Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ΄ -  ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ                                                                               ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ
(Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)

 Στην Αθήνα σήμερα, ημέρα Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010 και ώρα 11.25΄, συνεδρίασε στην  Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151) του Μεγάρου της Βουλής, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Ακρόαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή και συζήτηση επί της Ετήσιας Εκθέσεως 2009.

……………….

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω να κάνω 4 ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση αφορά το θεσμικό ρόλο. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο και συγκεκριμένα το άρθρο 1 του Γενικού Επιθεωρητή, η θητεία του Γενικού Επιθεωρητή είναι 5ετής και δύναται να ανανεωθεί και η δική του και των βοηθών του. Διοριστήκατε το Σεπτέμβρη του 2004. Η θητεία σας έχει λήξει συγκεκριμένα στις 14  Σεπτεμβρίου του 2009. Ήθελα να ρωτήσω έχει υπάρξει ανανέωση;  Και αν δεν έχει υπάρξει ανανέωση πως εξηγείτε – δεν το βάζω σε νομικό επίπεδο, μπορεί κατ’ αναλογία να εφαρμοστούν διατάξεις που λένε  ότι κάποιος αφού δεν έχει αντικατασταθεί ασκεί τα καθήκοντά του έως ότου ανανεωθεί –και δεν το λέω για να σας κολακέψω, γιατί ο καθένας ξέρει πόσο καλά κάνετε την δουλειά σας και είναι γνωστό της πάσης και ανά το πανελλήνιο –σας έχει απασχολήσει καθόλου το γεγονός ότι έχει περάσει περίπου ένας χρόνος και δεν έχει υπάρξει κανενός είδους απόφαση σχετικά με την ανανέωση της θητείας σας; Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω και δεν αφορά εσάς αυτό το πράγμα, αλλά εκείνους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι. Το ζήτημα είναι αυτό εσάς, ως Γενικός Επιθεωρητής, σας έχει απασχολήσει; Υποθέτω ότι δεν έχετε δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στη δουλειά σας και γνωρίζω τη φιλοτιμία με την οποία εργάζεστε και ότι δεν υπολογίζετε κάτι τέτοιο, όμως το θέτω αυτό το ερώτημα.  Κύριε Πρόεδρε, το θέτω γενικότερα, γιατί σαν Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κάποια στιγμή πρέπει να ρωτήσουμε γιατί αυτό το πράγμα.

Δεύτερη ερώτηση. Επειδή αναφερθήκατε στο θέμα της διαφθοράς και της αύξησης της, υποθέτω ότι θα συμφωνούμε όλοι κύριε Γενικέ,  ότι η διαφθορά αυξάνεται και από το γεγονός ότι ελέγχεται η διαφθορά και φαίνονται τα φαινόμενα του ελέγχου, γιατί πολλές φορές θεωρούμε στον τόπο μας ότι η διαφθορά όταν καλύπτεται κάτω από το χαλί, δηλαδή δεν την αποκαλύπτει κανείς,  δεν υπάρχει και επομένως καλά είναι τα πράγματα. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω ευθέως, συγκρίνοντας αυτό που βρήκατε και αυτό που κάνετε, ναι ή όχι οι έλεγχοι, από την ημέρα που αναλάβατε, έχουν αυξηθεί γεωμετρικά,  πράγμα που σημαίνει ότι αφού αποκαλύπτεις φαινόμενα διαφθοράς, το ποσοστό της διαφθοράς αυξάνεται.
Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω και να μας κάνετε μια αποτίμηση, ποια ήταν τα μέσα ελέγχου, τα οποία ο Γενικός Επιθεωρητής είχε μέχρι το 2004  και πόσες νομοθετικές παρεμβάσεις γίνανε, σε σύγκριση με το παρελθόν,  για να μπορείτε σήμερα να κάνετε αυτή τη  δουλειά με τόση επιτυχία που κάνετε, συν το γεγονός ότι ειδικά για την τοπική αυτοδιοίκηση, για την οποία τόσα ακούγονται, εάν έχετε δει μεταβολή επί τα βελτίω, σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των παραβάσεων που έχει κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδίως από τον Ιούλιο του 2005 και μετά, όπου ο δικός σας έλεγχος συναρτάται  και με τον προληπτικό έλεγχο δαπανών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τρίτη ερώτηση.
Θέλω να ρωτήσω πώς εφαρμόζετε τη διάταξη του άρθρου 3 παρ. 1 του προεδρικού διατάγματος 77 του 2005; Δημιουργεί ένα είδος αποσβεστικής προθεσμίας, που λέει ότι ο Γενικός Επιθεωρητής επιλαμβάνεται αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από καταγγελία, υποθέσεων, οι οποίες δεν μπορεί να βαίνουν προ της τριετίας. Επειδή ακούστηκαν διάφορα πώς ορισμένες ενέργειες πήγαν και προηγουμένως, παρακαλώ -εγώ νομικά δεν έχω απορία, αλλά καλό θα ήταν να το εξηγήσετε, γιατί αυτό μπορεί να δώσει και μια εξήγηση περισσότερο- να μας πείτε πώς εκλαμβάνετε το γεγονός ότι πράγματι πηγαίνετε τρία χρόνια πριν, αλλά πολλές φορές είστε υποχρεωμένος να πάτε και νωρίτερα; Πώς διαμορφώνεται η αφετηρία αυτής της αποσβεστικής προθεσμίας;

