Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.


Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΕΙΑ ΚΛΙΝΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

του

ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ­*

 

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί, δυστυχώς, σταθερά την οδό της πολιτικής και θεσμικής ανευθυνότητας ακόμη και στον τόσο κρίσιμο τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Θυμίζω ότι το 1994 καθιέρωσε την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, χωρίς αρμοδιότητες και, κυρίως, χωρίς πόρους.  Ενώ και ο περίφημος «Καποδίστριας» οδήγησε, ως το 2004, στην απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού, κυρίως λόγω πλήρους έλλειψης των στοιχειωδών υποδομών και πόρων για την ουσιαστική άσκηση των αρμοδιοτήτων της.  Αυτή είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια όσο και αν το ΠΑΣΟΚ και οι προπαγανδιστές του προσπαθούν να μετατρέψουν το αυτοδιοικητικό του ναυάγιο –που πιστοποίησαν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006- σε πολιτική, δήθεν, «αυτοδιοικητικής ευθύνης».

Χρειάσθηκε λοιπόν, μετά το 2004, από την Κυβέρνηση Καραμανλή τόσο ο «ΘΗΣΕΑΣ», με τον διπλασιασμό των πόρων και την πλήρη διαφάνεια ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄βαθμού, όσο και ο ν. 3345/2005, που υπερπενταπλασίασε, μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, τους πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί.  Τώρα το ΠΑΣΟΚ προωθεί τη διοικητική μεταρρύθμιση, που είχε ήδη δρομολογήσει η Κυβέρνηση Καραμανλή, χωρίς καμία όμως πρόνοια ως προς την εγγύηση, τουλάχιστον, των πόρων που απαιτούνται για ν’ αποδώσει πράγματι μια τέτοια μεταρρύθμιση, προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά, πρωτίστως, του Τόπου.

Θυμίζω ότι, όπως προανέφερα, η Κυβέρνηση Καραμανλή και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών είχαν ξεκινήσει, από το τέλος του 2007, τον σχεδιασμό της  μεταρρύθμισης, υπό τον όρο όμως –και για λόγους σεβασμού προς τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς- ότι θα έπρεπε να προηγηθεί και να διασφαλισθεί ιδίως η οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Λόγω της οικονομικής κρίσης, και σε συμφωνία με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, μετατέθηκε η μεταρρύθμιση έως ότου οι οικονομικές συνθήκες επιτρέψουν την αναγκαία προηγούμενη ανόρθωση των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Σήμερα το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της γνωστής διαχρονικής του ανευθυνότητας, προχωρά στην αναδιάταξη και των δύο αυτοδιοικητικών βαθμών, χωρίς καμία όμως πρόνοια, όπως προεκτέθηκε, ως προς τις υποδομές και, ιδίως, τη διασφάλιση των οικονομικών προϋποθέσεων επιβίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σ’ αυτήν την πορεία ανευθυνότητας και αποπροσανατολισμού το ΠΑΣΟΚ θα βρει, όπως είναι αυτονόητο, αντίθετη τη Νέα Δημοκρατία, όσο και αν τα φερέφωνα της προπαγάνδας του επιχειρήσουν να βαφτίσουν, κατά τη γνώριμη τακτική τους, την κραυγαλέα αντίφαση του ΠΑΣΟΚ σε «αυτοδιοικητική πολιτική».  Και ελπίζω ότι ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ στο σύνολό τους, πέρα και έξω από κομματικές σκοπιμότητες,  θα σταθούν, για μία ακόμη φορά, στο ύψος των περιστάσεων, απέναντι σ’ αυτήν την πορεία πολιτικού και θεσμικού κατήφορου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συνεπάγεται την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 


­ *Βουλευτή – Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών