Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.


28-1-2011. Αγόρευση κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την συζήτηση της υπ’ αριθμόν 17/8-12-2010 επίκαιρης επερώτησης των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κυρίων Κωνσταντίνου Μουσουρούλη, ….. Προκόπη Παυλόπουλου, …… προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με την οργανωτική συγκρότηση της αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου.
……………

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ οικονομίαν και κατ’ εξαίρεση, όπως είπατε, θα χρησιμοποιήσω κι εγώ και τη δευτερολογία μου, ώστε να έχει ο κύριος Υπουργός τη δυνατότητα να απαντήσει συνολικά.
Διευκρινίζω κάτι από την αρχή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η επίκαιρη επερώτηση που καταθέσαμε αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Όμως, το θέμα έχει καταστεί ανεπίκαιρο, διότι η επίκαιρη επερώτηση κατατέθηκε στις 8 Δεκεμβρίου, εν όψει των προετοιμασιών που έπρεπε να έχουν γίνει από 1ης Ιανουαρίου και τώρα είμαστε στο τέλος του μηνός.
Άρα, μοιραία –και νομίζω πως είναι επίκαιρο πια το θέμα- η συζήτηση επεκτείνεται στο πώς λειτουργεί αυτήν τη στιγμή ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», ήδη στον πρώτο μήνα, μετά τον τρόπο με τον οποίο ψηφίστηκε και ανέλαβαν οι νέες αιρετές αρχές τις αρμοδιότητές τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν ψηφιζόταν ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», είχαμε πει μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα ότι και η σπουδή με την οποία ψηφίστηκε και η προχειρότητα με την οποία οργανώθηκε, θα οδηγούσε σ’ αυτό το αποτέλεσμα το οποίο βλέπουμε, δηλαδή στην αδυναμία λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, δηλαδή και των δήμων και των περιφερειών. Το αποτέλεσμα, δυστυχώς, είναι ήδη ορατό. Εκεί θα επικεντρώσω ορισμένες παρατηρήσεις που έχω να κάνω.
Παίρνω το παράδειγμα του ΕΣΠΑ. Όλοι ξέρουμε ότι το ΕΣΠΑ ίσως είναι η τελευταία, με τα σημερινά δεδομένα, μεγάλη ευκαιρία –εύχομαι και ευχόμαστε όλοι να υπάρξουν και άλλες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- για την ανάπτυξη του τόπου στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξέρετε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε το ανώτατο δυνατό επίπεδο σε ό,τι αφορά τους πόρους που μπορούσαμε να έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ήταν πανθομολογούμενο την εποχή εκείνη. Το ζήτημα ήταν πώς θα το αξιοποιήσουμε. Η οργάνωση που είχε προηγηθεί διασφάλιζε την καλή πορεία του ΕΣΠΑ.
Όπως επίσης εμείς, ως κυβέρνηση, ήμασταν εκείνοι που απορροφήσαμε το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με διαφάνεια και χωρίς να χαθεί ούτε 1 ευρώ. Όλοι ξέρουμε πώς πραγματικά κατέληξαν το Α’ και το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο –ιδίως το Β’- με τις απευθείας αναθέσεις και την αδιαφάνεια.
Είχαμε δρομολογήσει, λοιπόν, τις προϋποθέσεις, ώστε και το ΕΣΠΑ να λειτουργήσει συνολικά και ταυτοχρόνως να μη χαθεί ούτε 1 ευρώ. Να το αποτέλεσμα με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»!
Σας λέω τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή. Υποτίθεται ότι οι περιφέρειες θα αναλάβουν το κομμάτι του ΕΣΠΑ που τους αναλογεί από πλευράς διαχείρισης την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Με ποια υποδομή και ποιες δυνατότητες από 1ης Ιουλίου θα γίνει αυτό –ας το αφήσουμε καλύτερα τώρα- θα το δούμε τότε.
Τι πρέπει, όμως, να γίνει μέχρι τότε; Μέχρι τότε οι περιφέρειες, παραδείγματος χάριν, θα πρέπει μέσα στον Μάρτιο, δηλαδή στις 31.3.2011, να έχουν κάνει προϋπολογισμό. Ξέρετε ότι δεν έχουν σήμερα προϋπολογισμό οι περιφέρειες. Λειτουργούν με δωδεκατημόρια των νομαρχιών. Ταυτοχρόνως, μέχρι τις 31.3.2011 πρέπει να κάνουν αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, αυτού του ΕΣΠΑ που θα πάρουν από το διορισμένο γενικό γραμματέα της περιφέρειας. Τούτη δε τη στιγμή που μιλάμε γίνονται εντάξεις από τους γενικούς γραμματείς της περιφέρειας.
Και σας ρωτώ: Οι εντάξεις που γίνονται -και μάλιστα με σπουδή και πολλές φορές υπερβαίνουν ακόμη και τα χρηματοδοτικά δεδομένα του ΕΣΠΑ- θα πρέπει να μπουν στο πλαίσιο της αναθεώρησης που έχουν να κάνουν οι περιφέρειες μέχρι 31.3.2011;
Ελάτε, λοιπόν, να μου πείτε αν μπορούν να λειτουργήσουν και θα σας πω γιατί το λέω αυτό το πράγμα. Να κάνουν προϋπολογισμό με χρήματα που δεν ξέρουν; Να κάνουν προϋπολογισμό και αναθεώρηση μαζί; Με τι εργαλεία; Πάλι δεν το κουβεντιάζω, γιατί δεν υπάρχουν. Κυρίως με ποιο προϋπολογισμό; Για παράδειγμα, τονίζω ότι τομεακό υγείας, όπως ξέρετε, δεν υπάρχει. Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο Υγείας κάνει εντάξεις, χωρίς καμία προετοιμασία για την περιφέρεια. Θέμα, επίσης, τίθεται με το γεγονός ότι σε ορισμένες περιφέρειες στον τομέα της οδοποιίας, παραδείγματος χάριν, ήδη έχει ξεπεραστεί το όριο των χρηματοδοτήσεων. Τι θα βρουν να κάνουν αυτές οι περιφέρειες;
