής, κατασκευάζουμε μεταρρυθμίσεις τις οποίες καλούνται άλλοι στην πορεία, όταν έχουν γκρεμιστεί τα πάντα, να τις διαχειριστούν.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, κύριε Υφυπουργέ -κι εσείς το ζήσατε όχι τόσο από την ΚΕΔΚΕ, αλλά γενικότερα με την αυτοδιοίκηση- ήταν η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ. Το θυμάστε. Έκανε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση το 1994 όπου στην κυριολεξία φυτοζωούσε. Και χρειάστηκε ο ν. 3545/2005 για να δώσει πόρους στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει.

Δέκα ολόκληρα χρόνια κυβερνώντας το ΠΑΣΟΚ, θεσμοθέτησε την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αλλά δεν της είχε δώσει ούτε ένα πόρο. Τα ίδια έκανε και με τον «Καλλικράτη». Δεν μπορώ να μην το επαναλάβω. Το είπαν και άλλοι από αυτό το Βήμα και τους ευχαριστώ, αλλά δεν μπορώ να μην επαναλάβω αυτό το οποίο συνέβη το 2008.

Ως Υπουργός την εποχή εκείνη, ενώ είχαμε ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση και χωροταξικά, τουλάχιστον, είχαμε τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος σ’ ό,τι αφορά τη χωροταξία των δήμων για το λεγόμενο τότε «Καποδίστρια 2», είδα ιδίως μετά τον Ιούνιο του 2008, μετά την κατάρρευση της ΙβΙιηΐ3η ΒΙΟΙΙΙΘΙ'3, τι μας περίμενε. Το ξέραμε ως κυβέρνηση, γι’ αυτό είχαμε αρχίσει να παίρνουμε τα μέτρα μας.

Κάλεσα, λοιπόν, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ στο «Βελλίδειο» στη Θεσσαλονίκη, παρόντος του κ. Παπανδρέου και είπα ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορούσα να εξεύρω τους απαιτούμενους πόρους που ήταν 1,5 περίπου δισεκατομμύριο ευρώ, πρόσθετοι πόροι λόγω μεταφοράς αρμοδιοτήτων για να μπορέσει η τοπική αυτοδιοίκηση, αναμορφωμένη πλέον, να πάρει πάνω της το βάρος ενόψει του αναπτυξιακού ρόλου, τον οποίο εκαλείτο να διαδραματίσει. Όλοι τότε συμφώνησαν, πρωτοστατούντος του κ. Παπανδρέου. Χωρίς πόρους είναι αδύνατον να κάνουμε μεταρρύθμιση. Το αντίστροφο έκανε μόλις έγινε Πρωθυπουργός, με τον κ. Ραγκούση αρχιτέκτονα μιας μεταρρύθμισης η οποία ουσιαστικά δεν επήλθε ποτέ. Το αντίθετο, κατεδάφισε την τοπική αυτοδιοίκηση. Έκαναν τον «Καλλικράτη». Δεν θα μιλήσω για τη χωροταξία. Δεν θα μιλήσω για τους δήμους-τέρατα που δημιούργησε. Έπρεπε να είναι τουλάχιστον εβδομήντα με ογδόντα περισσότεροι δήμοι σ’ όλη την Ελλάδα για να μπορέσει να λειτουργήσει ορθολογικά το σύστημα αυτό. Ούτε ένας πόρος δεν εξασφαλίστηκε.

Το περίφημο πρόγραμμα «Ελλάδα», κύριοι συνάδελφοι, το οποίο αποτελούσε την προμετωπίδα, την ατμομηχανή του όλου αυτού προγράμματος «Καλλικράτης», το οποίο έπρεπε να έχει βγει πριν από τις εκλογές και πριν καν αναλάβουν τις αρμοδιότητές τους, ιδίως τις αναπτυξιακές, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτε σήμερα δεν έχει βγει. Γι’ αυτό ήρθε το νομοσχέδιο αυτό. Το νομοσχέδιο προσπαθεί να διορθώσει τον «Καλλικράτη». Με τέτοια μπαλώματα μεταρρύθμιση δεν γίνεται. Γι’ αυτό και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει καταρρεύσει. Δείτε, πραγματικά, τι τροποποιήσεις φέρνει σ’ ό,τι αφορά τον «Καλλικράτη» για να καταλάβετε ότι μέχρι σήμερα αυτή η δήθεν «μεταρρύθμιση» δεν έχει λειτουργήσει διόλου. Ήταν για να πάμε να δώσουμε στην τρόικα την αίσθηση ότι κερδίζαμε απ’ αυτήν τη μεταρρύθμιση 500 εκατομμύρια ευρώ!

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, ομολογούσε προεκλογικά ότι χρειάζονται πρόσθετοι πόροι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ύστερα κάνοντας τη δήθεν «μεταρρύθμιση» έλεγε ότι όχι μόνο δεν έδωσε κανέναν πόρο, αλλά εξοικονομούσε και 500 εκατομμύρια ευρώ! Αυτή είναι η τραγελαφική λογική. Μ’ αυτού του είδους τη λογική πορευόμαστε μέσα στη δύσκολη συγκυρία, στη τραγική αυτή συγκυρία, έχοντας αφήσει την τοπική αυτοδιοίκηση σε πραγματική κατάρρευση.