Τέλος
, αν δεν κάνω λάθος, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ρυθμίσεις που σας βοήθησαν κάπως στο παρελθόν, εξακολουθείτε να έχετε προβλήματα σε ό,τι αφορά -όχι τους βοηθούς σας και αναπληρωτές σας- το διοικητικό προσωπικό, το οποίο έχετε ανάγκη για να κάνετε τη δουλειά σας. Αν υπάρχει αυτό το ζήτημα, θέλω να σας ρωτήσω -χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση- εάν σκέπτεστε να ζητήσετε από το Υπουργείο Εσωτερικών να εφαρμοστούν κατά αναλογία και στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που είναι μια ανεξάρτητη αρχή, όχι συνταγματικώς κατοχυρωμένη, οι πολύ ευνοϊκές διατάξεις που πολύ πρόσφατα ψηφίστηκαν σχετικά με τις αποσπάσεις και μετατάξεις στο Συνήγορο του Πολίτη; Γιατί δεσμεύτηκε ο Υπουργός ότι όσες ανεξάρτητες αρχές το ζητήσουν αυτό το πράγμα, θα έχουν και εκείνες την ίδια μεταχείριση. Σκέφτεστε να ζητήσετε κάτι τέτοιο;

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Ρακιντζής.

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Κύριε Πρόεδρε, στην πρώτη ερώτηση για την πενταετία, δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω.
Γεγονός είναι ότι φαίνεται ότι έχει αυξηθεί η διαφθορά. Δεν έχει αυξηθεί. Απλώς λειτουργούν καλύτερα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και την αποκαλύπτουν. Επιπλέον, ο κόσμος έχει πάρει θάρρος και καταγγέλλει τα γεγονότα και γεγονός είναι ότι κάθε φορά που βγαίνω στην τηλεόραση, την άλλη μέρα κατακλύζομαι από πολίτες που υποβάλλουν διάφορα αιτήματα και διαμαρτυρίες.

Έχουν γίνει πάρα πολλές σοβαρές τροποποιήσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως αυξήθηκε η πειθαρχική μου διαδικασία, επετράπη η προσφυγή κατά αποφάσεων των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πέρυσι έκανα δώδεκα τέτοιες προσφυγές.  Ήδη φέτος έχω κάνει επτά. Μου δόθηκε η δυνατότητα να δίνω εντολή στο Νομικό Συμβούλιο να παραστεί ως  πολιτικός ενάγων  σε όλα τα αδικήματα  που αφορούν τις προσβολές των δικαιωμάτων του δημοσίου, τα ιδιοκτησιακά ή προσωπικά, αλλά επιπλέον και με τη νεότερη διάταξη μου δόθηκε εντολή να στέλνω πολιτική αγωγή σε αδικήματα περιβαλλοντικά. Έχω δώσει εντολή να παραστεί το Νομικό Συμβούλιο σε προσβολές της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι οι δίκες περιβάλλοντος πήγαιναν «άψαλτες» πολλές φορές. Βοηθάει ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής το δικαστή να σχηματίσει δικανική πεποίθηση.

 Έχω κάνει πάρα  πολλές προτάσεις, κυρίως, για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πάρα πολλά προβλήματα. Παράδειγμα, σε έναν μικρό δήμο της Αττικής είχαν αφήσει οι τσιγγάνοι ένα χώρο 10 στρεμμάτων όλο σκουπίδια. Ζήτησε, λοιπόν, ένας δήμαρχος 500.000 € για να τον καθαρίσει. Παρενέβην και ματαιώθηκε αυτό.

 Σχετικά με τις υποθέσεις προ της τριετίας, πρέπει να τεθεί ένα όριο να μπορώ να εξετάσω. Φυσικά όταν το αδίκημα είναι διαρκές, δηλαδή, το τελευταίο περιστατικό συμβαίνει εντός της τριετίας, μπορούμε να εξετάσουμε όλο το αδίκημα από την αρχή, αλλά πρέπει ένα μέρος του αδικήματος να ανάγεται μέσα στην τριετία.

 Ως προς το διοικητικό προσωπικό έχω σχεδόν καλύψει όλες μου τις θέσεις του διοικητικού προσωπικού και δεν έχω πρόβλημα και επομένως, δεν έχω λόγο να ζητήσω την εφαρμογή των διατάξεων περί Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά αυτό είναι θέμα ενοποιήσεως. Πριν ανανεωθεί η θητεία μου ή ενοποιηθούν τα σώματα, δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Όλα αυτά συναρτώνται.