Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.


Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά την συζήτηση της με αριθμό 52/32/6.6.2011 επερώτησης δεκαεπτά  Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή θωράκισή του κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]
: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να αντιληφθείτε ότι η επερώτηση που κάναμε δεν έχει ίχνος αντιπολιτευτικής διάθεσης. Είναι μία κραυγή αγωνίας για το τι μπορεί να μας συμβεί και τι πρέπει να προλάβουμε, γιατί ήδη είναι αργά.

Σας εύχομαι πραγματικά το φετινό καλοκαίρι να περάσει όπως πέρασε ο πρώτος μήνας. Για όσους ξέρουν το Πυροσβεστικό Σώμα, τις ανάγκες του, τα προβλήματά του, για όσους ξέρουν υπό ποιες συνθήκες λειτουργεί, βρισκόμαστε σε ένα καλοκαίρι που είναι από τα καλύτερα από πλευράς τουλάχιστον καιρικών συνθηκών, για να μην έχουμε πυρκαγιές. Και να είστε βέβαιος ότι αυτό είναι το οποίο έχει σώσει τα πράγματα μέχρι τώρα. Και σας εύχομαι -και το λέω από καρδιάς- όλο το καλοκαίρι να πάει έτσι. Να μην δούμε συνθήκες σαν αυτές που είχαμε δει προηγούμενα καλοκαίρια και ιδίως συνθήκες καλοκαιριού του 2007. Γιατί αν θυμάστε οι συνθήκες ήταν τραγικές και για το Πυροσβεστικό Σώμα και για τον Τόπο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάνουμε την επερώτηση αυτή. Και ίσως τούτη τη στιγμή, ακριβώς λόγω καιρικών συνθηκών, να μην φαίνονται τα προβλήματα, αλλά πραγματικά ευχόμαστε να μην γίνουμε μάντεις κακών.

Κάντε μία σύγκριση της προετοιμασίας από πλευράς πυρόσβεσης τα χρόνια προ του 2009 και του τι έχει συμβεί μέχρι τώρα. Ανέφερε ο κ. Νάκος αρκετά πράγματα.

 

Είδατε, όταν κάνατε τη σχετική εξαγγελία, τι συνέβη με το θέμα του διαγωνισμού των εποχιακών δασοπυροσβεστών προκειμένου να ενταχθούν, υπό τις συνθήκες που θα προβλέπει η σχετική προκήρυξη, στο Πυροσβεστικό Σώμα. Περιμένουμε απάντηση για το πού βρίσκεται αυτός ο διαγωνισμός και τι έχει συμβεί και γιατί το χρονοδιάγραμμα που είχατε εξαγγείλει -και στο οποίο κι εμείς είχαμε συνηγορήσει- δεν έχει τηρηθεί.

Περιμένουμε απαντήσεις στο τι χρήματα έχουν δοθεί. Μπορεί να μην το γνωρίζετε μετά τη διάσπαση του Υπουργείου, αλλά είναι θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών και υποθέτω ότι υπάρχει συνεννόηση. Να μας πείτε τι γίνεται από πλευράς οικονομικής ενίσχυσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να κάνουν τη δουλειά τους, όπως την έκαναν κάθε χρόνο.

