Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.














Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

9-4-2012. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση - Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ».
…………

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, δεν θα επαναλάβω όσα είχα πει επί της αρχής. Θα δώσω ορισμένες διευκρινίσεις επειδή ακούστηκε κάτι μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα από ορισμένες πλευρές οι οποίες θεωρούν ότι, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν αντιπολίτευση, μπορούν να λένε «όχι» στα πάντα δίχως να έχουν διαβάσει το νομοσχέδιο. Τακτική ΠΑΣΟΚ από ορισμένους οι οποίοι μάλιστα εμφανίζονται αυτήν τη στιγμή να θέλουν αλλαγή της νοοτροπίας σ’ ό,τι αφορά το πολιτικό κλίμα.

Ακούστηκε απ’ αυτό το Βήμα πριν από λίγο ότι η Νέα Δημοκρατία -λέει- μέσω της ψήφισης αυτού του νομοσχεδίου ψηφίζει τον «Καλλικράτη». Όποιος το λέει αυτό μάλλον δεν έχει διαβάσει τίποτα απ’ αυτό το νομοσχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει επί της αρχής γιατί το νομοσχέδιο αυτό από την πλευρά των Υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου ζητάει δημόσια συγγνώμη για τα λάθη του «Καλλικράτη». Διότι επιβεβαιώνεται πλήρως η θέση μας ότι ο «Καλλικράτης» όχι μόνο δεν υπήρξε πραγματική μεταρρύθμιση, αλλά υπήρξε μία ψευδομεταρρύθμιση η οποία οδήγησε σε κατάρρευση την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή τη στιγμή, κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε για πραγματική κατάρρευση. Δεν λειτουργεί τίποτα. Ίσα που προλαβαίνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο προλαβαίνουν, να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των λειτουργικών τους. Το ξανατονίζω. Σ’ ό,τι αφορά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, το ΠΑΣΟΚ επαίρεται γι’ αυτές. Θυμάμαι τον κ. Παπανδρέου να λέει «εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις». Θα θυμίσω ότι τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση την ίδρυσε μεν το ΠΑΣΟΚ, αλλά κατέρρεε μέχρι να ψηφιστεί το 2005 ο ν. 3545 για τα οικονομικά για να μπορέσει να ανορθωθεί. Ο «Καποδίστριας» έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά αν δεν ερχόταν ο «Θησέας» το 2005 να ανατάξει τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, πάλι θα είχε καταρρεύσει.

Το ΠΑΣΟΚ σ’ ένα πράγμα είναι ειδικό, να ισχυρίζεται ότι κάνει μεταρρυθμίσεις τις οποίες όμως άλλοι καλούνται στη συνέχεια να διορθώσουν και να τις κάνουν πραγματικά. Έχω ξαναπεί ότι αυτή είναι η τακτική του κούκου. Ο κούκος έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: Γεννάει αβγά και τα αφήνει σε ξένες φωλιές για να τα επωάσουν άλλοι. Αν αυτό λέγεται μεταρρυθμιστική λογική, το αφήνω στη λογική του καθενός.

Άρα λοιπόν ψηφίζουμε ό,τι ψηφίζουμε ακριβώς γιατί διορθώνονται, όπως διορθώνονται, ορισμένα ζητήματα του «Καλλικράτη» ο οποίος -το τονίζω- υπήρξε ψευδομεταρρύθμιση που οδήγησε σε κατάρρευση την τοπική αυτοδιοίκηση και δεσμευόμαστε και επιφυλασσόμαστε τις άλλες σημαντικές μεταβολές σ’ ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» να τις κάνουμε ακριβώς μετά τις εκλογές συν Θεώ και με τη βοήθεια του ελληνικού λαού.

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Όπως τις κάνατε το 2004.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ακούστηκε κάτι από κάποιο κύριο συνάδελφο, ναι, ακριβώς έτσι. Όταν ήλθαμε το 2004, διορθώσαμε όλα εκείνα τα λάθη και δεν είναι δική μου η έκφραση. Ο Υφυπουργός κ. Κουκουλόπουλος και η κ. Γεννηματά που ήταν Πρόεδρος της ΕΝΑΕ την εποχή εκείνη ήλθαν στο γραφείο μου να μου πουν το 2004: «Αν δεν κάνετε κάτι, έχει καταρρεύσει η τοπική αυτοδιοίκηση». Αυτά κάνατε την εποχή εκείνη, 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ παρακρατήσεις έκανε η κυβέρνηση Σημίτη. Αυτά κάνατε όλοι εσείς οι οποίοι ισχυρίζεστε ότι είστε μεταρρυθμιστές. Τα ξέρουμε, τα μάθαμε, τα είδαμε, τα έζησε ο ελληνικός λαός στο πετσί του.

