Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.


Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

2-11-2011. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 141 του Κανονισμού της Βουλής.
……………

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, προχθές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, φαινομενικά άσκησε δύο συνταγματικώς κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του. Η μία αφορά το να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και η άλλη το να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Λέω «φαινομενικά», διότι και οι δύο αυτές αρμοδιότητες ασκούνται εντελώς καταχρηστικά. Ο τρόπος με τον οποίο ασκούνται οδηγεί σ’ ευτελισμό των θεσμών και σε υποβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας αυτή την κρίσιμη, τη ζοφερή στιγμή για τον Τόπο, τον οποίο έχει περιαγάγει σε αυτή τη θέση ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου και εκείνοι που τον στηρίζουν.
Και εξηγούμαι ως προς την πρώτη αρμοδιότητα. Ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Είναι δικαίωμά του και σας διαβεβαιώ, επειδή το συνήθιζα πάντοτε σε αυτή την Αίθουσα, ουδέποτε…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Η Συμπολίτευση…
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, κύριε Λοβέρδο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Από τη Βουλή των Ελλήνων.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρει πάρα πολύ καλά ότι δεν έχει άλλον να του δώσει εμπιστοσύνη, ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε κανέναν άλλο. Από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα …
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Από τη Βουλή των Ελλήνων τη ζήτησε...
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ, ξέρω τι λέω. Κριτικάρετε, αλλά θα μιλήσετε μετά από μένα.
Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, το χρόνο μου.
…Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να του παράσχει την εμπιστοσύνη της. Είναι δικαίωμά του και δεν θα μπω στην συνείδησή σας. Εσείς θα κρίνετε. Αλλά ζητάει την εμπιστοσύνη από μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που τον αμφισβήτησε και τον αμφισβητεί έντονα. Είναι η ίδια η Κοινοβουλευτική Ομάδα και πολλά στελέχη με συνείδηση που θεωρούν ότι δεν μπορεί ν’ ασκήσει τα καθήκοντά του, που ζητούν κάποιος άλλος να αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Εσείς τις κάνατε τις προτάσεις, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ. Εσείς. Γι’ αυτό ο κ. Παπανδρέου πολιτικώς σας εκβιάζει τώρα ζητώντας να τον στηρίξετε επειδή τον αμφισβητείτε. Περί πολιτικού εκβιασμού πρόκειται.

Κατόπιν τούτου, σας είπα δεν θα μπω στη συνείδησή σας, αλλά να ξέρετε ένα πράγμα: στηρίζοντας αυτήν την Κυβέρνηση οδηγείτε τον τόπο στην καταστροφή και είστε υπόλογοι απέναντι και στον τόπο και απέναντι και στην ιστορία. Ξέρουμε όλοι τι συμβαίνει και τι θα συμβεί. Όσοι κρατήσουν ζωντανή αυτή την Κυβέρνηση στην πορεία προς την καταστροφή, φέρουν ιστορικά την ευθύνη.

Έρχομαι στο δεύτερο. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Δεν είναι θέμα μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Γιατί βεβαίως το να προσφύγει στο δημοψήφισμα κανείς είναι μια αρμοδιότητα, η οποία οδηγεί στη δρομολόγηση ενός δημοκρατικού θεσμού άμεσης, μάλιστα, δημοκρατίας. Εδώ όμως, η προσφυγή σε δημοψήφισμα, όπως ο κ. Παπανδρέου τη δρομολόγησε, οδηγεί σ’ ευτελισμό των θεσμών. Οδηγεί σ’ έναν εκβιασμό πλέον του ίδιου του λαού και σε μια τυχοδιωκτική πολιτική, η οποία δυναμιτίζει το μέλλον του τόπου, ιδίως στο πλαίσιο της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Και εξηγούμαι γι’ αυτό το πράγμα. Γιατί πρόκειται για εκβιασμό; Αφού έφερε ο κ. Παπανδρέου τη χώρα εδώ που την έφερε με την πολιτική του, στη χρεοκοπία -γιατί ξέρετε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι οργανωμένη χρεοκοπία, απλά δεν είναι προς το παρόν ανοργάνωτη- και αφού θέλει να πετάξει τις ευθύνες από πάνω του, προσπαθεί να θέσει το ζήτημα αυτό υπό την έγκριση του ελληνικού λαού, όταν γνωρίζει όμως ποια είναι η θέση του ελληνικού λαού απέναντί του.

Και είναι τυχοδιωκτική κίνηση γιατί η κίνηση αυτή οδηγεί μαθηματικά προς την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την Ευρωζώνη. Αυτό που δεν κατάφερε ή δεν τόλμησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, που έλεγε παραμονές των εκλογών του ’81 ότι θα κάνει δημοψήφισμα για να φύγουμε από την Ευρώπη, με την πολιτική του το κάνει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Και αυτήν τη στιγμή μας λένε ότι αγωνίζεται στις Κάννες ακριβώς για το ευρωπαϊκό μέλλον.

Όχι, κύριοι συνάδελφοι. Στις Κάννες αγωνίζεται να πείσει εκείνους που τον εμπιστεύτηκαν για ποιο λόγο άλλαξε την πορεία του και είναι αναξιόπιστος απέναντί τους. Δεν αγωνίζεται για τον τόπο. Αγωνίζεται να δικαιολογήσει όλον αυτόν τον πολιτικό εκβιασμό τον οποίον κάνει στον ελληνικό λαό και σε όλη την Αντιπολίτευση.