Κι υπάρχει κι ένα τρίτο ζήτημα, το οποίο αφορά ένα μεγάλο θέμα. Τι συμβαίνει με την Υπηρεσία Εναέριων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος. Ξέρουμε πολύ καλά -αρχίζει από το 2002 και ιδίως μετά το ’07- ότι είχε λειτουργήσει αυτή η Υπηρεσία στην οποία υπάγονταν πέντε ελικόπτερα. Τρία τύπου ΒΚ-117 και δύο Super Puma, το ένα δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου και το άλλο αποκτήθηκε με πόρους που προέκυψαν μετά από συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξέρουμε ότι όλα τα ελικόπτερα -τουλάχιστον από την πληροφόρηση που έχουμε αυτήν τη στιγμή- είναι καθηλωμένα στην Πάχη των Μεγάρων. Ξέρουμε επίσης ότι σε ό,τι αφορά τα super puma επιχειρείται η απονηολόγησή τους, από το πολιτικό νηολόγιο στο στρατιωτικό νηολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν συζητώ για τα νομικά θέματα, το κατά πόσο συμφωνεί το Ίδρυμα Νιάρχου για το ένα και το κατά πόσο είναι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο το άλλο. Εκείνο το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα, είναι ότι γνωρίζετε, ιδίως σε ό,τι αφορά τα super puma -γιατί τα ΒΚ είναι περισσότερο ελικόπτερα τα οποία είναι βοηθητικά σε ό,τι αφορά το κύριο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος-πως ήταν ελικόπτερα τα οποία είχαν καίρια σημασία και στην πυρόσβεση. Δεδομένου ότι είναι δυνατόν να φέρουν κάδο και είχαν εξοπλισθεί να φέρουν κάδο. Το δε προσωπικό τους, το προσωπικό που είχε εκπαιδευτεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ήταν προσωπικό το οποίο εργαζόταν όχι μόνο υπό συνθήκες πυρόσβεσης αλλά υπό γενικότερες συνθήκες που αφορούν την εκπλήρωση του ρόλου της πολιτικής προστασίας. Και ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει πολιτική προστασία σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Μην μου πείτε ότι όταν θα πάνε στην Πολεμική Αεροπορία, από εκεί και πέρα θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες! Κοιτάξτε τα έγγραφα του ίδιου του Πυροσβεστικού Σώματος και κοιτάξτε και τα έγγραφα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για να δείτε ότι η εκπαίδευση των πιλότων και του προσωπικού στα θέματα αυτά είναι εντελώς διαφορετική. Άλλη δουλειά κάνει το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας στα Super Puma τα οποία διαθέτει. Αλλιώς εκπαιδεύονται -και είναι φυσικό- γιατί εκπαιδεύονται για άλλες συνθήκες από τις συνθήκες για τις οποίες εκπαιδεύεται το προσωπικό, το οποίο αφορά τα ελικόπτερα αυτά και, επομένως, την παρέμβαση και σε θέματα πυρόσβεσης.

Είναι αδιανόητο να υποτιμούμε αυτήν την περιουσία του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία είναι πολύτιμη. Μην υποτιμάτε ακόμη και το θέμα των ΒΚ-117, γιατί θα παρατηρούσατε ότι, όταν χρειαζόταν, είτε ο Αρχηγός είτε ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, να κάνει επιτήρηση πάνω στις συνθήκες αυτές, τα ΒΚ-117 ήταν πολύτιμα: Αποτελούσαν όχι μόνο τρόπο μεταφοράς λίγου προσωπικού, γιατί είναι μικρότερα, αλλά κυρίως, ήταν ελικόπτερα στρατηγικής σημασίας σε ό,τι αφορά τις εντολές που έδινε ο Αρχηγός, ο Υπαρχηγός ή όποιος αξιωματικός επέβαινε, προκειμένου να συντονίσει δυνάμεις, όταν ξέρουμε ότι από αέρος η πυρόσβεση έχει τεράστια σημασία, λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους. Επομένως, έχει πολύ μεγάλη σημασία για την υποβοήθηση των επίγειων μέσων και των επίγειων δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όλη αυτή η έλλειψη προετοιμασίας προβληματίζει. Σας διαβεβαιώ πως ούτε κινδυνολογούμε ούτε κάνουμε αντιπολίτευση. Μία είναι η αλήθεια: Το Πυροσβεστικό Σώμα το φετινό καλοκαίρι είναι μήνες πια πίσω σε σχέση με αυτό που έπρεπε να είναι από πλευράς ετοιμότητας.