Θέλω να τονίσω και κάτι άλλο που λέμε και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο γιατί θα φανεί: Πάλι πετάμε βάρη στην τοπική αυτοδιοίκηση που δεν θα καταφέρει να τα φέρει σε πέρας. Ένα το κρατούμενο.

Πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ»: Πράγματι μεταφέρουμε αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση για να αντιμετωπίσει την κρίση, γιατί ο πολίτης στην τοπική αυτοδιοίκηση θα αναφερθεί, αλλά πού είναι οι πόροι; Αυτοί οι πόροι που δίνει, ιδίως μάλιστα μετά την τροποποίηση που έκανε ο κύριος Υπουργός, δεν υπάρχουν.

Άρα, αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Θα πηγαίνει ο πολίτης για να ασκήσει το κοινωνικό έργο η τοπική αυτοδιοίκηση, δεν θα έχει τα μέσα να το κάνει, θα φταίει η τοπική αυτοδιοίκηση. Έλεγα ότι αυτού του είδους η μετάθεση ευθυνών εκθέτει την τοπική αυτοδιοίκηση στα μάτια του πολίτη και δημιουργεί και πάλι τη «θεία χάρη» του κράτους. Ένας ιδιότυπος συγκεντρωτισμός, μία ιδεολογία νεοσυγκεντρωτισμού. Αυτό γίνεται, δυστυχώς.

Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, τα οποία πρέπει να δούμε.

Κύριε Υπουργέ, υπάρχει στο άρθρο 4, παράγραφος 3, ένα ζήτημα που πρέπει να δείτε, γιατί η διάταξη είναι αντισυνταγματική.

Στο άρθρο 4, παράγραφος 3 λέτε ότι οι άδειες των υδροηλεκτρικών έργων μεταφέρονται στους δήμους. Πριν ήταν στις νομαρχίες. Σας θυμίζω ότι είναι τοπική υπόθεση. Πράγματι, είναι τοπική υπόθεση ένα υδροηλεκτρικό, αλλά τα όρια του τι σημαίνει «τοπική υπόθεση» καθορίζονται από εκείνο, το οποίο καλύπτει από πλευράς αναγκών το υδροηλεκτρικό. Όσο ήταν στη νομαρχία, καλώς ήταν, γιατί κάλυπτε τις ανάγκες σε ολόκληρο το νομό. Τώρα που πήγε στην περιφέρεια είναι ανάγκη να πάει η αρμοδιότητα στην περιφέρεια. Γιατί, για σκεφτείτε: το υδροηλεκτρικό μιας συγκεκριμένης περιοχής δεν καλύπτει τις ανάγκες του δήμου μόνο. Τις υπερβαίνει.

Θα έχετε πρόβλημα συνταγματικότητας. Εγώ αντιλαμβάνομαι γιατί το κάνετε. Το κάνετε γιατί είναι λογικό κάποια αντισταθμιστικά ενός υδροηλεκτρικού να πηγαίνουν στο δήμο καλύτερα. Αλλά, αν θέλετε αυτό -και το τονίζω- είναι απόλυτα θεμιτή αυτού του είδους η πρωτοβουλία, δηλαδή ο δήμος να έχει ένα σημαντικό κομμάτι από τα αντισταθμιστικά. Μπορείτε να το κάνετε με υπουργική απόφαση στη συνέχεια ή τα κριτήρια να τα ορίσετε, ώστε η μεν άδεια να ανήκει στην περιφέρεια, αλλά η περιφέρεια στη συνέχεια, σε ό, τι αφορά τα αντισταθμιστικά, να δεσμεύεται ότι ένα σημαντικό τμήμα θα πηγαίνει στον οικείο δήμο. Μπορείτε, λοιπόν, να το τροποποιήσετε και να πείτε ότι ανήκει στην περιφέρεια, ότι μεταφέρεται από την νομαρχία στην περιφέρεια, αλλά από εκεί και πέρα τα αντισταθμιστικά μπορούν να καθορίζονται στο πώς θα κατανέμονται με υπουργική απόφαση και λαμβανομένων υπ’ όψιν των γεωγραφικών ορίων του δήμου, στον οποίο βρίσκεται. Αυτή είναι η σωστή λύση. Όχι αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή, το οποίο σας λέω ότι θα το βρείτε μπροστά σας. Γιατί με την πρώτη αίτηση ακυρώσεως που θα γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα πει ότι είναι μεν τοπική υπόθεση, αλλά τα όρια είναι πέρα και έξω από το δήμο.

