Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.


6-5-2011. Αγόρευση κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επίκαιρης επερώτησης σχετικά με τα οικονομικά του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Τότε, θα υπάρξει λίγη ανοχή από την πλευρά σας σε ό,τι αφορά το χρόνο. Δεν θα τον υπερβώ κατά πολύ.

Κύριε Υπουργέ, ξέρετε πολύ καλά, ιδίως μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών για την τοπική αυτοδιοίκηση γενικώς, ότι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», οικονομικώς και θεσμικώς έχει καταρρεύσει. Τον δημιουργήσατε μέσα στην οικονομική κρίση με μια θεσμική προχειρότητα που δεν έχει προηγούμενο και σας είχαμε πει από τότε ότι θα καταρρεύσει. Φαίνεται αυτό τώρα. Το βλέπετε μέσα από τις ενστάσεις, τις διαμαρτυρίες της ΚΕΔΚΕ και όλων των Περιφερειαρχών, αρχής γενομένης από τον κ. Σγουρό και όλους εκείνους που πρόσφατα στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» αν θυμάστε, είπαν αυτά που έχουν πει. Με απλές λέξεις, όπως θεσμοθετήσατε και όπως «θωρακίσατε» τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» από την αρχή ανταποκρίνεται στον τίτλο «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».

Δύο ζητήματα θα θίξω από την όλη επερώτηση, γιατί τα υπόλοιπα θα τα θίξουν οι κύριοι συνάδελφοι.

Το πρώτο είναι το ζήτημα του πόσο και στο παρελθόν, αλλά και τώρα, έχετε φερθεί με μία προχειρότητα και πολιτική ανευθυνότητα απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία δεν προστατεύσατε καν, όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση του τόπου. Και τούτο γιατί πηγαίνατε να της φορτώσετε τα πάντα και να την κατακρίνετε για υπερδανεισμούς, για αδιαφάνειες και όλα τα συναφή. Χθες αναγκαστήκατε να ομολογήσετε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γιατί και αν βρίσκονται, ιδίως οι δήμοι, σε μία οικονομική κατάσταση σαν και αυτή που βρίσκονται τώρα, είναι αποκλειστικό δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ.

Και εξηγούμαι. Τι αποδεικνύεται; Πόσο είναι το χρέος των δήμων συνολικά, δηλαδή χρέος από τη μία πλευρά και ό,τι οφείλουν σε τρίτους; Είναι 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ το χρέος και 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι υποχρεώσεις προς τρίτους. Εάν τα αθροίσετε, είναι συνολικά 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά χρωστάνε οι δήμοι συνολικά αυτήν την ώρα.

Πώς φθάσαμε ως εδώ; Με παρακρατήσεις ομολογημένες, διαμορφωμένες. Από το 1997 ως το 2004. Αυτή ήταν η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την εποχή εκείνη. Αυτή ήταν η «προστασία» στην τοπική αυτοδιοίκηση, τάχα για να μπορέσουμε να μπούμε στο ευρώ και να κάνετε όλες αυτές τις αλχημείες με τις οποίες την εποχή εκείνη λειτουργήσατε. Παρακρατήσατε, και με τη «βούλα» του κ. Πάρη Κουκουλόπουλου –όχι τη δική μου- Προέδρου της ΚΕΔΚΕ, –και τα στοιχεία είναι του κ. Πάρη Κουκουλόπουλου, όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου και τα αποδέχθηκα- 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 1997 ως το 2004.

Και αμ’ έπος αμ’ έργον! Ενώ δεν παρακρατήθηκε ούτε 1 ευρώ από το 2004 μέχρι το 2009, μόλις αναλάβατε τα καθήκοντά σας παρακρατήθηκε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από το 2010 μέχρι το 2011! Συνολικά, δηλαδή, οι παρακρατήσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πρώην και νυν, έφθασαν γύρω στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, αυτήν την ώρα, εάν είχαν αποδοθεί στους δήμους αυτά που παρακράτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αυτοί όχι μόνο δεν θα χρώσταγαν αλλά θα είχαν και πλεόνασμα.

Όμως, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι το χρέος τους, το χρέος αυτό, κύριοι συνάδελφοι, είναι το μικρότερο στην Ευρώπη. Έχουμε τους λιγότερο χρεωμένους στην Ευρώπη δήμους ...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ: Η Μάλτα είναι πρώτη.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, η Μάλτα είναι πριν από μας. Πάντως, απ’ όλες τις μεγάλες χώρες, αυτές που έχουν ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση, έχουμε τη λιγότερο χρεωμένη τοπική αυτοδιοίκηση. Τονίζω ότι 0,7% του δημόσιου χρέους είναι το ύψος των χρεών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δη-λαδή το 1/3 μιας υπερχρεωμένης ΔΕΚΟ. Αυτή είναι η τοπική αυτοδιοίκηση! Τα κατάφερε, επειδή το 2004-2009, με πλήρη διαφάνεια, της δόθηκαν αυτά που της δόθηκαν.

