Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.


Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των ομολόγων

Δήλωση του Βουλευτή Α΄Αθηνών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου προς τους
Κοινοβουλευτικούς Συντάκτες


(Αθήνα, 31/08/2010)

       Λόγω του αντικειμένου της –και με βάση την αρχική μας τοποθέτηση ως προς το εύρος των αρμοδιοτήτων της- θεωρούμε ότι η Εξεταστική Επιτροπή για τα δομημένα ομόλογα, μετά και τις πρόσφατες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, οφείλει να ερευνήσει και τα εξής: Ποιος και σε ποια έκταση ευθύνεται για το ότι ως σήμερα τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία υπέστησαν απώλειες 6 δισ. ευρώ λόγω υποχώρησης της αξίας των μετοχών και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους;  Πως μπορεί να συγκριθεί η απώλεια αυτή με την όποια –αν υπάρχει- απώλεια από τα δομημένα ομόλογα;  Και τι εγγυήσεις έχει λάβει η Κυβέρνηση και τ’ αρμόδια Υπουργεία για τη μη κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων εξαιτίας αυτής της καταστροφικής πορείας, η οποία θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των ασφαλισμένων;

 

Συνοπτικό Σημείωμα επί των Ερωτήσεων
προς κ. Α. Πιλάβιο
(πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς)

 Αθήνα, 25 Αυγούστου 2010

Από την κατάθεση του  κ. Α. Πιλάβιου, Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την εποχή που ξεκίνησε το ζήτημα των ομολόγων, προκύπτουν τα εξής ως προς την υπόθεση που ερευνά η Εξεταστική Επιτροπή για τα δομημένα ομόλογα:

I. Ήταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία, πριν από οποιοδήποτε δημοσίευμα και οιαδήποτε νύξη κοινοβουλευτικού ελέγχου, έφερε στο προσκήνιο το θέμα των δομημένων ομολόγων, και συγκεκριμένα τη δράση ιδίως της χρηματιστηριακής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» με τα Ταμεία.  Άρα το ζήτημα, το έφερε στο φως μια κρατική Αρχή, της οποίας τα μέλη ορίζονται από την Κυβέρνηση. Συνεπώς καταρρίπτεται ο μύθος ότι το θέμα των δομημένων ομολόγων εκκολάφθηκε από την τότε Κυβέρνηση και προς όφελός της.

hello: Συνοπτικό Σημείωμα επί των Ερωτήσεων προς κ. Α. Πιλάβιο (πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς)

   

Συνοπτικό Σημείωμα επί των Ερωτήσεων
προς κ. Στ. Μαραβελάκη
(Τμηματάρχη στη Δ23 Διεύθυνση του
Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους)

 Αθήνα, 25 Αυγούστου 2010

Από την κατάθεση του ως άνω μάρτυρα η κατάθεση του οποίου είναι ιδιαιτέρως σημαντική λόγω εμπειρίας και επειδή συμμετείχε στην έκδοση του ομολόγου της  J.P. Morgan, προκύπτουν τα εξής:

I.   Δεν είναι ορθή η άποψη που εκφράζεται στις Εκθέσεις Ζορμπά ότι και τα εξοπλιστικά δάνεια και ομόλογα έπρεπε να περνούν μέσω ΟΔΔΗΧ.  Το ν.δ. 483/1974 ισχύει και εφαρμόζεται αδιαλείπτως και μετά την ίδρυση του ΟΔΔΗΧ.

II.
  Το Υπουργείο Οικονομικών και οι υπηρεσίες του, δεν έχουν αρμοδιότητα ούτε δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας των κάθε είδους ομολόγων που εκδίδουν στη δευτερογενή αγορά.

hello: Συνοπτικό Σημείωμα επί των Ερωτήσεων προς κ. Στ. Μαραβελάκη (Τμηματάρχη στη Δ23 Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους)

   

Συνοπτικό Σημείωμα επί των Ερωτήσεων
προς κ. Β. Αλεξανδράκη
(Διευθυντή της Διεύθυνσης Εργασιών του Δημοσίου
της Τράπεζας της Ελλάδος)

 Αθήνα, 25 Αυγούστου 2010

Από την κατάθεση του κ. Β. Αλεξανδράκη προκύπτουν και τ’ ακόλουθα ως προς την υπόθεση που ερευνά η Εξεταστική Επιτροπή για τα δομημένα ομόλογα.

      I.     Η Τράπεζα της Ελλάδος, και συγκεκριμένα η ΗΔΑΤ, έχει κατά νόμο αρμοδιότητα για την αποτίμηση χαροφυλακίων αλλά μόνο για τίτλους που εκδίδονται στην Ελλάδα.  Για τίτλους που εκδίδονται εκτός Ελλάδος, όπως ήταν και το δομημένο ομόλογο της J.P. Morgan, δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα.  Άρα τα όσα έχουν κατά καιρούς λεχθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έπρεπε να ελέγξει τα Ταμεία για το δομημένο αυτό ομόλογο ή ότι τα Ταμεία έπρεπε να προσφύγουν στα στοιχεία αποτίμησης της ΗΔΑΤ για να κρίνουν αν συμφέρει ν’ αγοράσουν το δομημένο ομόλογο είναι εξ ολοκλήρου ανακριβή και εσφαλμένα.

hello: Συνοπτικό Σημείωμα επί των Ερωτήσεων προς κ. Β. Αλεξανδράκη (Διευθυντή της Διεύθυνσης Εργασιών του Δημοσίου της Τράπεζας της Ελλάδος)

   

Page 1 of 3