Κύριοι συνάδελφοι, για να μην σας κουράζω περισσότερο, θα ήθελα να πω λίγα λόγια για δύο τροπολογίες:

Η μία τροπολογία είναι εκείνη του Υπουργείου Παιδείας. Απ’ ό, τι πληροφορήθηκα, θα αναφερθεί και η αρμόδια Υφυπουργός, αλλά είμαι υποχρεωμένος να το καταθέσω. Είναι ανάγκη για λόγους συνταγματικής ισότητας να δοθεί αναδρομική ισχύ σε ό, τι αφορά το 2011, σχετικά με τις μεταγραφές των τρίτεκνων και πολυτέκνων. Από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε περίοδο διδακτικού έτους σωστό είναι να υπάρξει αυτού του είδους η αναδρομική επέκταση, για να καλύψει και το 2011. Είναι απόλυτα λογικό.

Θα αναφερθώ, επίσης, στην τροπολογία που έχει κατατεθεί από συναδέλφους, συγκεκριμένα από τον κ. Νάκο και τον εισηγητή μας, τον κ. Αποστολάκο, σχετικά με το εκλογικό επίδομα των αστυνομικών. Και δεν θα ήθελα να παρεξηγηθώ καθόλου.

Κύριοι συνάδελφοι, επειδή ζούμε σε πονηρές μέρες και ο καθένας μπορεί να βγαίνει και να λέει ό, τι νομίζει και να λέει ότι εγώ αυτή τη στιγμή από αυτό το Βήμα προσπαθώ να παραστήσω τον καλό στους αστυνομικούς για να πάρουν εκλογικό επίδομα, θέλω να πω ότι δεν έχει καμία σχέση το ζήτημα. Σας διαβεβαιώ ότι πάντοτε -και ορθώς- άλλοι δεν έπρεπε να το παίρνουν, οι οποίοι βρίσκονται εκεί, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς γιατί βρίσκονται εκεί και παίρνουν εκλογικό επίδομα. Αλλά, μην ξεχνάτε ότι οι αστυνομικοί το έπαιρναν πάντοτε. Γιατί, αν υπάρχουν κάποιοι που έχουν αυξημένα καθήκοντα και αυξημένα ωράρια στη διάρκεια των εκλογών -και μάλιστα όχι μόνο την ημέρα των εκλογών, αλλά και πριν και την ίδια ημέρα και μετά- αυτοί είναι οι αστυνομικοί. Γι αυτό και πάντοτε έπαιρναν το επίδομα, τουλάχιστον οι αστυνομικοί εκείνοι, οι οποίοι δεν είναι στο γραφείο, αλλά αυτοί που είναι στο δρόμο. Και θυμηθείτε και ποια περίοδο διάγουμε, σε ποιο κλίμα θα διεξάγονται οι εκλογές, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί. Η Αστυνομία έχει αυξημένα καθήκοντα.

Εγώ πραγματικά το θεωρώ μια σοβαρή αδικία να παίρνουν το εκλογικό επίδομα άνθρωποι, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους μέσα από το γραφείο και οι αστυνομικοί, που παίρνουν όλο το βάρος του να διεξαχθεί η εκλογική αναμέτρηση και σε όλη την προεκλογική περίοδο μάλιστα υπό συνθήκες δημοκρατίας και πολιτισμού, να το στερούνται. Τονίζω δε, οι αστυνομικοί εκείνοι που είναι στο δρόμο, αυτοί οι οποίοι φυλάνε τα εκλογικά κέντρα, αυτοί οι οποίοι κάνουν περιπολίες σχετικές με τις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Πρέπει, λοιπόν, να το δείτε αυτό. Τονίζω ότι είναι μία αδικία, την οποία πρέπει να επανορθώσουμε. Και μην με παρεξηγήσει κανείς. Το έζησα σαν Υπουργός όλα τα χρόνια. Εκείνο που δεν αμφισβητούνταν ποτέ ήταν το επίδομα προς τους αστυνομικούς. Νομίζω πως αυτό που γίνεται τώρα ανατρέπει μία παράδοση, που και εκ λόγων συνταγματικής τουλάχιστον ισότητας των λειτουργών της Δημόσιας Διοίκησης, πρέπει να καλύψει και τους αστυνομικούς.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε και ζητώ συγγνώμη για την υπέρβαση του χρόνου.


[1] Σελ. 4923, http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20120409(proi)_1.pdf