Και ξέρετε γιατί αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Όχι μόνο για λόγους θεσμικούς και πολιτικούς, αλλά κατ’ εξοχήν για λόγους κοινωνικούς. Γιατί; Ξέρουμε τι μας έρχεται, το τσουνάμι της κοινωνικής έκρηξης, της ρήξης του κοινωνικού ιστού. Σ’ αυτό το δράμα το οποίο θα ζήσει ο ελληνικός λαός, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται -και πρέπει επειδή είναι κοντά στον πολίτη- να πάρει ένα μεγάλο μέρος της στήριξης του όποιου μέρους του κοινωνικού κράτους μάς έχει απομείνει. Το βλέπουμε άλλωστε και φαίνεται και από το νομοσχέδιο.

Το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ στην ουσία προετοιμάζει ή προσπαθεί να προετοιμάσει την τοπική αυτοδιοίκηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά με τι πόρους, όταν οι κοινωνικές δομές της τοπικής αυτοδιοίκηση είναι υπό διάλυση; Το ίδιο το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ με τις τροποποιήσεις που επέφερε σήμερα ο κύριος Υπουργός, προσπαθεί να βρει πόρους κάπως αλλά οι πόροι αυτοί δεν είναι διόλου εξασφαλισμένοι.

Γι’ αυτό σας λέω ότι φοβάμαι -το απεύχομαι- ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα κληθεί μέσα στη δεινή συγκυρία, την οποία περνάμε, να στηρίξει το κοινωνικό σύνολο χωρίς πόρους. Και επειδή δεν θα μπορεί να το κάνει, θα απαξιωθεί στα μάτια του κοινωνικού συνόλου. Δείτε λογική: Αφού η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, άρα η «θεία χάρις» του κράτους είναι η μόνη η οποία μπορεί όλα αυτά τα πράγματα να τα αποκαταστήσει.

Αυτή είναι μια ιδιότυπη, λανθάνουσα ιδεολογία συγκεντρωτισμού, η οποία απαξιώνει την τοπική αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό σας είπα ότι είναι δεκτές επί της αρχής οι διορθώσεις που κάνετε, αλλά να μην ξεχνάμε ότι είναι διορθώσεις ημαρτημένων.

Δεύτερον -και τελειώνω με αυτό- βεβαίως και ψηφίζουμε υπέρ της ενσωμάτωσης της κοινοτικής Οδηγίας 2009/50/ΚΕ, δεδομένου του ότι είναι και κοινοτική μας υποχρέωση. Όμως, κύριε Υπουργέ, επειδή έζησα τη διαμόρφωση της οδηγίας αυτής σε μια περίοδο, που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έθετε τους όρους της εισόδου υψηλής εξειδίκευσης προσωπικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσουμε τη μπλε κάρτα, θέλω να πω ότι ήταν άλλες οι συνθήκες. Δεν είχαμε υπολογίσει την τεράστια ανεργία που δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία κ.ο.κ.. Άρα, είμαστε υποχρεωμένοι να ενσωματώσουμε αυτήν την οδηγία.

Ταυτόχρονα, όμως, σας έλεγα και στην επιτροπή ότι η Κυβέρνηση από τώρα -και μετά τις εκλογές η κυβέρνηση που θα προκύψει- είναι υποχρεωμένη να αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα για να τροποποιηθεί η κοινοτική αυτή οδηγία. Διότι, αν δεν τροποποιηθεί η οδηγία αυτή, τότε από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα, τα οποία θα παραγάγει θα επιτείνουν την ανεργία σε έναν τομέα, κύριε Υπουργέ, ο οποίος είναι εκρηκτικός.

Η ανεργία του προσωπικού, το οποίο είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο -γιατί το ελληνικό προσωπικό είναι εκείνο, το οποίο θα πληγεί- είναι εκρηκτική πραγματικά. Και ξέρουμε ότι αυτοί είναι άνθρωποι με σοβαρές σπουδές, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτό και για το επίπεδο των σπουδών στα ίδια τα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και πέρα και έξω για τους Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Πρέπει να αναληφθεί συντομότατα αυτή η πρωτοβουλία. Δεν είναι επίκαιρη πια η κοινοτική Οδηγία 2009/50/ΚΕ. Επομένως, πρέπει να βρούμε τρόπο να ξεκινήσουμε την αναθεώρησή της. Να γίνει δηλαδή, κάτι σαν το «Δουβλίνο ΙΙ» προς άλλη κατεύθυνση βεβαίως. Είναι όμως, και αυτό ένα σημάδι των καιρών ότι το ίδιο το Κοινοτικό Δίκαιο βρίσκεται πλέον πάνω σε ένα άλλο πεδίο από εκείνο, το οποίο θεσμοθετήθηκε. Και για να το πω με όρους πολιτικοοικονομικούς: η υποδομή που δημιούργησε το θεσμικό εποικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη αλλάξει. Είναι καιρός να αλλάξει το ίδιο το εποικοδόμημα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει και η Ευρώπη και οι λαοί στις ανάγκες, οι οποίες ήδη έχουν διαμορφωθεί.

Ευχαριστώ πολύ και για την ανοχή, κύριε Πρόεδρε.
……………….


[1] Σελ. 8861, http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20120406.pdf