Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.


3-2-2011. Αγόρευση κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια κ.λπ..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): 
…..Κύριε Παυλόπουλε, έχετε το λόγο για δύο λεπτά, για να παρουσιάσετε την επίκαιρη ερώτησή σας.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, το 2001, κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος, μεταξύ άλλων τομών οι οποίες επήλθαν, στο άρθρο 51 παράγραφος 4 ορίσθηκε ότι με νόμο, ο οποίος θα ψηφισθεί με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3, θα καθορισθεί η διαδικασία για τη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές των Ελλήνων οι οποίοι βρίσκονται έξω από την Επικράτεια.

Πέρασαν μέχρι σήμερα δέκα ολόκληρα χρόνια και είναι ίσως ο μόνος εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος, ο οποίος δεν έχει εκδοθεί. Ως Κυβέρνηση μάλιστα φροντίσατε να ρυθμίσετε κατά προτεραιότητα θέματα ιθαγένειας, που βλέπετε πού πηγαίνουν, καθώς και θέματα ψήφου μεταναστών. Αλλά το νόμο αυτό δεν τον φέρατε προς ψήφιση.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Όταν στις 19 Φεβρουαρίου του 2009, δύο χρόνια από σήμερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε έφερε νόμο ύστερα από ουσιαστική διαβούλευση, το νόμο αυτόν τον καταψηφίσατε. Και επειδή, όπως είπα, απαιτείτο αυξημένη πλειοψηφία, ο νόμος αυτός καταψηφίσθηκε τελικώς.

Μεσολάβησε πέρυσι η καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Δικαστήριο του Στρασβούργου, το οποίο είπε ότι με βάση και το άρθρο 51 παράγραφος 4 του Συντάγματος, αφού δεν έχει εκδοθεί αυτός ο εκτελεστικός νόμος και οι ομογενείς πρέπει να παίρνουν βαπόρια και αεροπλάνα για να έρχονται στην Ελλάδα να ψηφίσουν, παραβιάζεται και το άρθρο 3 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ευρωπαϊκής σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δηλαδή είναι διπλά έκθετη η Κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή: Και γιατί μετά από δέκα χρόνια έχει εμποδίσει να ψηφιστεί αυτός ο νόμος και γιατί καταδικασθήκαμε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Εσείς μιλάτε για εκλογικό νόμο αυτήν τη στιγμή. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι σκοπεύετε να κάνετε μ’ αυτό το ζήτημα, το οποίο αφορά τόσες χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό και οι οποίοι μπορούν και πρέπει να έχουν λόγο για τα πολιτικά πράγματα του Τόπου.
........

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): ...Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Παυλόπουλος.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κρατώ, κύριε Υπουργέ, αυτό που είπατε: Ότι ο εκλογικός νόμος που θα φέρετε θα περιέχει και τον εκτελεστικό νόμο του άρθρου 51 παράγραφος 4 του Συντάγματος. Κι αυτό παραμένει ως δέσμευση μέσα στη Βουλή και θα το παρακολουθούμε.

Πρέπει όμως να αποκαταστήσω ορισμένα πράγματα. Είπατε ότι ο νόμος που έφερε η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε επικοινωνιακά χαρακτηριστικά. Είναι δυνατόν; Οκτώ μήνες διαβούλευση κάναμε. Ήρθε ένα πρώτο σχέδιο νόμου σε διαβούλευση –σας θυμίζω ότι από σας συμμετείχε στη διαβούλευση ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος- το οποίο είχα εγώ διατυπώσει ως Υπουργός Εσωτερικών και το οποίο προέβλεπε ότι θα μπορούν να ψηφίζουν ανά εκλογική περιφέρεια οι εκτός Επικρατείας Έλληνες. Δεν το θελήσατε. Με πρόταση του εκπροσώπου σας, σε κοινή σύσκεψη, είχατε πει «όχι». Διότι είναι δύσκολο να υπάρχει προεκλογική εκστρατεία σε όλες τις περιφέρειες, με αναφορά ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό έπρεπε να υπάρχει ένα είδος εκλογής Βουλευτών από την Ομογένεια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Κι έτσι ήρθε το δεύτερο σχέδιο νόμου. Με δική σας πρόταση είχε γίνει αυτό.

Και ξαφνικά, όταν κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου, είπατε: «Όχι. Θέλουμε εκπροσώπηση». Ποια εκπροσώπηση, κύριε Υπουργέ; Κοιτάξτε το άρθρο 51 παράγραφος 4. Διαβάστε τα Πρακτικά. Ήσασταν κυβέρνηση τότε που διατυπώσατε, ο κ. Βενιζέλος συγκεκριμένα διατύπωσε τη σχετική διάταξη, μαζί με όλους μας εδώ στη Βουλή. Λέει: «συμμετοχή των εκτός επικρατείας Ελλήνων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος». Δεν μιλάει για εκπροσώπηση.

Το γυρίσατε πίσω γιατί φοβηθήκατε. Φοβάστε τους εκτός επικρατείας Έλληνες. Ενδεχομένως τους φοβούνται και άλλα Κόμματα, αλλά εκεί είναι το ζήτημα; Ο μόνος εκτελεστικός νόμος που δεν τον ψήφισε η Αριστερά είναι αυτός τον οποίο θα φέρνατε; Γιατί επικαλείστε την Αριστερά; Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες θέσεις, δεν θέλει να ψηφίζουν, δεν θέλει να υπολογίζονται. Μια καθαρή θέση -με την οποία διαφωνούμε ριζικά- την έχει δε διατυπώσει τόσον καιρό.

Εσείς είστε το Κόμμα που –θυμίζω- ψήφιζε τη σχετική διάταξη ως Πλειοψηφία μέσα στη Βουλή. Μιλήσατε για συμμετοχή στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, όχι για εκπροσώπηση των εκτός επικρατείας Ελλήνων, οι οποίοι και σήμερα, όπως είναι, πρέπει να έρχονται εδώ για να ψηφίζουν.

Τους στερείτε τη δυνατότητα να ψηφίζουν από εκεί που είναι, να έχουν λόγο για τα δρώμενα στη χώρα. Γιατί τους φοβάστε; Και, το κυριότερο, γιατί τους κοροϊδεύετε;

Πάρτε τον πρόεδρο -γνωστός σας είναι, προσκείμενος σ’ εσάς είναι πολιτικά- και ρωτήστε τον τι διαβεβαιώσεις τού δίνατε τότε και πού είναι τώρα αυτές; Σας είπα ότι απ’ όλα αυτά, από τις παλινωδίες σας, από την παρεμπόδιση της ψήφισης ενός νόμου τον οποίο είχαμε συμφωνήσει, κρατώ τη δέσμευσή σας. Μονάχα να μη δούμε να έρχεται σχέδιο εκλογικού νόμου εδώ χωρίς να έχει και τον εκτελεστικό νόμο του άρθρου 51 παράγραφος 4. Η καταγγελία σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι ηχηρή γιατί δεν πάει άλλο.

Δέκα χρόνια κοροϊδίας για τους εκτός επικρατείας Έλληνες είναι πολλά, πραγματικά πολλά, γι’ αυτό το πολύτιμο κομμάτι του Ελληνισμού, στο οποίο τόσα οφείλουμε και τόσα έχουμε επενδύσει, ιδίως σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς.

Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

 

[1] Σελ. 4784, http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20110203.pdf