Δεν μιλάω, επίσης, και για δυο άλλα γεγονότα με λεπτομέρειες, γιατί δεν έχω το χρόνο. Έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις και ζητούν οι άνθρωποι τα λεφτά, για να πληρωθούν από τις επενδύσεις που έγιναν. Τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν μέσα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που θα δώσουν, όποιοι δώσουν, στο πλαίσιο της περιφέρειας. Τι θα γίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις; Πώς θα λειτουργήσουν οι περιφέρειες;
Ένα τελευταίο πάλι για τις περιφέρειες. Ξέρετε ότι μέχρι τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» το μισθό των υπαλλήλων των νομαρχιών τον πλήρωνε το δημόσιο.
Μετά τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» τους μισθούς των υπαλλήλων της περιφέρειας τους πληρώνει η περιφέρεια. Το ερώτημα είναι το εξής, λοιπόν, αυτήν τη στιγμή:
Θα μας πείτε, κύριε Υπουργέ, εάν το ποσό το οποίο δίνει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» στην περιφέρεια είναι μόνο για τη δουλειά την οποία πρέπει να κάνει σε επίπεδο αναπτυξιακό κ.λπ. ή σ’ αυτό θα πρέπει να προστεθεί το ότι αυτοί οι άνθρωποι -της περιφέρειας δηλαδή- θα πληρώσουν μ’ αυτά τα χρήματα και τους μισθούς των υπαλλήλων;
Δεσμεύεστε εδώ ότι οι μισθοί των υπαλλήλων θα είναι πρόσθετο κονδύλι, το οποίο πρέπει να δοθεί στις περιφέρειες για να μπορέσουν να λειτουργήσουν; Γιατί αν μας πείτε ότι μ’ αυτά που θα τους δώσετε με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», από το Μάρτη και πέρα, θα πληρώνουν και τους μισθούς των υπαλλήλων, σας λέω ότι δεν φτάνει που τα λεφτά είναι λιγότερα απ’ ό,τι ήταν προηγουμένως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι όπως τα δίνετε με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», θα έχουν να πληρώνουν και μισθούς. Πώς θα λειτουργήσουν;
Τονίζω, λοιπόν, ότι είναι παντελώς ανέτοιμες οι περιφέρειες. Τους φορτώνετε την αρμοδιότητα από 1ης Ιουλίου και τους αναγκάζετε να κάνουν προϋπολογισμό μέσα στο Μάρτη και αναθεώρηση του ΕΣΠΑ μέσα στο Μάρτη. Έχοντας τους φορτώσει με όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία στην κυριολεξία τα ξεφορτώνεστε εσείς για να τα πετάξετε στην περιφέρεια, θα πείτε ενδεχομένως μεθαύριο ότι η αποτυχία του ΕΣΠΑ, η οποία δυστυχώς είναι δρομολογημένη από την πολιτική σας, δεν οφείλεται στον κεντρικό κράτος, ούτε στο διορισμένο γενικό γραμματέα περιφέρειας, αλλά οφείλεται στις περιφέρειες. Δηλαδή, άλλη μία φορά, λόγω πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και αντίθετα απ’ αυτό που κάναμε εμείς ως κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ θα έρθει να πει ότι για όλα φταίει η Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία είναι ανίκανη να λειτουργήσει.
Το είχατε κάνει και πριν. Μέχρι το 2004 ήταν στην κυριολεξία αδύναμη να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήρθε στα πόδια της. Φτιάξατε τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» με τόση προχειρότητα, τόση ανοργανωσιά και την οδηγείτε πάλι στο μαρασμό.
Τελειώνω με δύο άλλα ζητήματα τα οποία προκύπτουν από τη λειτουργία του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, τι συμβαίνει στις πολεοδομίες, αυτήν τη στιγμή στους δήμους. Κανένας δεν ξέρει πού να πάει και τι να κάνει. Μεταφέρθηκαν τα πολεοδομικά γραφεία -γενικότερα κι εκεί που δεν υπήρχαν στους δήμους- στους δήμους. Σας έχει πει κανείς στο Υπουργείο τι συμβαίνει, αν ξέρει ο πολίτης πού να πάει και ποιος μπορεί να βάλει υπογραφή;
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα το οποίο έχει προκύψει, είναι ότι μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες των σχολείων όπως ξέρετε, στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Τα ενοίκια των σχολείων τα οποία πλήρωνε η νομαρχία και είναι πάρα πολλά σε ορισμένες περιφέρειες, ποιος θα τα πληρώσει; Ο δήμος; Με τι πόρους; Ποιος έδωσε αυτούς τους πόρους στο δήμο;
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι μόνος σας στόχος ήταν να κάνετε τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», να δείξετε ότι κάνετε μία μεταρρύθμιση κι από εκεί και πέρα το πρόβλημα είναι δικό τους.
Θα το επαναλάβω και είναι η καταληκτική μου φράση: Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την τακτική του κούκου. Ο κούκος ξέρετε, είναι το πουλί εκείνο το οποίο έχει την τακτική –είναι το μόνο άλλωστε- να κάνει τα αβγά του και να τα πηγαίνει σε ξένες φωλιές για να τα επωάσουν. Αυτή είναι η τακτική που ακολουθούσατε πάντα μπροστά στις μεγάλες ευθύνες. Αυτό κάνετε και με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
Δυστυχώς το κάνετε και με το ΕΣΠΑ, την τελευταία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία της χώρας. Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε και στη συνέχεια και θα υποστείτε πάντοτε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για να δείτε ότι όσα σας λέγαμε για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» -κι ότι δεν έπρεπε να γίνει μέσα σ’ αυτήν τη συγκυρία, ήταν ορθά. Δυστυχώς εμείς είχαμε δίκιο κι εσείς δουλεύατε με όρους επικοινωνιακούς και μετάθεσης των ευθυνών.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
…………….