Σας εύχομαι για μια ακόμη φορά -και θα επανέλθω στη δευτερολογία μου- να ‘ναι όλο το καλοκαίρι, όπως ήταν ο φετινός Ιούνιος! Θα είναι καλό, πρωτίστως, για τον Τόπο και, βεβαίως, για το ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
……………..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): …. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Βουλευτής Α’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, έχει το λόγο.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[2]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Μιας και ετέθη το ζήτημα, λίγα δευτερόλεπτα για δύο απαντήσεις σε όσα τονίστηκαν για θέματα εκτός, ας το πούμε έτσι, ημερησίας διατάξεως. Αφού ετέθησαν, όμως, πέρα από αυτά που είπε ο κ. Δένδιας, να προσθέσω τα εξής: Σε ό,τι αφορά το θέμα του ποδοσφαίρου και αυτό το απόστημα: Χαιρόμαστε, κύριε Υπουργέ, για τη διαβεβαίωση -και για τα γεγονότα- ότι δεν πρόκειται να μείνει σκιά σε τίποτα. Όταν, όμως, έρχεστε και μας λέτε τι έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρέπει να λησμονάτε δύο πράγματα, γιατί εδώ είμαστε, να βοηθήσουμε όλοι, προκειμένου να μη μείνει τίποτα στη σκιά:

Πρώτον, η ανάδειξη -ας το πω έτσι- του προβλήματος και η πληροφόρηση της Κυβέρνησης ήρθε από την UEFA. Και καλά έκανε η Κυβέρνηση μετά. Δεν μπορούσε άλλωστε να κάνει διαφορετικά.

Δεύτερον -σας το είπε ο κ. Βορίδης, όταν είχατε μία άλλη επίκαιρη ερώτηση- πείτε, επιτέλους, το γεγονός ότι αν καταφέραμε να φτάσουμε τόσο γρήγορα σε σημαντικά αποτελέσματα, αυτό οφείλεται και στο ότι είχαμε μία καίρια μεταβολή του νομοθετικού καθεστώτος της ΕΥΠ το 2008, όπου η ΕΥΠ πλέον θεσμικώς, με κοινοβουλευτικό έλεγχο, με εισαγγελέα εκεί, μπορεί να ασχολείται -και πρέπει να ασχολείται- και με θέματα οργανωμένου εγκλήματος. Γι’ αυτό φθάνουμε γρήγορα σε αποτελέσματα, διότι υπάρχει αυτού του είδους η συνεργασία Ελληνικής Αστυνομίας και ΕΥΠ, που κάποτε ήταν δύο ξένοι στην ίδια χώρα. Αυτό συνέβαινε μέχρι το 2008. Και γι’ αυτό ακριβώς τούτη την ώρα είχε αποτέλεσμα. Πείτε, όμως, επιτέλους πότε έγινε και πώς έγινε αυτό.

Επίσης, επειδή άκουσα για το μεσοπρόθεσμο τις προτάσεις περί 2/3, -όχι ότι το είπατε εσείς, αλλά μιας και ετέθη, για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας μια και καλή, όπως την έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Σαμαράς- σας ξαναλέμε: Όποια πλειοψηφία κι αν χρησιμοποιήσετε, η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη. Είναι ένα «όχι». «Όχι» για λόγους που αφορούν -ως προς στο μεσοπρόθεσμο και τους εφαρμοστικούς νόμους όπως έρχονται- την προστασία της οικονομίας, του ελληνικού λαού, του δημόσιου συμφέροντος.

Να θυμόμαστε, όμως, γιατί πρέπει να λειτουργούμε και θεσμικά, ότι τις πλειοψηφίες τις καθορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Δεν τις καθορίζει η εκάστοτε πλειοψηφία κατά το δοκούν.

Ακόμη, εάν επιλέξετε αυτό το δρόμο ως πολιτική απόφαση, όπως άφησε να εννοηθεί για το μνημόνιο αρχικά ο κ. Βενιζέλος -την πρώτη φορά δηλαδή- πρέπει να σας πω ένα πράγμα, πέραν του ότι δεν εκβιαζόμαστε με τέτοιου είδους διλήμματα: Θεσμικά πάλι -και μιας και ο Υπουργός Οικονομικών είναι και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου- όταν μία κυβέρνηση έρχεται και επικαλείται, για λόγους πολιτικούς, αυξημένη πλειοψηφία, στην ουσία δηλώνει ότι δεν έχει τη δεδηλωμένη.