Και γιατί φαίνεται ότι είναι εκβιασμός και τυχοδιωκτική πολιτική; Δημοψήφισμα για ποιο πράγμα; Αφήνω το γεγονός ότι η Ελλάδα το 2009 και 2010 έμεινε επί επτά μήνες ακυβέρνητη και οδηγήθηκε εσκεμμένα υπό τα καυδιανά δίκρανα της Τρόικας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όταν ήρθε η ώρα του μνημονίου, το οποίο δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ ο κ. Παπανδρέου, είπε για δημοψήφισμα; Τότε δεν ψηφίστηκε η διάταξη …

Θα μου δώσετε δυο λεπτά, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Όχι.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε! Δεν μπορεί οι Υπουργοί της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να υπερβαίνουν το χρόνο και να μην μπορεί ένας άνθρωπος να εκφράσει μια ολοκληρωμένη σκέψη διακοπτόμενος. Έχω, λοιπόν, δυο λεπτά που τα χρειάζομαι.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ψήφισε εδώ διάταξη με την οποία ο ν.3847 ορίζει -και εδώ είμαστε τότε όλοι να διαμαρτυρόμαστε-ότι η δανειακή σύμβαση δεν χρειάζεται καν κύρωση από τη Βουλή. Και η δανειακή σύμβαση με την οποία πορευόμαστε τώρα δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή. Είναι ανυπόστατη νομικά. Το ξέρετε γιατί παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 36 παράγραφος 2 του Συντάγματος. Τη δεύτερη δανειακή σύμβαση θέλει να τη φέρει υπό δημοψήφισμα ο κ. Παπανδρέου; Τι είναι αυτό; Δεν είναι τυχοδιωκτισμός;

Σας είπα και το επαναλαμβάνω. Στην ουσία ο κ. Παπανδρέου επειδή οδήγησε τη χώρα εκεί που την οδήγησε, ψάχνει συνενόχους και διέξοδο από το γεγονός ότι θα χρεωθεί στην ιστορία, θεσμικώς και νομικώς, τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτός ο εκβιασμός δεν θα περάσει. Έχουμε και τα θεσμικά μέσα και τη βούληση. Και την έχει ιδίως ο ελληνικός λαός.

Και δεν μπορεί ο κ. Παπανδρέου να έρχεται και να κραδαίνει τη ρομφαία των συμφερόντων που προσπαθούν να τον ρίξουν. Ποια είναι τα συμφέροντα αυτά; Δεν είναι εκείνα τα οποία, όταν δυσφημούσε προεκλογικώς τη χώρα, του συμπαρίσταντο ανελλιπώς; Δεν είναι εκείνα που του συμπαραστάθηκαν στον αγώνα για να ρίξει την Κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία εκβιάστηκε να πάει σε εκλογές, ακριβώς γιατί, όπως ξέρετε, και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ευτέλισε ο κ. Παπανδρέου για να οδηγηθούμε σε εκλογές; Γι’ αυτό οδηγηθήκαμε. Δεν έφυγε ο κ. Κώστας Καραμανλής. Εκβίασε ο κ. Παπανδρέου με τις συνήθεις και προσφιλείς του μεθόδους. Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στο σημείο που φτάσαμε.

Όλη η διαπλοκή και όλα τα συμφέροντα που δήθεν επικαλείται σήμερα ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν οι πρόθυμοι συμπαραστάτες του και τότε και μετά, όταν ως Πρωθυπουργός έκανε ό,τι έκανε χωρίς να ρωτήσει κανέναν και πολύ περισσότερο τη Βουλή των Ελλήνων. Σήμερα ο κ. Παπανδρέου επικαλείται όλους αυτούς που μέχρι προχθές, πριν από δεκαπέντε ημέρες, ήταν προνομιακοί συνομιλητές του.

Επικαλείται αυτούς για να κραδαίνει δήθεν στους Βουλευτές του τη ρομφαία της αποστασίας. Ξέρετε αφού τον εγκατέλειψαν και αυτοί επ’ εσχάτων; Γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, αφού πρώτα τον έχει εγκαταλείψει όλος ο ελληνικός λαός. Και αν επιχειρούσαν να τον στηρίξουν, δεν θα είχαν μάτια να αντικρίσουν ακόμα και τον ίδιο τον ελληνικό λαό.

Εκείνος που πραγματικά θα ρίξει τον κ. Παπανδρέου είναι ο ελληνικός λαός. Ξέρετε, κύριοι συνάδελφοι, ποια είναι η γνώμη της κοινωνίας. Μην ψάχνετε για φαντάσματα. Δεν υπάρχουν φαντάσματα και σκιάχτρα.

Άλλωστε όταν χρειάστηκε στο «Βασικό Μέτοχο», όταν εγώ και κάποιοι άλλοι δίναμε τη μάχη του «Βασικού Μετόχου» εδώ μέσα, ξέραμε ποιοι ήταν εκείνοι τους οποίους σήμερα αποκαλείτε «συμφέροντα» και ποιοι τα στήριξαν την εποχή εκείνη.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ας το καταλάβουμε καλά. Μια υπηρεσία μπορείτε να προσφέρετε στον τόπο: αυτήν την ώρα να πάμε σ’ εκλογές για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να αποφασίσει με παρρησία τι θέλει να γίνει για το μέλλον του τόπου.

Όλα τα άλλα, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, τα οποία σας λέει ο κ. Παπανδρέου, στην πραγματικότητα αφορούν ένα και μόνο πράγμα: ή την επιβίωσή του ή τη φυγή του χωρίς να χρεωθεί την ευθύνη αυτού που πρόκειται να συμβεί. Αλλά την ευθύνη θα την έχει και ιστορικώς και θεσμικώς. Αυτό ας το καταλάβει καλά.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


[1] Σελ. 1103, http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20111102.pdf