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να μου δώσετε ένα λεπτό για μία απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Παυλόπουλε, έχετε το λόγο για ένα λεπτό.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[2]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί σε ό,τι αφορά το «ΘΗΣΕΑ» ούτε συγκρίσεις να γίνονται ούτε να μιλάμε για σχεδιαστικά ελλείμματα. Ο «ΘΗΣΕΑΣ» δεν είχε κανένα σχεδιαστικό έλλειμμα. Απόδειξη ότι όταν έληγε, στο τέλος του 2009, πολύ νωρίτερα είχαμε δώσει την παράταση του ενός έτους. Να θυμάστε ότι απορροφήθηκε όλο το ποσό που εσείς λέτε ότι απορροφήσατε στο 2010, γιατί είχε δοθεί η παράταση και μιλάμε για κάλυψη χρηματική δύο δισεκατομμυρίων. Και έμεινε 1.500.000.000 στην πορεία μόνο για έργα τα οποία εν τω μεταξύ ή εκτελούνταν και τελείωναν μέσα στο 2010 ή είχαν συμβασιοποιηθεί την τελευταία στιγμή. Διότι αυτό συμβαίνει σε ένα πρόγραμμα. Πού είναι το σχεδιαστικό έλλειμμα; Σημασία έχει ότι αυτό το πρόγραμμα, με την παράταση που του είχαμε δώσει στο χρόνο που είχε προγραμματιστεί, απέδωσε τα μέγιστα. Αυτό είναι το πρώτο.
Ήταν, δηλαδή, ένα πρόγραμμα, το οποίο ξέρετε πολύ καλά ότι ήταν μέχρι τελευταίου ευρώ στο site του «ΘΗΣΕΑ», κάτι που δεν είχατε διανοηθεί να κάνετε με το «ΕΠΤΑ», το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ήταν η προσωποποίηση της αδιαφάνειας. Για 300.000.000 ευρώ δεν μπορούσαμε να βρούμε ούτε παραστατικά. Φυσικά, δεν κάναμε κανένα θέμα, ούτε είπαμε ότι πήγαν σε κάποιες τσέπες. Απλώς, δεν το φροντίσατε εσείς, που τώρα ανακαλύψατε τη διαφάνεια. Πείτε, όμως, επιτέλους, μία κουβέντα, ότι ήταν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σε ό,τι αφορά και το ύψος των χρημάτων και τη διαφάνειά του. Αυτό να λέγεται, γιατί πρέπει να χτίζουμε πάνω σε εκείνα που γίνονται και είναι θετικά και όχι να τα αμφισβητούμε όλα.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
…………….

 


[1] Σελ. 4573, ό.π.
[2] Σελ. 4585, ό.π.