Επομένως, στην περίπτωση αυτή, αντί να χρησιμοποιήσετε τερτίπια, κάντε κατευθείαν εκλογές, αν θεωρείτε ότι δεν έχετε τη δεδηλωμένη. Το έχουμε πει. Το έχουμε υποστηρίξει. Κάντε το και μην καταφεύγετε σε τέτοιου είδους τεχνάσματα, τα οποία προσβάλλουν και το Σύνταγμα και το Εκλογικό Σώμα.

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα ένα λεπτό μονάχα, γιατί τα υπόλοιπα, τα οποία τα εξέθεσε ο κ. Νάκος.

Κύριε Υπουργέ, ξαναλέω -είναι κραυγή αγωνίας, μακάρι να μην συμβεί- ότι το φετινό καλοκαίρι μπορεί να μπει, ας το πω έτσι, βαθιά στο φθινόπωρο. Ρωτήστε και τη Μετεωρολογική Υπηρεσία με στατιστικά στοιχεία που έχει, γιατί προβλέψεις αυτού του είδους είναι πολύ μακρινές.

Μπορεί, δηλαδή, να έχουμε ένα καλοκαίρι, το οποίο θα επεκτείνεται τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Θυμηθείτε, επίσης -και πάλι από στατιστικά στοιχεία- ότι τις χειρότερες πυρκαγιές στην Ελλάδα συνήθως τις είχαμε τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου σε πολλές περιοχές. Θυμηθείτε τι έγινε στην Ηλεία. Σας το είπα πριν. Πράγματι, υπάρχει καθυστέρηση. Την καθυστέρηση δεν την έχουμε νιώσει τόσο πολύ στα θέματα της πυρόσβεσης, ακριβώς λόγω των καιρικών συνθηκών, που είναι πολύ ευνοϊκές. Έστω και τώρα, όσος καιρός απομένει, για να μην βρεθούμε παντελώς ανέτοιμοι, πάρτε τα μέτρα εκείνα τα οποία εκτέθηκαν εδώ. Ιδίως να στείλετε τα χρήματα στους δήμους για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους με το προσωπικό που πρέπει να προσλάβουν, αφού υπάρχει και θέμα διαδικασιών.

Τελειώνετε με το θέμα των εποχικών δασοπυροσβεστών. Εν πάση περιπτώσει, να θυμόμαστε ότι εμείς κάναμε οκτάμηνη τη θητεία τους κάθε χρόνο. Τώρα, δυστυχώς, τους έχει αφαιρεθεί και ένας μήνας στην πραγματικότητα. Προς το παρόν και πέρα από τις υποσχέσεις που τους έχετε δώσει ή έχετε θεσμοθετήσει, δεν έχουν ούτε το καθεστώς, που είχαν πριν αναλάβετε την Κυβέρνηση.

Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις σας. Ξέρω τι συμβαίνει με το Υπουργείο Οικονομικών. Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να τελειώνετε και με αυτήν τη διαδικασία Ξέρω τα προβλήματα που έχει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ξέρω πολύ καλά τη διαδικασία και εκ της νομικής μου ιδιότητας.

Πρέπει, όμως, να τρέξει οπωσδήποτε το θέμα της αξιοποίησης αυτών των εναέριων μέσων, που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, γιατί μας είναι πολύτιμα.

Και το κυριότερο, κοιτάξτε το θέμα της μετατροπής του νηολογίου από πολιτικό σε στρατιωτικό. Αυτό κοιτάξτε το, γιατί θεσμικά θα έχετε προβλήματα και θα καθυστερήσουν περαιτέρω τις διαδικασίες.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ και για την ανοχή.

 


[1] Σελ. 12696,  http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20110624.pdf

[2] Σελ. 12710, ό.π.