ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Βουλευτή Α΄Αθηνών
Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου
στο περιοδικό «Βουλή και Ευρωβουλή»
και στον δημοσιογράφο κ. Κώστα Κωνσταντόπουλο
(τ. 98, Οκτώβριος 2010)
I.Κύριε Παυλόπουλε, αυτή την περίοδο, λειτουργούν στη Βουλή τρεις εξεταστικές επιτροπές και επίκειται αυτή για την οικονομία. Πιστεύετε ότι όλες αυτές οι επιτροπές μπορεί να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας στις «σκοτεινές» υποθέσεις που διερευνώνται, ή το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι να πολώνουν το πολιτικό κλίμα και να τονώνουν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα;
Με δική του, αποκλειστικώς, ευθύνη και εξυπηρετώντας, δυστυχώς, προσωπικές του στρατηγικές, ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει μετατρέψει τον τόσο ευαίσθητο για την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλευτικού μας Πολιτεύματος θεσμό των Εξεταστικών Επιτροπών σε όργανο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την ολέθρια πορεία της Κυβέρνησής του και σε μέσο δίωξης των πολιτικών του αντιπάλων. Άρα, και κατ’ επέκταση, σε μέσο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του Τόπου. Υπό τα δεδομένα αυτά όμως ο κ. Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας τα πάντα και υπηρετώντας σκοπιμότητες, έχουν ευτελίσει τις Εξεταστικές Επιτροπές έτσι ώστε, όπως φαίνεται από την ως τώρα πορεία τους, δεν επιδιώκουν την αποκάλυψη αλλά τη διαστρέβλωση της αλήθειας. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία επέλεξε, υπηρετώντας τους θεσμούς και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, ν’ αποχωρήσει απ’ ορισμένες απ’ αυτές, με κορυφαία την αποχώρηση από την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης – τη λεγόμενη «Προανακριτική»- για το Βατοπέδι. Εδώ οφείλω να τονίσω ότι η ευθύνη του κ. Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ γι’ αυτόν τον ευτελισμό είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο ο κ. Α. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία είχαν συναινέσει, με πολιτική γενναιότητα και παρρησία, στη σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών.
II. Αν τελικά γίνει η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, ποιο χρονικό διάστημα πρέπει να καλύψει;
Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο κ. Α. Σαμαράς και όπως φαίνεται και από το αίτημα που, μετά το ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, αν γίνει Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία αυτή πρέπει να ερευνήσει τα πάντα –πρωτίστως την πορεία ελλείμματος και χρέους- από το 1981 ως σήμερα. Ιδίως δε μετά τον Οκτώβριο του 2009, για να διαπιστωθεί και να γνωρίζει ο Ελληνικός Λαός ποιοι και γιατί μας οδήγησαν στην «προκρούστεια κλίνη» του Μνημονίου και υπό τα «καυδιανά δίκρανα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επιμένω ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου όχι μόνο δεν δικαιούται ν’ αρνηθεί την έρευνα αυτή μετά τις εκλογές του 2009 αλλά, όλως αντιθέτως, υποχρεούται πλέον. Και τούτο διότι, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη μαρτυρία στο βιβλίου του τέως Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Π. Στάινπρουκ, είχε πλήρη γνώση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2009. Άλλωστε την κατάσταση αυτή είχε περιγράψει προεκλογικώς με παρρησία ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής, τονίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων. Τότε όμως, και ιδίως προεκλογικώς, ο κ. Γ. Παπανδρέου, είπε το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» και υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες, σε μια πρωτοφανή για την πολιτική μας ζωή επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης του Εκλογικού Σώματος.
III. Ο κ. Σαμαράς έχει κηρύξει τον πόλεμο στο «Μνημόνιο». Προαναγγείλει δε ότι αν η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα βγάλει την Ελλάδα από το μνημόνιο. Πως μπορεί να καταστεί δυνατή μια τέτοια προοπτική.
Αυτό θα γίνει με την εφαρμογή της πλήρους και εμπεριστατωμένης πρότασης που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαράς ήδη από τον περασμένο Ιούλιο. Μια πρόταση που εγγυάται, κατά τρόπο απολύτως τεκμηριωμένο, τη διασφάλιση της αντιμετώπισης του ελλείμματος σε αρμονικό όμως συνδυασμό με την δρομολόγηση της αναπτυξιακής ανάταξης της οικονομίας, πράγμα που είναι απαραίτητο για την έξοδο της Χώρας από την εφιαλτική έρημο της ύφεσης.
IV. Είστε υπέρ ή κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους;
Οποιοσδήποτε μιλάει για αναδιάρθρωση του χρέους στην ουσία μιλάει για χρεωκοπία της Ελλάδας. Είμαι, λοιπόν, κατηγορηματικά εναντίον μιας τέτοιας αναδιάρθρωσης. Και θα φέρει στο ακέραιο την ευθύνη καθένας ο οποίος –ο μη γένοιτο- μας οδηγήσει προς αυτή την καταστροφική κατεύθυνση.