Κι έρχεστε τώρα να τη βυθίσετε ξανά στην αφάνεια και κυρίως στην ανέχεια, σε μια περίοδο που της παραχωρήσατε τεράστιας σημασίας κοινωνικές αρμοδιότητες και θα είναι υπόλογη αυτή. Γιατί, κύριε Υπουργέ, μεταθέσατε τις αρμοδιότητες, τις βγάλατε από πάνω σας, τις φορτώσατε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης -κι εκείνες τις πόρτες θα χτυπάνε οι πολίτες για προνοιακά και άλλα- χωρίς πόρους, χωρίς τίποτε! Είναι δυνατόν αυτήν τη στιγμή να μην το βλέπει κανείς αυτό το πράγμα και να μιλάμε για «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»;

Δεύτερον, είναι κι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζετε πλέον τα έσοδα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κύριε Υπουργέ, συνέβη από το 2009 και επέκεινα να υπολογίζουμε στα έσοδα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις επιχορηγήσεις, αλλά και όσα είναι εκείνα τα οποία πρόκειται να εισπράξουν από τέλη, φόρους κ.ά. Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα. Πρώτα απ’ όλα, φαίνεται καθαρά από τα στοιχεία τα οποία έχετε δώσει μέχρι σήμερα, ότι μόνο τη μισθοδοσία εξασφαλίζετε, εάν την εξασφαλίζετε κι αυτή. Για έργα ή οτιδήποτε άλλο δεν γίνεται απολύτως τίποτα.

Όμως, δεν είναι μόνον αυτό. Είναι και το γεγονός ότι υπολογίζετε, παραδείγματος χάριν, στα σταθερά έσοδά τους τέλη, φόρους κ.λπ. που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ Το ανέφερε και ο κ. Ζώης. Αγνοείτε, κύριε Υπουργέ, κάτι: δηλαδή, το πόσοι είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ σήμερα. Έχουν ξεπεράσει το 20%.

Μάλιστα ο ρυθμός αύξησης των απλήρωτων λογαριασμών, κύριοι συνάδελφοι, –αυτό που λέω είναι από τα στοιχεία της ΔΕΗ-είναι κοντά στο 37%. Δηλαδή, σε λίγο θα έχουμε 25% και πάνω απλήρωτους λογαριασμούς! Και αυτό λόγω της οικονομικής ανέχειας. Αυτά δεν μπορούν να τα εισπράξουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή τους λέτε: «Κόψτε το λαιμό σας. Θα τα πάρετε». Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα! Έτσι υπολογίζετε τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης; Με αυτούς τους υπολογισμούς;

Υπάρχει κι ένα συνταγματικό θέμα, κύριε Υπουργέ. Ο λόγος για τον οποίο ως σήμερα δεν γινόταν αυτό ξέρετε ποιος είναι; Ο λόγος είναι το ότι υπάρχει τεράστια ανισότητα. Υπάρχουν δήμοι οι οποίοι μπορούν να εισπράξουν τέλη, παραδείγματος χάριν, κι έχουν πλούσια τέλη για να εισπράξουν. Υπάρχουν όμως και δήμοι που δεν έχουν. Εσείς αθροίζετε το σύνολο και λέτε: «τόσο είναι το σύνολο στην Ελλάδα κι από εκεί και πέρα κάνουμε την κατανομή».

Το Σύνταγμα όμως, στο άρθρο 102 στηρίζει την οικονομική υποστήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι όχι της τοπικής αυτοδιοίκησης γενικώς. Γιατί κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το οποίο είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Είναι μια άνιση κατανομή, η οποία δείχνει ότι, μέσα στην προσπάθεια συγκάλυψης της αποτυχίας του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», παρουσιάζετε νούμερα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Και, εν κατακλείδι, τι τα θέλατε όλα αυτά τα βαρύγδουπα ονόματα –με τα οποία βαπτίσατε «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» από τη μία πλευρά, «ΕΛΛΑΔΑ» από την άλλη πλευρά, τα Προγράμματα- για να καλύψετε πίσω από επικοινωνία, την πραγματικότητα;

Στην ουσία, κύριε Υπουργέ, ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» θα έπρεπε να φέρει το όνομα -το οποίο ίσως καλύτερα ταιριάζει στην περίπτωση αυτή «τοπική αυτοδιοίκηση Ποτέμκιν», κατά τα «χωριά Ποτέμκιν». Θα θυμάστε ότι ο Ποτέμκιν, όταν πήγαινε να επιθεωρήσει η τσαρίνα τα χωριά -που υποτίθεται έπρεπε να έχει χτίσει ο εκλεκτός και ευνοούμενος της- είχε φτιάξει μπροστά στο Βόλγα παράγκες οι οποίες δεν είχαν τίποτα από πίσω και μουζίκους, που χόρευαν μπροστά, για να φαίνονται ευτυχισμένοι. Μόλις έφυγε η τσαρίνα, δεν έμεινε τίποτα απολύτως και από όλα αυτά τα πράγματα. Έμεινε μονάχα η ερημιά και οι μουζίκοι, βεβαίως, οι οποίοι δεν είχαν πού την κεφαλήν κλίναι.

Εκεί οδηγείτε την τοπική αυτοδιοίκηση. Όσο μας το επιτρέπει και ο κοινοβουλευτικός μας ρόλος, για όσο καιρό κυβερνάτε τη χώρα, δεν θα αφήσουμε εμείς τουλάχιστον, να γίνουν χειρότερα από όσα γίνονται και δεν θα επιτρέψουμε τη συγκάλυψη αυτών τα οποία τώρα επιχειρείτε.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε και για την ανοχή.

……


[1] Σελ. 9597, http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20110506.pdf