V. Ποια πιστεύετε ότι είναι η «συνταγή» προκειμένου να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση και να ξαναπάρει μπροστά το «τρένο» της ανάπτυξης;
Όπως σας είπα προηγουμένως η πλήρης και τεκμηριωμένη πρόταση του κ. Α. Σαμαρά εμπεριέχει το μίγμα της όλης πολιτικής για την έξοδο της Χώρας από το Μνημόνιο και την κρίση. Απλώς εδώ τη συμπυκνώνω λέγοντάς σας ότι είναι ένας συνδυασμός από τη μια πλευρά αντιμετώπισης της σπατάλης, μέσω της περιστολής μη αναγκαίων δαπανών και, από την άλλη –και κυρίως- της διασφάλισης των όρων και προϋποθέσεων για την ταχεία επανεκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας μας.
VI. Η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση μπορεί βγάλει την Χώρα από την κρίση;
Κάθε άλλο. Όλοι πια γνωρίζουν –ίσως μόνο το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου καμώνεται πως δεν το βλέπει- ότι η οικονομική της πολιτική οδηγεί, μεταξύ άλλων δεινών, σε περαιτέρω ύφεση και στην έκρηξη της ήδη μεγάλης ανεργίας. Και για ν’ αντιληφθείτε την πολιτική ανευθυνότητα της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου όχι μόνο δεν σπεύδει ν’ ακολουθήσει τη πρόταση του κ. Α. Σαμαρά για την έξοδο από την κρίση αλλά την διαστρεβλώνει προκλητικά, προτιμώντας να συνεχίζει τον επικίνδυνο κατήφορο στον οποίο έχει οδηγήσει τη Χώρα.
VII. Αν το αποτέλεσμα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών είναι «αρνητικό» για το κόμμα σας, βλέπετε πιθανό το ενδεχόμενο να ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας, και να αμφισβητηθεί η ηγεσία του κόμματος;
Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών θα είναι νικηφόρο για τη Νέα Δημοκρατία. Άρα το ερώτημά σας είναι εντελώς υποθετικό. Για να μην θεωρηθεί όμως ότι αποφεύγω ν’ απαντήσω σας λέω μόνο τούτο: Η Νέα Δημοκρατία έχει επικεφαλής τον κ. Α. Σαμαρά, έναν Πρόεδρο που, μάλιστα, εξελέγη μέσα από μια πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία. Ουδείς δικαιούται και ουδείς μπορεί να διατυπώσει οιασδήποτε μορφής αμφισβήτηση, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει εσωστρέφεια. Αν έκανε κάτι τέτοιο θα ερχόταν αμέσως αντιμέτωπος με την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία και εντολή, με όλες τις ενδεχόμενες συνέπειες.
VIII. Εσείς είστε ένας άνθρωπος που μιλάτε με τον πρώην πρωθυπουργό και επειδή η σχετική φημολογία «φούντωσε» τελευταία, διαβλέπετε την πιθανότητα να θελήσει στο μέλλον ο κ. Καραμανλής να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος;
Να διευκρινίσω τούτο: Είμαι ένας από τους πολλούς συναδέλφους που μιλούν, όπως είναι φυσικό, με τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή. Κατά τα λοιπά ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής, με το υψηλό αίσθημα πολιτικής ευθύνης που τον διακρίνει διαχρονικώς, έκλεισε με τρόπο κατηγορηματικό το ζήτημα αυτό, εκδηλώνοντας ταυτοχρόνως την πλήρη συμπαράταξή του στη νικηφόρα πορεία της Παράταξης υπό τον κ. Α. Σαμαρά. Έδωσε έτσι αποστομωτική απάντηση σε ευφάνταστους –και όχι μόνο- «σεναριογράφους» της πολιτικής μας σκηνής.
IX. Ο πολιτικός κόσμος βάλλεται πολύπλευρα. Οι πολίτες δείχνουν απογοητευμένοι και πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι όλοι «οι πολιτικοί είναι ίδιοι». Τι πρέπει να κάνει ο πολιτικός κόσμος για να επαναποκτήσει την αξιοπιστία του και να δώσει απαντήσεις στις προσπάθειες ισοπέδωσης και απαξίωσης που παρατηρούνται;
Είναι αλήθεια ότι, τουλάχιστον από ορισμένες πλευρές, υπάρχει αυτή η ισοπεδωτική αντιμετώπιση του πολιτικού κόσμου. Ιδίως μέσα από την επιχείρηση αναγωγής της εξαίρεσης ορισμένων πολιτικών που δεν τιμούν το λειτούργημά τους σ’ ένα κανόνα, που δεν ισχύει βεβαίως. Κατά την εκτίμησή μου μια μπορεί και πρέπει να είναι η άμυνα και η απάντηση του πολιτικού κόσμου, με βάση την αποστολή του: Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με το ίδιο μας το παράδειγμα, ιδίως δε με τη λιτότητα της ζωής μας, τη διαφάνεια των πεπραγμένων και των περιουσιακών μας στοιχείων και την αφοσίωση στο κοινοβουλευτικό μας χρέος, να συμπαρασταθούμε εμπράκτως στο χειμαζόμενο πολίτη. Άλλωστε του το οφείλουμε, αφού αυτός μας εξέλεξε και αυτόν εκπροσωπούμε όλοι.
< Prev | Next > |
---|